Unitaristi se i konstitutivnosti rugaju iako je konstitutivnost temelj i za Europsku uniju!

Frano Vukoja
29.04.2022. u 14:35

Igraju se novovjekih kadija, sami bi tužili i sami sudili. Zaklinju se u ZAVNOBiH, a do njegovih odluka drže manje nego do lanjskog snijega. ZAVNOBiH je za bučne borce unitarističke države jednog naroda - DAVNOBiH! A do Daytona drže koliko i do braće Dalton iz stripa i crtića "Lucky Luke"

Mnogo je puta kazano kako nogomet, najvažnija sporedna stvar na svijetu, često na svoj način govori o najvažnijim stvarima neke sredine, države, svijeta. Tako čitamo kako su Manijaci, navijači sarajevskog NK Željezničar, na utakmici protiv mostarskog Zrinjskog, koji je već bio osigurao naslov nogometnog prvaka BiH, skandirali: "Bit će Željko opet predsjednik!" Poznato je da se navijačke skupine nogometnih klubova nadmeću u tome tko će kome zabiti jači verbalni gol, često na jako nepristojan i šovinistički način. Nije se rodio tko je nogometnim navijačima usta zatvorio, ali znakovito je to da se navijanje Manijaka, navijača Želje, na Grbavici poklapa sa željama sarajevske političke elite. Navijali za Želju ili NK Sarajevo, svejedno. Nije im baš previše drago to što nogometaši Zrinjskog iz Mostara sarajevskim nogometnim klubovima "drže predavanje" iz nogometa, što košarkaši Širokog sarajevskim košarkaškim klubovima drže slovo o košarci, što rukometaši ljubuškog Izviđača poučavaju sarajevske rukometaše rukometu, a grudske rukometašice nemaju konkurenciju u BiH. No, sarajevska politikantska čaršija pravi se velikodušna i kao nema ništa protiv toga da bh. Hrvati imaju i kruha i igara, ali na sve načine pokušava hrvatski suvereni i konstitutivni narod izbaciti iz vlasti, a onda će lako izbaciti hercegovačke klubove iz "bosanskih" liga! Računaju da će lako naći pokoji hrvatski fikus kao "multi-kulti" ukras! Ako je rimski car Kaligula mogao svoga omiljenog konja Incitata staviti za senatora, zašto ne bi sarajevski politički carevi neku sebi omiljenu osobu hrvatskog imena stavili da predstavlja bh. Hrvate. Jer im postojeći Izborni zakon to omogućuje. Mogu ako hoće, a tri puta su do sada htjeli, ponovno izabrati Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka. Mogu ako hoće izabrati i šest "svojih" Hrvata u Dom naroda Federacije pa tako izabrati i "svog" Hrvata za predsjednika Federacije te time osigurati federalnu vlast bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, a onda posredno i vlast na državnoj razini. Naravno, ako se održe izbori bez izmjena Izbornog zakona. No, valja imati na umu činjenicu da izbori bez izmjena Izbornog zakona nemaju smisla jer su odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda izbrisani neki članci postojećeg Izbornog zakona.

U utorak je državni Dom naroda po žurnoj proceduri trebao razmatrati izmjene Izbornog zakona, koje je predložio Klub HDZ-a/HNS-a BiH, kako bi se provela presuda Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" te spriječio izborni inženjering koji javno priprema dio bošnjačkih stranaka u cilju izbacivanja Hrvata iz vlasti nakon izbora u listopadu. No, dio bošnjačkih izaslanika nije došao na zasjedanje pa nije bilo kvoruma. Dragan Čović kazao je da se radilo o opstrukciji kakva do sada nije viđena. A u srijedu je Klub Bošnjaka predložene izmjene Izbornog zakona proglasio štetnim za vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda. Jer im je više nego sveto zadržati status quo, pa tako i Komšićev status. Kupuje se vrijeme da bi se izbjegle izmjene.

Gorljivi borci za "građansku" BiH ističu kako su za pravnu državu i vladavinu prava, a odluke Ustavnog suda BiH razbijaju k'o dijete zvečku! Igraju se novovjekih kadija, sami bi tužili i sami sudili. Zaklinju se u ZAVNOBiH, a do njegovih odluka drže manje nego do lanjskog snijega. ZAVNOBiH je za bučne borce unitarističke države jednog naroda - DAVNOBiH! A do Daytona drže koliko i do braće Dalton iz stripa i crtića "Lucky Luke". Rugaju se europskim i američkim dužnosnicima koji zagovaraju daytonsku formulu: jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda! Rugaju se konstitutivnosti i nakon što im je Paulo Rangel jasno i glasno kazao da je i EU utemeljen na konstitutivnosti! A deset su rangova ispod Rangela!

RH se zdušno zalaže za priključenje BiH u EU, ali s jednakopravnim bh. Hrvatima. Položaj ovakve BiH u odnosu na EU podsjeća na razgovor (ne)ugodni između Hase i Muje koji je iz Njemačke stigao u najluksuznijem Mercedesu. Haso ga upita:

- Gdje si zaradio lovu za ovu skupu "mečku"?

- Svaki euro zaradio sam u svojoj ćevabdžinici koja se nalazi u bankarskom kvartu u Frankfurtu. Uvijek je puna, a dostava s ćevapima jedva stigne do silnih ureda banaka. Love k'o pijeska - odgovori Mujo.

- Koliko si ukupno zaradio love? - upita Haso.

- Nemam pojma, o tome vodi računa moja financijska služba - reče Mujo.

- Jarane, kad te je tako ludo pošlo, mogao bi meni posuditi dvadesetak tisuća eura da i ja nešto otvorim, da se i ja okrenem - zamoli ga Haso.

- Kome bi posudio ako ne bi tebi, Haso, ali imam jako nezgodan ugovor s bankama u Frankfurtu. Banke ne smiju otvarati ćevabdžinice, a ja ne smijem nikomu posuđivati lovu - objasni mu Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije