Naslovnica Kolumne

Upitnik Europske komisije proeuropske snage u BiH doživljavaju kao – uskličnik!

19. prosinca 2016. u 07:00 0 komentara 200 prikaza
Frano Vukoja

Ubalkanskoj krčmi počne peckanjem , a nastavi se zvocanjem, pa često i zveckanjem. Nažalost, ne zveckanjem novca već oružja. Na brdovitom Balkanu puno toga se nataložilo, pa je čak i NATO reagirao na to. Dobrosusjedski odnosi u okruženju dobro su narušeni, sve je više narogušenih. Svjedoci smo prekomjernog medijskog granatiranja, a medijske patke uznemirile su i jastrebove i guske u magli. A u BiH da se i ne govori. Pa joj se muti pogled prema zacrtanoj Europi. A Europe neće ni vidjeti sve dok se ne provede presuda Ustavnoga suda o Izbornom zakonu. Dragan Čović reče da su provedba presude “Sejdić - Finci”, apelacija Bože Ljubića i rješavanje problema za izbore u gradu Mostaru veliki test za političke partnere. HDZ BiH pismom se obratio javnosti, a u tom pismu piše da ovako ne može više. U izbornom zakonodavstvu valja riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva i izaslanika u Dom naroda te provesti presudu koja se odnosi na Mostar. No, valja požuriti i na provedbi Master plana, ali i s odgovorima na upitnik Europske komisije, što ga proeuropske snage u BiH doživljavaju kao – uskličnik!

O položaju Hrvata u BiH i njezinom europskom putu razgovarao je Andrej Plenković s Angelom Merkel. Hrvatski premijer je kazao kako RH može pomoći BiH na europskom putu, uz inzistiranje na ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda. Ovako strukturirana BiH nije po mjerama EU-a, puno će toga valjati mijenjati. Kakve će biti strukture vlasti po horizontali i vertikali buduće BiH? Nadamo se da buduće razine vlasti u BiH neće podsjećati na nezgodnu zgodu s građaninom BiH, koji se bio zapio s nekim društvom u vrijeme odmora u Hrvatskoj, jednoj od zemalja EU-a, i trebao prespavati u nekom hotelu, a u džepu mu ostalo svega 200 kuna.

- Koliko košta prenoćište u vašem lijepom hotelu? – upita recepcionara.

- Na prvom katu tisuću kuna, na drugom 500, a na trećem 300 kuna – odgovori recepcionar.

- Lijep hotel, šteta što nema više katova – uzvrati bh. građanin.

Daytonski brak iz računa pokazao se neuspješnim. Netko je kazao kako je brak cirkus u kojem zvijer kroti čovjeka. A što bi tek kazao za daytonski brak u kojem netko sa strane kroti i zvijer i čovjeka?! Jedni koji su odgovorni za stanje u BiH peru ruke, drugi trećima zavrću ruke, četvrti sve rade na svoju ruku, a ima i onih koji parafraziraju Robbyja Robsona koji je izvalio: “Ruku bih dao da sam pijanist!”.

BiH je u Daytonu skrojena po načelu “troje braće, dvoje gaće” pa bi mogla odnijeti gaće na štapu ako se nešto korjenito na promijeni. Bh. Hrvati nadaju se da će se BiH konačno urediti po mjeri triju konstitutivnih naroda. Još od Barryjevih i Petritschovih krivih poteza Hrvati su obespravljeni, lišenih svojih nacionalnih prava. Bakir Izetbegović za Večernjak reče da je sprega Bošnjaka i Hrvata ključna za euroatlantsku budućnost BiH. I u RS-u tvrde da se i Srbi žele upregnuti u europska kola. Ako je doista tome tako, ima nade za BiH. Previše se toga u državi triju konstitutivnih naroda događalo po onoj: mozak kaže jedno, srce kaže drugo, i dok se oni tako svađaju, želudac dobije – čir!

Bh. Hrvati puno očekuju od sljedeće godine. Za samo šest dana je katolički Božić, a za 13 dana stiže Nova. Božić će svim ljudima dobre volje donijeti radost, a nadamo se da će nova 2017. godina biti upamćena po dobru. Puno toga ovih dana podsjeća nas na anegdotu s Pajom Kanižajem, pokojnim hrvatskim piscem, humoristom i televizijskim urednikom. Bio je urednik Dramskog programa Televizije Zagreb, a nakon sloma hrvatskog proljeća gurnut je ustranu.

A onda su stigle devedesete i trebalo je na Zagrebačkoj televiziji prirediti božićni domjenak. Generalnom direktoru bilo je “prerano” za slavljenje Božića i nije htio biti domaćin pa je na vratima goste dočekivala jedna moćna dama s malog ekrana.

- Gospon Pajo, dobro izgledaš! – obrati se Kanižaju.

- Pa normalno, kad ste me godinama držali na ledu – uzvrati Pajo u svom stilu. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.