07.11.2020. u 10:18

Dok sam razmišljao o čemu korisnom i zanimljivom bih mogao pisati ovaj tjedan na pamet mi je pala tema o kojoj jako puno osobno razmišljam u zadnje vrijeme ali isto tako i dobivam jako puno upita, kako od prijatelja i poznanika, tako i od nepoznatih osoba u teretani ili na društvenim mrežama.

Naime, ne tako davno sam imao dosta ozbiljnu ozljedu uzrokovanu prometnom nesrećom. Dosta ljudi je zapazilo kako sam se već vratio treninzima te su puni pitanja: kako, zašto, da li je to pametna ideja itd. Neki se sami bore s raznim ozljedama i nisu sigurni što im je činiti. Nadam se da ovim člankom budem odgovorio barem na neka pitanja.

Najčešće pitanje koje dobijem, kada se radi o ovoj temi, je kada se mogu vratiti treniranju? Univerzalnog odgovora, naravno, nema jer svaka ozljeda je drugačija, svatko od nas je u drugačijoj fizičkoj spremi, oporavlja se drugačijim tempom, bavi se drugačijim aktivnostima itd. Najbitnije u cijeloj ovoj priči je dobiti „zeleno svjetlo“ od svoga liječnika. Ipak su to profesionalci koji će najbolje reći što vam je raditi. Ako liječnik kaže da je ipak bolje malo „stati na kočnicu“ i pričekati još malo - ne forsirajte i poslušajte stručnu osobu.

Forsiranjem možete samo postići kontraefekt i potencijalno pogoršati ozljedu odnosno produžiti vrijeme oporavka. Nekada je odmor najbolja stvar u koju možete učiniti za svoj organizam i za brži oporavak. Ne kaže se uzalud da je jedan od najbitnijih dijelova treninga upravo - odmor.

Druga stvar koju morate imati na umu je da povratak treniranju bude postupan i polagan - ne možete se odmah vratiti istim intenzitetom, istim težinama ili pak istim vježbama. Dajte tijelu vremena da se vrati, da se prilagodi. Ozljeda je, ma koliko se možda mala i benigna činila, šok za organizam. Pratite i slušajte što vam tijelo govori - ako primijetite da se pojavi bol ili bilo kakav problem sa samom ozljedom - bolje usporite jer u suprotnom riskirate veliku štetu i produljenje oporavka.

Nitko od nas nije Superman i u redu je to priznati. Priznati da nas boli, da neke vježbe ne možemo odraditi, neke težine ne možemo dići ili trenirati jednako često i intenzivno. Budite pametni i odgovori prema sebi i svom organizmu -bit će vam zahvalan. Prilagodite vježbe ozljedama odnosno fokusirajte se na neke druge dijelove tijela ako ne možete trenirati ruke, noge ili leđa. Zaista postoji mali milijun vježbi, sprava te stotine varijacija s kojima možete itekako napraviti dobar posao odnosno dobar trening.

U slučaju da teretana ne dolazi u obzir - šetajte. Šetnja je itekako blagotvorna, kako za fizički, tako i za psihički oporavak. Ako zaista nikako u obzir ne dolazi trening minimalizirajte stagnaciju u formi prehranom. Potrudite se da se maksimalno pravilno hranite u periodu bez treninga kako bi organizam i dalje funkcionirao kao i prije ozljede. Štoviše, u tom periodu bi bilo pametno još se više posvetiti prehrani kako bi povratak treningu bio što „bezbolniji“ za organizam. Uravnotežena prehrana, pazite na unos vitamina, raspitajte se za sve što može pospješiti oporavak.

Educirajte se o svojoj ozljedi - razgovarajte s liječnikom, čitajte i raspitujte se kod stručnih osoba ili kod osoba sa sličnim iskustvom. Možete puno toga naučiti na taj način te puno toga primijeniti na sebi. Prakticirajte neke naoko nebitne sitnice - masaže, ledeni ili topli oblozi, dodaci prehrani, razne fizikalne terapije ovisno o ozljedi - sve to može itekako pomoći ublažiti ozljedu ili samu bol koja se pojavi te pospješiti i ubrzati oporavak.

Zapamtite kako tijelu moramo dati dovoljno vremena da se rekuperira i oporavi. Bolje kratka pauza pa povratak u teretanu nego forsiranje koje će nas na duže staze odvojiti od takvih aktivnosti. Imajte strpljenja jer trening nigdje neće pobjeći. A vi će te se vratiti jači nego prije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?