09.12.2022. u 12:45

Najvažnija sporedna stvar na svijetu zasjenila je brojne važne stvari. Zemljina lopta našla se u sjeni nogometne. Nogomet, najljepša igra od svih igara, s elementima grčke drame, gladijatorskih borbi u rimskim arenama, hitchcockovskih zapleta i raspleta, čarolija čarobnjaka i čega sve ne, očarala je milijarde ljudskih stvorenja na Zemljinoj lopti. Ponovno se pokazalo to da je nogomet rat dopuštenim sredstvima, a nadmetanja s loptom u Kataru pokazala su da se rađa novi nogometni svjetski poredak. Kao što se na Zemljinoj lopti s ruskom agresijom na Ukrajinu rađa novi svjetski poredak u političkom i geostrateškom pogledu. Vremena se mijenjaju, prvi put Svjetsko nogometno prvenstvo odigrava se uz sarmu, a ne uz čips! Japanski nogometni samuraji pošalju samodopadljive i samouvjerene Nijemce doma još u grupnoj fazi, nogometna pustinjska oluja iz Saudijske Arabije zagorča život Messiju i ostalim Gaučosima, srpske zvijezde iz vrhunskih europskih nogometnih klubova osvoje samo jedan od devet bodova u grupnoj fazi, pa je Piksi od razočaranih navijača Orlova nazvan – Kiksi. Bilo je prijedloga da se Ćopićev roman "Orlovi rano lete" izbaci iz obvezne lektire i uništi istoimeni film. Lukaku je protiv Vatrenih promašio dva "zicera", pa je jedan osuđenik na smrt strijeljanjem u jednoj "demokratskoj" državi kao posljednju želju izrekao:

- Neka puca Lukaku!

U osmini finala na Svjetskom nogometnom prvenstvu neke su se reprezentacije iz nekada "egzotičnih" zemalja u nogometnom smislu sastale s nekim od europskih i južnoameričkih velikana. Naravno, ne s favoriziranim izabranim vrstama Belgije, Njemačke i Danske, koje su se nakon grupne faze sastale u zračnoj luci u Dohi!

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru pokazalo je to da je u tijeku stvaranje novog svjetskog nogometnog poretka u kojem su Hrvati važna stavka! Vatreni su daleko dogurali, a daleko su najmalobrojniji. I među prvima su u svijetu po broju osvojenih medalja u sportu na broj stanovnika. S hercegovačkim košarkaškim divovima Hrvati bi se trebali poigravati s protivnicima, kao rukometni Kauboji ne tako davno ili teniski mušketiri iz Međugorja u Davisovu kupu. I u drugim segmentima života i djelovanja trebalo bi biti tako. Naravno, uz sustav, domoljublje, zajedništvo, srčanost, upornost, strpljenje, vjeru, ponos bez predrasuda… Pa će biti puno Livakovića i u obrani svetih hrvatskih vrijednosti.

Zmajevi su ostali iza sedam mora i sedam gora. Da se ipak može, pokazao je plasman Zmajeva na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. No, puno toga valja promijeniti u državi da bi državna izabrana vrsta bila vrsna i imala trajnu kvalitetu. Valja se prisjetiti one Mladena Delića: "Ne sam, Safete!" BiH je država triju naroda i trebaju biti jednakopravni i u politici i u sportu. Kako mogu Švicarci često relativno daleko dogurati (u osmini finala "reklamirali" su švicarski sir s rupama), a jedni govore njemački, drugi talijanski, treći francuski? Ti jezici razlikuju se sto puta više nego se razlikuju hrvatski, srpski i bošnjački jezik. Nadamo se da će politički dogovor HDZ-a BiH s "osmorkom" puno toga promijeniti nabolje, da će se relaksirati hrvatsko-bošnjački odnosi, da će se uspjeti u izbornim i drugim reformama, približiti se Europi, što bi svakako pomoglo da nogometna reprezentacija BiH igra – svjetski. Ako Pjanićev sin navija za Vatrene, može i Modrićev navijati za Zmajeve, a pogotovo Sosin, Kovačićev ili Lovrenov potomak jer su podrijetlom iz BiH. I Livakovićev budući sin jer mu je potencijalna majka, Domagojeva supruga, podrijetlom iz Hercegovine. Svima u BiH mora biti jasno to da postoji i nacionalni i zavičajni identitet, ali i ustavni patriotizam. Hrvati u BiH mogu imati taj patriotizam samo ako su ustavno i stvarno (ne samo na papiru) jednakopravni s drugim dvama konstitutivnim narodima. Naravno, isto vrijedi i za nacionalne manjine, to jest ostale. Sve moderne države imaju svoje tvorbene narode, a ostali koji su njezini državljani imaju sva građanska prava koja su im ustavno zajamčena. I mirna Bosna (podrazumijeva se i Hercegovina)!

Rekosmo kako se aktualno Svjetsko nogometno prvenstvo prvi put odigrava uz sarmu, a sva dosadašnja uz čips (i pokoje pivce za živce). Svi su generali poslije bitke pametni i svi imaju svoju taktiku i strategiju. Tako se Mujo našao u "trilemi". Imao je na raspolaganju 10 sarmi za tri dana i valjalo ih je rasporediti po jednom od tri sustavu: 4 – 4 – 2 ili 3 – 5 – 2, ili možda 4 – 3 – 3!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?