19.10.2020. u 18:50

Korona je ozbiljno krenula u jesensku berbu, broj zaraženih raste pa Europa vraća drastične mjere, od zatvaranja kafića do uvođenja policijskog sata. Pa tako Pariz, “grad svjetlosti”, nema kome svijetliti od 21 od šest sati. Društvo se sve više dijeli na one “za” i one “protiv”, a najviše je “suzdržanih”, to jest – zbunjenih. Kako stvari stoje, u BiH još nema jako strogih epidemioloških mjera. No, mnogi se ne pridržavaju trenutačnih mjera i u svom ponašanju prešli su svaku mjeru.

Kako se zaštititi od koronavirusa, a u isto vrijeme zaštititi i radna mjesta, pitanje je za milijarde eura. Korona je zakomplicirala i političko ozračje u svijetu. Odnosi SAD-a i Kine sa svojim novim Putem svile doveli su do novog Hladnog rata. Valja se prisjetiti riječi Jeana Paula Sartrea: “Dovoljno je da samo jedan čovjek zamrzi drugoga pa da mržnja malo-pomalo osvoji čitav svijet”! Ili misli Lorda Halifaxa, engleskog državnika i pamfletista iz 17. stoljeća: “Moć je sklona obijesti, a sloboda drskosti i stoga su vrlo rijetko u dobrim odnosima”! Ova misao u dobroj mjeri govori i o stanju u BiH.

Ovogodišnji rujan bio je najtopliji od kad se prate mjerenja temperatura, ali je zato u listopadu zasniježilo i oko Sarajeva koje i dalje spada među gradove s najviše crnog smoga. Nije vrag da zbog toga političko Sarajevo ne dopušta disati Hrvatima koji u BiH žive na čistom zraku. No, politička situacija još im nije nimalo čista. I dalje političko Sarajevo smatra normalnim da Bošnjaci Hrvatima trebaju birati političke predstavnike i tako hrvatsko-bošnjačku Federaciju pretvoriti u bošnjački entitet. Iako je svakome razumnom jasno da bi se država od dvaju konstitutivnih naroda u dvama suprotstavljenim entitetima automatski raspala. Ako doista Bruxelles i Washington žele jedinstvenu BiH, morali bi konačno shvatiti da su bh. Hrvati vezivno tkivo BiH, njezin zaglavni kamen i treća noga bh. tronošca. Bh. Hrvati, po nekom nepisanom pravilu, trebali bi biti čak i privilegirani, a ne obespravljeni! Osim toga, bh. Hrvati okrenuti su isključivo Europi, nemaju pričuvne položaje, dok pojedine političke strukture na srpskoj strani svako malo bace oko u smjeru drage Rusije, a neki na bošnjačkom političkom spektru prema predragoj Turskoj kojoj je, kako tvrde, Alija dao BiH u amanet. Slično je i u drugim sredinama na brdovitom Balkanu. No, tu je i Kina. Ursula von der Leyen kazala je da je Balkan dio Europe, a ne postaja na novom kineskom Putu svile. Na političkoj pozornici u BiH neki važni akteri i dalje govore potpuno drugačiji tekst od onog napisanog. Zar nije pravo ruglo potpisati jedno, a govoriti i raditi nešto posve drugo?! Pa je Vlada FBiH trenutačno bez parlamentarne većine, a nova se čeka već dvije godine. U Zastupničkom domu FBiH jedini stabilni čimbenik parlamentarne većine je HDZ BiH i HNS BiH. Marinko Čavara ističe da najveći problem u odnosima vidi upravo u nedosljednosti poteza SDA koji je poremetio odnose s partnerima, a napose s hrvatskom stranom. Dodao je kako je SDA srušio sve parlamentarne većine nezakonitim postavljenjem u SIP-u. Došlo je do žestoke podjele među bošnjačkim političkim strukturama te novih međunacionalnih tenzija, a bez parlamentarne većine ne može se ni do nove Vlade FBiH. O svemu puno toga govori i slučaj kad je inspekcija Sarajevske županije prekinula zasjedanje Zastupničkog doma FBiH iako je ovaj Dom imao odobrenje za održavanje sjednice od Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Situacija nas podsjeća na razgovor (ne)ugodni između dvijU prijateljica. Jedna se obrati drugoj:

- Čujem da ti se sestra udaje za nekog boksača, kako izgleda?

- Ne znam, svaki put izgleda drukčije – objasni joj svastika boksača koji je u posljednje vrijeme zaredom pretrpio nekoliko poraza.

Prerušavanja je sve više na bh. političkoj sceni koja sve više poprima oblike teatra apsurda. Puno toga podsjeti na razgovor (ne)ugodni između Muje i Fata koja reče:

- Uvijek se rado sjetim najsretnijeg trenutka u našem bračnom životu, onog kad si se ti bio prerušio u lopova!

- Kakvog lopova?! – zabezeknu se Mujo.•

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?