06.07.2020. u 10:20

COVID–19 i dalje ide sve u šesnaest, a još više izvan šesnaest! Nema kod korone pet-šest, nego petsto-šesto. Nema kod nje cifranja, voli troznamenkaste brojeve, a one s četirima ciframa obožava. I ne poznaje granice. Za razliku od država koje zatvarajući granice za ljude pokušavaju ograničiti i širenje COVID–19. Zbog korone na svim stranama u tijeku su bezgranične igre s granicama! Te bezgranične igre s granicama prešle su sve granice, ne sviđaju se ni domaćem stanovništvu ni strancima. Ali, što se može.
Zemlje EU-a prošloga tjedna dopustile su ulazak državljanima 14 zemalja, među kojima nema BiH, a Srbije ima. Hrvatska se borila koliko je mogla da i za sve građane BiH bude dopušten ulazak u zemlje EU-a (a ne samo za one koji imaju hrvatske putovnice), ali to nije prošlo. No, samostalno je odlučila da svi građani BiH mogu barem u Hrvatsku, a da ne moraju 14 dana u samoizolaciju. Iz Sarajeva nismo baš čuli puno riječi hvale. No, razjedinjenu BiH može “tješiti” činjenica da je u društvu Sjedinjenih Američkih Država, čiji građani nisu dobili zeleno svjetlo pri ulasku u zemlje EU-a! I jasno je to da je Lijepa Naša za BiH u tunelu koji vodi u EU – jedino svjetlo!
Prostori BiH u svojoj povijesti dugo su bili pod TU (Turskom), jedno vrijeme u sastavu AU (Austro-Ugarske), onda u dvjema YU (Jugoslavije), a sad bi trebali u EU (Europsku uniju). Tim prostorom upravljalo se iz mjesta s početnim slovom B: Bospora, Beča, Budimpešte i Beograda. Ako se posreći konačni pristup Europskoj uniji, njome će se najviše upravljati iz Bruxellesa. Već dugo Bruxelles dijelom upravlja političkim procesima u BiH. No, daytonska BiH ipak je američko čedo i to valja uvijek imati na umu. Kao i aspiracije mede s Urala kad je ovaj prostor u pitanju, ili vuka s Bospora, na što Ujak Sam i njegovi bližnji preko “velike bare” kao da puno i ne mare. No, i novi kineski Put svile svoje niti želi plesti i kroz BiH, ako se ne zapetlja negdje po balkanskim gudurama i bespućima.
Kako će se stvari dalje odvijati, teško je znati. Puno toga ovisi o političkim akterima u BiH. Bh. Hrvati su bez ostatka za EU i NATO, dok neki svako malo bace pogled prema istoku ili jugoistoku dok pričaju o Zapadu. Netko je čak konstatirao:
- Nije mi jasno kako su Turci s nama izdržali petsto godina!
Pandemija koronavirusa pokazala je neke slabosti Europske unije, ali puno je bolje biti unutra nego izvan nje. Ovo sa zatvaranjem granica govori puno samo po sebi, a sedam milijardi eura bespovratnih sredstava Republici Hrvatskoj govori puno više. Zemlje izvan EU-a o tolikom novcu ne mogu ni sanjati. Od toliko zemalja u Europi, BiH je gotovo najdalje od Europske unije iako joj je teritorijalno najbliža. Do EU-a može samo u posljednjem vlaku za Europu.
Što nas podsjeti na Muju kad je od zapovjednika dobio zapovijed da čuva sto gusaka te mu zaprijetio da ga čeka kazna bičevanjem ako bude manjkala samo jedna od gusaka. No, Mujo se ipak odvaži jednu od sto gusaka ispeći i počastiti se, vjerujući da zapovjednik ne može utvrditi da samo jedna guska nedostaje. Kad se zapovjednik pojavio, odabere sto vojnika i zapovjedi im da svaki uhvati po jednu gusku. Njih 99 imalo je gusku u rukama, dok je jedan od vojnika stajao bez guske. Kad je Mujo pošao na bičevanje, naišao je pored vojnika bez guske i reče mu:
- Kretenu nesposobni, od sto gusaka ti nisu mogao uhvatiti jednu!
Platon je rekao: “Kakva nam je glazba, takva nam je i država”. Što bi slavni grčki filozof rekao kad je u pitanju BiH, u kojoj se još uvijek pjevaju neke pjesme stare, starije i od stare Grčke? No, BiH je barem prometno sve bliže Europi zahvaljujući gradnji autoceste koridorom Vc. Ima problema, ali ide nekako. Bude i razgovora (ne)ugodnih sličnim onom između turista, koji je došao u Visoko vidjeti bosansku “piramidu Sunca”, i vodiča.
- Zašto je ova piramida starija od onih u Egiptu? – upita turist.
- Egipćani čekali građevinsku dozvolu – objasni mu vodič.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?