Zapadne sankcije protiv Putina imaju efekta: uništavaju 15 godina ruskog gospodarskog rasta

15.08.2022. u 15:27

Zoran Milanović ovih je dana opet briljirao oko Rusije. Kao da je kopirao Viktora Orbana, malog Putina. Jer je izrekao točno ono što je nešto ranije izrekao Orban. Orban i Milanović tako suglasno tvrde da zapadne sankcije protiv Rusije ne funkcioniraju. Orban to govori iz posve jasnog razloga. On je Putinov igrač u Europskoj uniji. I naravno da će unositi disonantne tonove u EU. Orban kaže da se Rusiji treba okrenuti drukčije, promijeniti strategiju, što bi značilo s njome pregovarati, raditi kompromise, dalje kupovati plin i naftu dok Rusi ubijaju Ukrajince.

Milanović kao da hoće likovati na nečiji račun, pa naglašava da je to "govorio od prvog dana" i da mu je žao što je bio u pravu" kad je tvrdio: "Sankcije ne funkcioniraju, Rusiji to neće naškoditi, ako je to cilj (...) i ono što se dogodilo, naškodilo je nama." Milanović nije Putinov igrač. Ali od početka ruske agresije na Ukrajinu često govori ono što odgovara Putinovim ušima. Milanović priča jer mora biti kontra, bilo da je kontra Plenkoviću, HDZ-u, EU, Bruxellesu... Bitno da je on kontra i da ispada jako pametan i proročkih sposobnosti. Povrh svega, izvrijeđa sve koji ga kritiziraju i malo mu stanu na rep.

Moglo se očekivati od Milanovića, s dugim političkim stažem, diplomatskim, od čovjeka koji je načitan, da će vidjeti širu sliku zbivanja. No kod njega toga nema, nažalost. On ne želi shvatiti ni priznati ili možda uopće ne shvaća da se i Hrvatska danas brani u Ukrajini, kao što se brani cijela Europa od agresivne imperijalne Rusije. Koliko puta treba napominjati i podsjećati da je glavni, strateški cilj Rusije razjediniti Zapad, posvađati ga, oslabiti i politički i gospodarski, a u svemu tome Rusiji je cilj i razbijanje EU! Ili je možda Milanović željan toga da se EU razbije, da se Zapad podijeli?

Zar još ima onih koji misle da je ruska agresija na Ukrajinu kraj priče? Da je ruski interes samo na Ukrajini? Kako se takvi teško varaju! Velikoruska imperijalistička politika koju je potaknuo bivši kagebeovac Putin ima daleko širi cilj. I Putin, i Lavrov, i Medvedev, i sva druga velikoruska imperijalistička bulumenta uopće javno ne skriva da im je cilj vratiti moć propalog SSSR-a. Prva i druga Jugoslavija za velikosrpske imperijaliste bila je zapravo Velika Srbija. Nije im smetalo što se zvala Jugoslavija. Bilo je bitno da je Beograd njome upravljao i da je služila velikosrpskim ciljevima. A kako je opstajala? Pod silom oružja i vlasti, i jedna i druga. Koliko je bilo ubijenih, počevši od Stjepana Radića i drugih iz HSS-a, koliko je državni terorizam izazivao radikalne odgovore, pa tako proizveo i ustaše, koliko je Titova Jugoslavija poubijala političkih neistomišljenika i koliko je bilo političkih zatvorenika? To je sve na silu držano na okupu dok se nisu pojavile nove svjetske okolnosti koje su dovele i do raspada druge Jugoslavije i do raspada SSSR-a.

I SSSR je opstajao na silu. Treba li navoditi što su sve Rusi napravili svojima i drugim narodima? Treba li samo ponoviti koliko su Ukrajinaca pobili, izravno ili neizravno? Masovnim ubojstvima ili glađu? Ili Poljaka, ako ćemo ići dalje? SSSR je strah držao na okupu, a Putin i ekipa oko njega ponovno strahom od moćnog ruskog naoružanja žele vratiti SSSR. I onda se mnogi čude zašto se Poljska toliko brzo i jako naoružava, zašto su Finska i Švedska tako brzo pohrlile u NATO… Ljudi moji, i Hrvatska se danas brani u Ukrajini. I mi u Ukrajini branimo naše vrijednosti, naš način života, našu slobodu, EU, sve ono za što smo se desetljećima borili. Ili ćemo dati Putinovim Rusima da nam sve to potkopaju ili pokopaju?

Rusija nikad nije bila naklonjena EU. Njezina politika bila je samo politika hinjenja, a ne iskrena, prijateljska. Ovaj rat spremao se godinama, a crvena lampica bilo je već rusko zauzimanje Krima. Zapad je na to jako neodlučno reagirao, blago, i pustio je Putina da misli kako može raditi što ga volja. Da može napadati bilo koju zemlju, da može oduzimati bilo čije teritorije, da može rusko oružje koristiti gdje god ga je volja, da može ubijati ljude na sve strane…

Zapadne sankcije protiv Rusije itekako imaju i smisla i efekta! Ruski BDP pao je već šest posto. I padat će i dalje! Sankcije nisu kratkoročne, one će imati efekt na dugi rok! Sankcije uništavaju ruski gospodarski rast posljednjih 15 godina. A sve tvrdnje suprotne od toga čista su ruska propaganda ili idu njoj kao voda na mlin. Mi na Zapadu moramo biti svjesni da više ništa nije i neće biti kao prije. No mnogo će nas manje stajati sankcije od toga da Rusija nakon Ukrajine zakuca još zapadnije. Evo je u Banjoj Luci. Stoga Ukrajinu treba podržavati i naoružavati, da ruski stroj već ondje izgubi što veći zamašnjak. Što više ruski stroj ondje razbije zube, to će nama biti lakše dalje s Rusijom koja postaje vazal Kine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?