07.01.2022. u 11:14

Nekada se u katoličkom puku govorilo: "Mlado lito, svakomu si sito, Vodokršće (pada 6. siječnja) kako kome dođe!" No, danas valja čestitati Božić kršćanima koji ga slave po julijanskom kalendaru. Iz SAD-a stigao je "dar" u obliku sankcija. Slavit će se i ponedjeljak jer Dan RS-a (9. siječnja) pada u nedjelju. No 14. siječnja valja proslaviti i pravoslavnu Novu godinu, pa se sredinom ovog mjeseca može razmišljati o nastavku političkih pregovora.

Godinu Gospodnju 2021. pamtit ćemo po borbi protiv korone, ali i borbi protiv političkih struja koje nisu demokraciji i jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH sklone. Unatoč slovu i duhu Daytonskog sporazuma, Ustavu BiH i presudi Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, koja nije nespojiva s presudama Suda za ljudska prava, što je vidljivo u prijedlozima izmjena Izbornog zakona HDZ-a i HNS-a BiH. No, 2021. godinu pamtit ćemo i po Inzkovu zakonu na odlasku i novom visokom predstavniku te sve većem zalaganju institucija vlasti u Hrvatskoj za jednakopravnost bh. Hrvata u BiH. Nastavlja se s izgradnjom autocesta i asfaltira put za europsku budućnost BiH. No, oni koji nastoje zadržati status quo sve više udaljavaju BiH od kandidacijskog statusa BiH za EU. Jer unitaristima u građanskom ruhu neriješena situacija najbolje je rješenje. Kakav EU, kakvi bakrači, njima je glava puna utopije o "građanskoj" BiH. Pa misle ovako: Ako su Čileanci mogli izabrati Hrvata za predsjednika Čilea, zašto i mi Bošnjaci ne bismo izabrali svoga Hrvata u Predsjedništvo BiH?! I umjesto da daytonsku BiH spašavaju, zamrznuti konflikt - odmrzavaju!

Zaoštrilo se između političkog Sarajeva i Budimpešte. Zbog jedne nezgrapne Orbanove izjave optužuje se čitav Zapad za islamofobiju. Iako je u Engleskoj godinama Muhamed (i izvedenice tog imena) najčešće muško ime, iako je u Hanoveru gradonačelnik Turčin, iako u više zemalja EU-a veliki postotak učenika pohađa islamski vjeronauk… Kad je Mađarska u pitanju, valja se prisjetiti da je Mađar Benjamin Kallay započeo "kalajisanje" bosanske nacije. U vrijeme austrougarske uprave u BiH zalagao se za utopiju stvaranja jedinstvene bosanske nacije i jednog jezika.

Čulo se svašta od raznoraznih umnika. Mnogi su ostali iznenađeni mišljenjem jednog akademika da je ime Hercegovine u imenu države Bosne i Hercegovine dodano s lošim namjerama. Hercegovini su ime dali Turci po hercegu Stjepanu Kosači, vladaru Zahumlja, Zemlje Humske, a titulu hercega Kosači su dali Nijemci. Bosna i Hercegovina dobila je ime na Berlinskom kongresu 1878. godine kada je pala pod austrougarsku upravu, uz suverenitet sultana sve do aneksije 1908. godine. Pa je tako i Turska "odgovorna" za ime Hercegovine u nazivu Bosne i Hercegovine. Granice sadašnje BiH uglavnom se poklapaju s onima koje su uspostavljene 1699. i 1718. godine mirovnim sporazumima u Srijemskim Karlovcima i Požarevcu između Turske, Mlečana i Beča. Avnojske granice malo se razlikuju od tadašnjih. Brojni bošnjački umnici i političari nepodnošljivo lako zaboravljaju one poznate riječi sa zasjedanja ZAVNOBiH-a - da BiH nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska (sada bošnjačka). No, isto tako zaboravljaju i temeljne odredbe Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, kao i odluku Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

"Građanski" car je gol! "Građansko" odijelo je više nego prozirno. Koliko god Bakir na HTV-u "objašnjavao" hrvatskoj javnosti to da su Hrvati zapravo privilegirani u BiH! Jer im drugi biraju predstavnike, pa se sami ne moraju mučiti oko toga. Bošnjački unitaristi računaju kao najveći tvrdica u prvom razredu kad ga je učiteljica pitala koliko je tri manje jedan, a on nije znao odgovoriti. Učiteljica mu počne pomagati:

- Zamisli da imaš tri jabuke, a ja te zamolim da meni dadneš jednu jabuku, koliko ćeš onda imati jabuka?

- Tri - odgovori tvrdica.

BiH je ušla u još jednu turbulentnu godinu. Valjat će nastaviti s pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim izmjenama koje bi trebale jamčiti legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda. Valja požuriti jer 2022. je izborna godina. Onima kojima je stalo do statusa quo nimalo se na žuri jer im status quo osigurava dominaciju jednog naroda. Njihovo ponašanje podsjeti nas ne nezgodnu zgodu s Mujinim pretjeranim slavljenjem Nove godine. Mujo onako "pod gasom" upadne u jedno veselo društvo i počne ljubiti sve redom, čestitajući im Novu godinu.

- Ej, Mujo, kakva te je Nova godina snašla, mi slavimo Valentinovo, Dan zaljubljenih. Danas je 14. veljače - rekoše mu.

Kad je Mujo došao sebi, reče:

- Joj, ubit će me Fata, nikada se nisam ovako dugo zadržao!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?