11.05.2022. u 20:43

Evanđelist Ivan donosi dugi Isusov govor u sinagogi u Kafarnaumu nakon što je Isus nahranio pet tisuća ljudi. Neki su slušatelji mrmljali na taj njegov govor u kojem se predstavio "kruhom života". Drugi su se prepirali. Neki njegovi učenici rekli su da je to tvrd govor i napustili su Isusa. Kad je vidio kako neki učenici odlaze od njega, obratio se Isus dvanaestorici: "Zar ćete i vi otići?" (Iv 6,67). Kao i obično, Šimun Petar odgovara uime ostalih apostola: "Gospodine, komu ćemo otići? Ti imaš riječi vječnoga života. Mi vjerujemo i znamo da si ti Svetac Božji" (Iv 6,68-69). Isus nastavlja razgovor s apostolima: "Ne izabrah li ja sebi vas dvanaestoricu? Pa ipak je jedan od vas đavao" (Iv 6,70). Evanđelist Ivan dodaje kako je Isus mislio na Judu Iškariotskog. Isus je znao da će ga jedan od dvanaestorice izdati.

Tko su dvanaestorica učenika? Dvanaestoricu učenika izabrao je Isus. Isus je izabrao i jednu širu skupinu učenika. Evanđelist Matej navodi izbor dvanaestorice učenika koji dobivaju naziv apostoli (apostoloi - poslanica) u desetom poglavlju. To su: "prvi Šimun, zvani Petar, i njegov brat Andrija; Jakov Zebedejev i brat mu Ivan; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kanaanac i Juda Iškariotski, koji ga izdade" (Mt 10,2-4). Evanđelist Marko donosi popis dvanaestorice u 3,3-19, a evanđelist Luka u 6,12-16. Isus je izabrao dvanaestoricu i u njima nastavlja svoje poslanje (KKC 858). Dao im je upute, zatim ih posla na sve četiri strane svijeta naviještati Evanđelje. Dao im je moć i vlast nad zlim duhovima i snagu liječenja. Poslije čitamo u evanđelju po Luki kako je Isus izabrao i sedamdeset učenika (Lk 10,1).

U KKC-u ističe se kako ima u poslanju apostola jedan neprenosiv vidik, a to je "biti izabrani svjedoci uskrsnuća Gospodnjega i temelji Crkve" (KKC 860). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?