Vrući zagovornici “građanske” BiH “svoje” dezinformiraju, a sve druge - dezavuiraju!

Frano Vukoja
09.08.2021. u 16:54

Spušten je zastor na Olimpijske igre u Tokiju. Bh. zastava ponovno se nije našla na pobjedničkom postolju. No, ne treba žaliti, na postolju su se našli Čilić i Dogig koji su nastupili pod hrvatskim stijegom, ali su rođeni u BiH i državljani su BiH. Kovač zlatne medalje Matee Jelić je Toni Tomas, sin Ranka Tomasa iz Drinovaca. Šteta što u Tokiju nisu bili hrvatski košarkaši i rukometaši, među kojima hercegovački Hrvati imaju glavnu riječ. Još nekoliko njih s medaljama ima veze s BiH. Bit će medalja i za BiH kad poveže svoje pokidane veze.

I dok su se na Olimpijskim igrama države i nacije natjecale u sportu, u ratu dopuštenim sredstvima, u BiH su se vodili politički i diplomatski ratovi. Milorad Dodik kaže kako se “RS neće povući ni pedlja u političkoj borbi u vezi s nametanjem odluke Valentina Inzka” i naglašava da je spreman na razgovor ako se suspendiraju Inzkove odluke. Kaže da se ne boji uhićenja zbog izrečenih stavova. U Sarajevu su posebno jako zamjerili Dodikovoj “eskapadi” na račun Bošnjaka. Inzkov vrući krumpir, izvađen iz uzavrelog bosanskog lonca, nije se ohladio na ovoj pripeci. Možda se ohladi tek najesen. Schmidt je ponovio kako BiH neće biti centralizirana i da tri konstitutivna naroda moraju biti ravnopravna i na istoj razini. No, bošnjačke unitarističke snage umišljaju si da su razina više. Pa prijedlog SDA sliči unitarističkom švedskom stolu s 18 “građanskih” delicija! HDZ BiH i HNS BiH uzvraćaju s prijedlogom prihvatljivim za sva tri naroda i ostale. Imaju rješenje kako pomiriti odluke Suda u Strasbourgu i odluke Ustavnog suda BiH.

Sve one koji se bore za konstitutivnost triju naroda i ostalih u BiH zajapureni zagovornici unitarne BiH smatraju neprijateljima zajedničke države, a normalnim smatraju svoju “egidu” koja glasi: “Ili građanska država ili građanski rat!”. Mirko Šarović je kazao: “Teško će biti nama sa Schmidtom i njemu s nama!” Po onoj ljubavnoj: “S tobom teško, a bez tebe još gore!” Schmidt bi bio najsretniji kada bi mogao završiti posao u BiH, kada joj visoki predstavnik neće biti potreban po onoj Spinozinoj: “Najbolja je ona vladavina koja izgleda suvišna!” No, bošnjački unitaristi smatraju da su samo oni bitni, a svi ostali suvišni. Još je Heraklit govorio da je lukavstvo oružje prostaka. A prostaka je na bh. političkoj sceni i previše. Oni će nepodnošljivo lako nekoga tko traži Daytonskim sporazumom, Ustavom BiH i presudom Ustavnog suda BiH zajamčena nacionalna prava nazvati – fašistom! I kao papige ponavljati slične “epitete”. Medijski telali unitarne BiH zapravo su sredstava dezinformiranja “svojih” i dezavuiranja svih ostalih koji ne misle kao oni.

Ako se ne nađe rješenje koje će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda i ostale, BiH srlja u propast. BiH više nije problem samoj sebi, već i puno šire. Međunarodni politički autoriteti moraju jednako tretirati i unitarističke i separatističke političke struje u BiH.

No, što s onima kojima su usta puna Europe, a nije im ni na kraj pameti? Umjesto europskog blagostanja, nude neeuropsku BiH koja bi za njih bila – Amerika! Što podsjeća na nezgodnu zgodu na zasjedanju fakultetskog vijeća na kojem se pojavio dobri duh i obratio se dekanu:

- S obzirom na vaše goleme zasluge, dajem vam izbor od tri stvari koje možete imati, a to su vječno blagostanje, vječna mudrost ili vječna ljepota.

Dekan se mudro počeše po glavi i reče:

- Biram vječnu mudrost!

Dobri duh ode svojim poslom, a profesor koji je sjedio do dekana upita ga:

- Hajde sada, mudri kolega, recite nešto mudro!

- Trebao sam izabrati blagostanje – odgovori mudri dekan.

BiH treba ući u euroatlantske integracije, što bi i nju integriralo. Područje BiH bilo je dio Europe i mnogo toga dobroga što je tu izgrađeno prije nešto više od sto godina i danas miriše europski. Sve nas pomalo podsjeća na razgovor ugodni između kćeri i njezine majke koja joj savjetuje:

- Nemoj se udavati radi novca. Radije se druži s bogatašima pa se jednog dana udaj iz ljubavi!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?