Unitaristi Dayton čitaju cicijski: Daj to nama! A Hrvati džentlmenski: Daj meni, daj svima!

Frano Vukoja
01.09.2023. u 07:34

Danas počinje klimatska jesen, prevrućem ljetu valjda je kraj. Iako i ljeto, kao i zima, zna udariti repom. Kad je politička klima u pitanju, politička jesen mogla bi biti vruća nego vruće političko ljeto. Ulje na političku vatru dodala je presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu (ESLJP) po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika Željka Komšića. Sarajevska "građanska" čaršija i medijski telali unitarne BiH u građanskom odijelu tu presudu "protumačili" su na sebi svojstven način, uz silne talambase. Proglasili su je prijelomnim trenutkom BiH, povijesnom pobjedom patriotskih snaga i zagovornika "građanske" države. U toj presudi "pročitali" su navodnu likvidaciju legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, uvođenje jedne izborne jedinice u BiH pri izboru za člana Predsjedništva, ukidanje Doma naroda, uvođenje građanske države i tomu slično. Sedmeročlano Vijeće ESLJP-a navelo je kako Slaven Kovačević nije mogao birati svoje predstavnike u nacionalno koncipirani Dom naroda PS-a BiH i tročlano Predsjedništvo BiH. ESLJP navodi kako je trenutačno pravni i politički aranžman u BiH rezultat Daytonskog mirovnog sporazuma te da se mir u zemlji nije mogao osigurati bez pristanka na koncept konstitutivnih naroda. Ovaj sud zaključuje kako se treba ograničiti utjecaj nacionalnog predstavljanja u javnim institucijama i da ne bi smio diskriminirati ostale građane. Predsjedateljica sudskog vijeća Gabriele Kucsko-Stadlmayer kritizirala je sadržaj presude, ocjenjujući je iznimno političkom i da izaziva ozbiljne prijepore vezane uz BiH, naglasivši kako rješenje za bilo koji politički disbalans moraju donijeti strane u samoj BiH te da Ustavni sud BiH treba donositi odluke o tim pitanjima. ESLJP uopće nije osporio legitimno predstavljanje, niti je zatražio uvođenje jedne izborne jedinice, kao ni ukidanje Doma naroda, niti vidi BiH kao građansku državu. Moguće je da će presuda ići na reviziju zbog sukoba interesa suca Farisa Vehabovića, bošnjačkog lobista koji je bio izvjestitelj. Dodik je kazao kako će RS odbaciti presudu ESLJP-a.

No, Kovačević ovu presudu čita kao svoju pobjedu nad visokim predstavnikom! U HNS-u BiH smatraju da Kovačeviću i sličnim političkim aktivistima nije u interesu zaštita ljudskih prava, nego ukidanje konstitutivnosti naroda i nametanje unitarističkog političkog sustava. Iz HNS-a BiH poručuju da će osigurati provođenje svih presuda ESLJP-a i presudu Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić". U Banjoj Luci naglašavaju to da će bošnjački unitaristi presudu ESLJP-a gurati kao klip u miniranju pregovora o izbornoj reformi, što je uvjet za otvaranje pregovora BiH s EU-om.

Brojni lobisti "građanske" BiH, zapravo države većinskog naroda, nepodnošljivo lako nekim europskim i svjetskim institucijama te medijima prodaju rog pod svijeću, podvale bošnjački nacionalizam pod bosanski patriotizam. No, pročitani su od najvažnijih europskih i američkih institucija koje inzistiraju na daytonskoj formuli "3 - 2 - 1" (tri naroda, dva entiteta i jedna država), legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, konsocijaciji koja je imanentna višenacionalnim europskim državama. Sudovi bi morali biti svjesni činjenice da svojim presudama ne mogu zadirati u natkrovljujuća načela mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Potrebne su djelomične preinake koje će jamčiti duh Daytona i Ustava BiH, a to je jednakopravnost naroda kroz legitimno predstavljanje. Unitaristi Dayton čitaju cicijski: Daj to nama! A Hrvati džentlmenski: Daj meni, daj svima!

Oni koji novu presudu ESLJP-a smatraju "povijesnom" do presuda Ustavnog suda BiH, najviše sudske vlasti u državi, kao u predmetu "Ljubić", držali su kao do preklanjskog snijega. Previše se toga u BiH vrti u krug. Po epigramu Tina Ujevića: "Mi smo išli istim putem./ Put je bio dug./ Kasno opazismo da je/ taj put bio krug."

Mnogo toga na političkoj sceni u BiH sliči razgovorima (ne)ugodnima između direktora tvrtke, njegove tajnice, njezina muža, njegove ljubavnice, njezina učenika koji je slučajno bio direktorov unuk. Direktor tvrtke reče tajnici:

- Spremi se, idemo na tjedan dana na službeni put u inozemstvo!

Kad je stigla doma, tajnica reče mužu:

- Dragi, moram na službeni put na čitav tjedan dana.

- Nema problema - reče muž te nazove svoju ljubavnicu:

- Moja supruga ide na službeni put, možemo tjedan dana provesti skupa.

Ljubavnica nazove svog učenika kojem drži instrukcije iz matematike:

- Bit ću jako zauzeta pa ćemo imati stanku čitav tjedan.

Učenik je bio oduševljen te nazove djeda:

- Djedice moj dragi, bit ću slobodan tjedan dana jer je nastavnica koja mi drži instrukcije jako zauzeta pa konačno možemo skupa u ribičiju!

Djed, direktor s početka priče, nazove tajnicu:

- Plan je promijenjen, moj dragi unuk me moli da tjedan dana provedemo zajedno. Na službeni put ići ćemo drugi put.

Tajnica potom nazove svoga muža:

- Dragi, moj službeni put je otkazan.

Njezin muž nazove ljubavnicu:

- Supruga je odgodila svoj službeni put.

Ljubavnica onda nazove učenika kojemu daje instrukcije iz matematike:

- Neću biti osobito zauzeta, možemo nastaviti s instrukcijama kao i obično.

Učenik nazove djeda, direktora tvrtke:

- Moj djedice, moja glupa nastavnica kaže da nećemo praviti stanku, da ćemo nastaviti instrukcije. Ne možemo ići na ribičiju.

Djed, direktor tvrtke, odmah nazove tajnicu:

- Spremaj se, ipak putujemo na službeni put!

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
09:39 02.09.2023.

Hrvati su uvijek bili najveći džentlmeni.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?