12.12.2015. u 07:00

Možda vama osobno nitko i nikada nije izravno postavio upit koji su svećenici i leviti iz Jeruzalema postavili Ivanu Krstitelju u Betaniji, s onu stranu Jordana: "Tko si ti?" O Ivanu Krstitelju i njegovu djelovanju već se bilo pročulo po cijeloj Palestini. Pozivao je na obraćenje i na krštenje na rijeci Jordanu. Mnoštvo, različitih zanimanja i zvanja, išlo je na Jordan i tražili su od njega krštenje. To okupljanje oko njega na rijeci Jordanu uznemirilo je židovske prvake u Jeruzalemu. Pitali su se tko je taj koji skuplja narod izvan hrama, ali i izvan sinagoge. Postao im je sumnjiv. Izabrali su svoje izaslanike, iz redova svećenika i levita, i poslali ih Ivanu da ispitaju tko je on. Oni postavljaju njemu izravno pitanje: "Tko si ti?" Židovi su očekivali Krista. Zato Ivan odmah odgovara kako on nije Krist. Članovi jeruzalemskog izaslanstva nastavljaju ga dalje ispitivati. Žele se vratiti u Jeruzalem s točnim odgovorom. Sumnjali su da nije prorok Ilija.

Međutim, Ivan opovrgava i takvo razmišljanje. Oni smatraju da mora biti barem prorok. Ali Ivan niječe, on nije ni prorok. Traže da sam izrekne jasno tko je. Evanđelist zapisa njegov odgovor: "Ja sam glas koji viče u pustinji: 'Poravnite put Gospodnji!' – kako reče prorok Izaija." Zatim Ivan nastavlja govoriti o Isusu Kristu i svojem odnosu prema njemu: "Ja krstim vodom. Među vama stoji koga vi ne poznate – onaj koji za mnom dolazi, komu ja nisam dostojan odriješiti remenje na obući."

Kako su Ivanovi odgovori zdravi. On sebe ne precjenjuje (kompleks veće vrijednosti), ali niti se ponižava (kompleks manje vrijednosti). On točno zna koja je njegova misija ili poslanje. On poziva ljude na obraćenje i pripravlja put Gospodinu. Zato ga zovemo Preteča.

Vrijeme došašća, vrijeme priprema za Božić, posebno je vrijeme. Više molimo, više činimo djela ljubavi ovih dana. Međutim, to je i vrijeme dubljeg promišljanja o sebi, svojem životu, svome poslanju...

Pokušajmo odgovoriti na temeljno pitanje. Ako nam ga drugi i ne postave, postavimo ga sami sebi: "Tko sam ja?"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?