28.08.2021. u 16:00

Večeras (subota) dodjelom festivalskih nagrada i projekcijom dokumentarca “Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara na otvorenom kinu širokobriješkog festivalskog trga bit će zatvoreno 22. izdanje Mediteran Film Festivala. U tijeku ceremonije zatvaranja ove jedinstvene smotre dokumentarnog filma, upriličene po starom normalnom, bit će prikazan filmski uradak međunarodne filmske radionice MFF School pod vodstvom američke redateljice Lucy Eagleson. Nakon što se ugase svjetla u kinodvorani Borak i otvorenom kinu, jedinstveno druženje filmadžija i filmofila nastavit će se na završnom festivalskom partyju. Mnogi ljubitelji filma mogu svih 45 prikazanih filmova “smontiranih” u 11 programa, od 20 dokumentaraca u konkurenciji i filmova u programu “U Focusu” do programa MFF Fora za najmlađe i programa “Domaći autori”, u kojem je i dokumentarac “Zatvoreno” (o lockdownu u Hercegovini) Tomislava Bubala i Zdenka Jurilja u produkciji širokobriješkog Kadra, pogledati posredstvom digitalne platforme ovog festivala.

Iz Širokog Brijega u svijet poletjele su filmske slike u bojama Mediterana. I onih sjajnih, ružičastih, ali i tmurnih, ne toliko zbog pandemije koronavirusa koliko zbog tragičnih sudbina pojedinaca i kolektiva na uzburkanim i potresenim dijelovima Mediterana. Tako smo u marokanskom dokumentarcu “Put kući” Karime Saidi mogli upoznati odiseju prognane obitelji, a u talijansko-belgijskom filmu “Amuka – Buđenje kongoanskih farmera” Antonija Spanoa bili u prigodi vidjeti stvarnost Republike Kongo koja može prehraniti svakog drugog čovjeka na Zemlji, a svaki drugi Kongoanac pati od akutne pothranjenosti. U izraelskom dokumentarcu “Nema ljutnje” Arthur Abramov ispreda filmsku priču o ženi koja je prije tri desetljeća stigla u Izrael s Kavkaza, a razmišlja o ponovnom emigriranju, sada u Ameriku. Više nego zanimljiv je francusko-belgijski dokumentarac “Noćni leptir” Roxanne Gaucherand, koji filmskim jezikom govori o tajanstvenoj kugi koja u ljeto 2016. godine pogađa francusku provinciju Drome. Riječ je o rojevima bijelih leptira, a tajanstveni kukci opustošili su stoljetna stabla šimšira, ostavljajući iza sebe golemu pustoš. Niz dokumentaraca na MFF-u objektivom filmske kamere na vrlo objektivan način govori o stvarnosti Mediterana. Vidjeli smo više od 50 nijansi sive pod mediteranskim plavim nebom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?