Uz strože sankcije, potrebno je više radara te više strogosti prometnih redara!

08.12.2023. u 11:59

Na cestama u BiH tijekom 2022. godine dogodilo se više od 31.000 registriranih prometnih nesreća. Tom broju valja dodati i one za koje nitko nije zvao policiju, na sreću, ni hitnu pomoć. Otprilike svaka četvrta prometna nesreća u BiH završi s poginulom ili ozlijeđenom osobom – lani je poginulo više od 200 osoba, a više od deset tisuća osoba zadobilo je teže ili lakše tjelesne ozljede. Strašno! Brojke su neumoljive, dnevno se u BiH dogodi blizu 90 prometnih nesreća. Nešto se mora učiniti da se ne premaši "stotka" dnevno! No, mnogi koji kumuju svemu tome kao da puno i ne mare za to.

I vrapci i komarci znaju da su uzroci prometnih nesreća nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cesti, vožnja pod utjecajem alkohola, nepoštivanje prometnih propisa i signalizacije, loše ceste, nedovoljna prometna kultura, neispravni automobili, nekorištenje pojasa, mobitel u ruci umjesto upravljača i još ponešto. Kao što su nedovoljno visoke kazne za prekršitelje prometnih propisa. No, konačno stižu nove, strože sankcije. Nadamo se da će veće kazne smanjiti broj nesreća i unesrećenih.

Prednacrt Zakona o osnovama sigurnosti prometa u BiH predviđa znatno oštrije sankcije protiv sudionika u prometu koji se ne pridržavaju prometnih propisa. No, uz strože sankcije potrebno je više radara te više strogosti prometnih redara! Puno je toga tužnoga na cestama u BiH, ali, kao i gotovo sve ozbiljno, ima i svoju duhovitu stranu. Kao obrambeni mehanizam. Humor na svoj način može pomoći pri pravljenju reda i u prometnom kaosu. Kad je bogati hercegovački Amerikanac stigao u Hercegovinu, svi su željeli s njim popričati. Kad je u društvu u jednom hercegovačkom kafiću na red došao njegov golemi ranč, kazao je:

- Ja svojim džipom za čitav dan ne mogu obići svoj ranč u Arizoni!

- I ja sam ima' takvog džipa, jedva sam ga se riješio – reče jedan domaći Hercegovac.

Na bh. cestama velik je postotak automobila starijih od 20 godina. I ta činjenica doprinosi problemima u prometu, ali je ujedno i prava blagodat za automehaničare i trgovce rezervnim dijelovima. U nadrealnoj utrci Formule 1 u BiH aktualni prvak svijeta svojim bolidom velikom brzinom ušao je u boks. Jedan bh. mehaničar pogleda motor bolida i reče:

- Moj pajdo, pa 'ko ti je ovo radio?!

Poneki vozači su si umislili da za njih vrijede drukčiji prometni propisi, a poneki prometni policajci su blaži prema pojedinim vozačima. Tako je jedan prometni policajac zaustavio automobil koji je na raskrižju prošao dok je na semaforu bilo crveno svjetlo. U automobilu je bio načelnik općine koji reče:

- Zašto me zaustavljaš, zar nisi prepoznao moj auto?

- Ma, gospodine načelniče, samo da vas upozorim: može se neka budala zaletit' kroz zeleno – objasni mu policajac.

Za upravljačem automobila nađe se i pokoji nedovoljno obučen vozač. Pa smo čuli jedan vic iz susjedstva o toj temi. Na polaganju vozačkog ispita kandidat selotejpom zalijepi novčanicu od sto eura na vjetrobransko staklo.

- Kakvo je to mito? – ljutito upita član komisije.

- Nije ovo mito, nego muštuluk za onoga tko mi prvi kaže da sam položio vozački ispit – objasni mu kandidat.

Bude i pokoje podmićivanje na cesti. Jedan mitu sklon prometni policajac zaustavi vozača koji je napravio prometni prekršaj. Vozač koji je umislio da ima jake veze počne mobitelom zvati utjecajne osobe, ali nitko se ne javlja. Policajac reče:

- Nema publike, ne javlja vam se "džoker nazovi", može li onda "pola-pola"? – predloži policajac sklon mitu i televizijskom kvizu "Tko želi biti milijunaš".

Višak maligana u krvi vozača svakako je jedan od krivaca za veliki broj prometnih nesreća. Jednog vozača zaustavi prometna policija:

- Jeste li što pili? – upita policajac.

Vozač odgovori:

- Jedan gemišt.

- I meni natoči jedan – javi se iz polusna suvozač.

Jednog je hercegovačkog vozača zaustavila prometna policija.

- Jeste li pijani? – upita policajac.

- Nisam – odgovori.

- Jeste li trijezni? – pita dalje policajac.

- Jok – odgovori Ero s ovoga svijeta.

- Pa kakvi ste onda? – čudi se policajac.

- Najlipši – objasni im.

Drugog su vozača prometni policajci pitali:

- Jeste li što pili?

- Nisam – odgovorio je.

- A zašto krivudate cestom i pravite "osmice"? – upita ga jedan policajac.

- Izbjegavam rupe na cesti – objasni im.

Pa lokalnim cestama znaju velikim brzinama juriti pravi reli-vozači. Jedan takav povezao je neku baku koja se baš puno ne razumije u to kako funkcionira automobil. Vozač je svako malo mijenjao brzine, desna ruka stalno mu je bila na mjenjaču, a baka mu reče:

- Ajde ti, sinko, vozi, a ja ću miješat' benzin!

Prometna policija čekala je jednog vozača koji im je bio poznat po vratolomnoj vožnji. Ubrzo je naletio brzinom dva puta većom od dopuštene, zaustave ga, a jedan policajac reče:

- E, baš tebe čekamo!

- Ja sam doletio što sam brže mogao – uzvrati reli-vozač.

Platio je kaznu, a onda je nakon nekoliko dana imao razgovor (ne)ugodni s policijom. Policajac mu reče:

- Pretjecali ste tri automobila na punoj liniji brzinom dva puta većom od dopuštene, dva puta ste se na cesti zavrtjeli za 360 stupnjeva. Sve to imamo snimljeno.

- Možete li mi, molim vas, sve to spržit' na jedan CD da se mogu pohvaliti ekipi? – zamoli policajca višestruki prekršitelj prometnih propisa. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?