Herc-iskrice

Valja se držati one Hemingwayove: “Mogu nas ponižavati, ali nas ne mogu poniziti!”

Frano Vukoja
01.10.2018.
u 07:45

Još je samo šest dana do megdana, do općih izbora u BiH. Čuje se što sve izborni kandidati zbore pred izbore, a o mnogo toga se i šuti i šutke radi pod okriljem mraka. A najviše oko toga kako onemogućiti bh. Hrvate da izaberu svoje legitimne predstavnike. Svjedočimo i teatru apsurda, pa tako Željko Komšić poziva Bošnjake da ga izaberu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH! Mnogi kandidati za važne dužnosti naivno vjeruju u to da će negativnom kampanjom polučiti pozitivne izborne rezultate.

U nizu predizbornih obraćanja biračima i čitavoj javnosti previše je i govora mržnje. Što nas podsjeti na riječi Nikole Tesle: “Ako bi se mržnja mogla pretvoriti u električnu energiju, osvijetlila bi cijeli svijet!”. No, mržnja se u BiH pretvara u mrak. Puno toga podsjeća na kraj 80-ih godina prošloga stoljeća. No, tada se moglo čuti i lijepih riječi koje su nastojale parirati onim ružnim koje su navještavale agresiju. Jedan se dobronamjerni Crnogorac pozivao na čojstvo i junaštvo, a onda ga je politički moćnik iz Beograda zamolio da mu objasni što mu znače te dvije riječi, a Crnogorac mu pojasni:

- Junaštvo je to kada ja sebe branim od tebe, a čojstvo je to kada ja tebe branim od sebe!

Jedan Bošnjak reče drugom Bošnjaku:

- Uvjeren sam da će brojni Bošnjaci dati svoj glas za hrvatskog člana Predsjedništva BiH upravo Željku Komšiću, kao što je Edin Džeko, kapetan bh. nogometne reprezentacije, svoj glas za najboljeg nogometaša svijeta dao Hrvatu Luki Modriću.

- Je, ali Edin Džeko igra za Bosnu i Hercegovinu, a Željko Komšić igra protiv BiH – uzvrati drugi Bošnjak koji je protiv toga je da se BiH kao država i dalje bruka pred sobom i svijetom.

A kud ćeš veće bruke od toga da Bošnjaci izaberu hrvatskog člana Predsjedništva. Da se onda opet četiri godine zbog Komšića poprijeko gledaju brojni komšije i susjedi. No, vjerujemo kako će se golema većina Bošnjaka ponašati po logici Alfreda Einsteina koji reče: “Držite se dalje od negativnih ljudi, oni imaju problem za svako rješenje!”.

Na hrvatske stranke i njihove kandidate iz sarajevske pseudograđanske, a zapravo unitarističke, utvrde šalju se plotuni objeda, salve mržnje i ponižavanja. No, valja se držati one Hemingwayove: “Mogu nas ponižavati, ali nas ne mogu poniziti!”.

Bh. Hrvatima prijeti neka nova alijansa, a može se spriječiti visokim odzivom hrvatskog biračkog tijela. Poznato je da pogrešne uglavnom izaberu oni koji nisu izišli na izbore. U nedjelju je dan D za Hrvate, referendum o opstojnosti Hrvata na vlastitoj zemlji. Više je nego ikada potrebno hrvatsko jedinstvo, a nakon konačnog usvajanja presude Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju, koja će se ipak morati usvojiti unatoč opstrukcijama bošnjačke strane, hrvatske se političke opcije mogu i posvađati. Sad valja podržati one Hrvate koji imaju više izgleda u postojećem, makar neustavnom, izbornom sustavu. U predizbornoj kampanji posebno se zrcale nacionalna, svjetonazorska, socijalna i druga pitanja u Bosni i Hercegovini, o čemu govori i razgovor (ne)ugodni između Muje i Hase.

- Ostavila me Fata - reče Mujo.

- Zbog čega? –upita Haso.

- Zbog vjere – odgovori Mujo.

- Kako zbog vjere? – čudi se Haso.

- Vjerovala je da sam pun love – pojasni Mujo.

Hrvatski korpus mora biti jedinstven, uporan i strpljiv. Što se sve može kad se hoće, pokazala je gotovo pa biblijska priča Luke Modrića, njegov uspon od klinca koji na Velebitu čuva ovce od vukova, preko bh. nogometnih terena u majici mostarskog Zrinjskog do Reala, kapetana srebrnih vatrenih i najvećih nogometnih trofeja u nogometu. Modrićevo zasjedanje na sami vrh svijeta podsjeti nas na anegdotu vezanu uz Luku u redakciji Večernjeg lista BiH. U redakciji Večernjaka zazvoni telefon, javi se jedan novinar kojemu Modrić reče da poruči Večernjakovu sportskom novinaru s kojim je bio dogovorio telefonski intervju da će se čuti za desetak minuta. Duhoviti novinar spusti slušalicu i viknu sportskom novinaru:

- Nazovi Luku Modrića, nema na računu!

A na Luku itekako računaju i trener Reala i izbornik Dalić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?