Herc iskrice

U presudi Ustavnoga suda BiH jasno piše da s nepravdom prema Hrvatima ne ide više

Frano Vukoja
09.04.2018.
u 07:00

Oko Uskrsa sjetimo se one Krležine od prije stotinjak godina: “Što može mali hrvatski čovjek na europski Veliki petak?”. Europa je od tada doživljavala puno svojih velikih petaka, a vrlo malo pravih uskrsnuća. Puno više bilo je posrnuća. No, treba vjerovati u veliki europski Uskrs u kojem bi i hrvatski narod, jedan od najstarijih europskih naroda, uskrsnuo u bolju i pravedniju budućnost. To se posebno odnosi na Hrvate u BiH. U kojoj, nažalost, mnogi ne razmišljaju na europski način. No, takvih je previše i u samoj Europi. Mnoge Europljane u uskrsno vrijeme treba podsjetiti na to kako je Uskrs za kršćanski svijet najveći događaj u povijesti te da je Kristov nauk jedan od temelja Europe. Jučer su pravoslavci Uskrs slavili po julijanskom kalendaru. Treba zaključiti: ne treba strahovati ni od kakvog bauka pored snage Kristova nauka. Dok Europa ne nauči to gradivo, stalno će padati na najvažnijem ispitu. Slušamo i čitamo sve i svašta što dolazi iz “velikog svijeta”, a nameće se kao kategorički imperativ. Bilo je toga i prije tijekom povijesti pa je Ivo Andrić kazao: “Najveća budala nije onaj koji ne umije da čita, već onaj koji misli da je istina sve ono što je pročitao!”. I češki aforističar Gabrijel Laub našalio se o temi čitanja: “Čitanje kvari vid. Dobro vide samo nepismeni!”. Laub se samo šalio, a kasnije su brojni nepismeni uvjerili čitave svoje narode, pa i čitav svijet kako su posisali pamet cijeloga svijeta. Pa i danas imaju svoje nasljednike i sljedbenike.

Evo, svjedoci smo kako se isti tekst čita na potpuno različite načine. Kao što je slučaj s Istanbulskom konvencijom. A o Daytonskom sporazumu da i ne govorimo. Jedni uporno riječ “Dayton” produžuju za tri slova i pročitaju je kao: “Daj to nama!”. U BiH neki potpuno pogrešno “čitaju” jasnu i glasnu presudu Ustavnoga suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a onda bh. unitaristi apeliraju da odluka Ustavnog suda nije po Ustavu. I danas dobro čitaju onu Brozovu i po njoj se ravnaju: “Ta nećemo se držati zakona k’o pijani plota!”. Razne ljudske rase žive na raznim kontinentima, u različitim civilizacijama, s različitim religijama, ideologijama. No, kod svih isti je osjećaj za pravdu, ljudskost. I kod svih ima podosta i onih kojima pravda nije po volji, ljudskost po želji. I treba se boriti protiv njih. Kad je Einstein potpisivao neki ugovor u SAD-u, jedno od pitanja bilo je:

- Koje ste rase?

- Ljudske - odgovorio je genijalni Einstein.

Uslijedilo je protjerivanje ruskih diplomata iz svojih zemalja, a ruski imperij uzvraća udarac. No, Rusima je važno da njih nitko ne protjeruje iz Rusije. Politika zna biti doista više nego pregruba. Nekada se pričao vic o jednoj gruboj, opasnoj, neuglednoj, politički moćnoj ženi koja je u parlamentu kreštala:

- Hoćemo li voditi ljubav ili rat?!

- Rat, rat, rat - uzvikivali su brojni pripadnici suprotnog spola. A bilo je i nekoliko onih istog.

No, bude i sretnih trenutaka, tako su Mujo i Haso dobili silnu lovu na lutriji. Kupiše vile, jahte, pa čak i zrakoplov. Preko mita dođu i do ispita za pilote. Počnu i pilotirati. I tako se jedne zgode na sto muka počnu spuštati u jednu od bh. zračnih luka. Jedva se nekako zaustave u nekom šipražju stotinjak metara izvan piste. Sretan zbog konačno dobrog ishoda, Mujo reče:

- Oni i njihova pista, dugačka je samo stotinu i pedeset metara. Njima je bitno da je široka kilometar i pol!

Kad potpisnici Daytona kažu kako Hrvati trebaju biti ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda, u Sarajevu se snebivaju i kažu da je to miješanje u unutarnje stvari BiH. A u presudi Ustavnoga suda BiH jasno piše kako s nepravdom prema bh. Hrvatima ne ide više. Sarajevski unitaristi nemaju ništa protiv legitimnog predstavljanja Hrvata u Domu naroda FBiH ako će mu se ukinuti najvažnije ovlasti. Konsenzus bošnjačkih “lijevih” i “desnih” pokazao je previše toga, a puno toga podsjeća na nezgodnu zgodu kad je Fata zatekla Muju s drugom.

- Ja sam prosto iznenađena - viknu Fata.

- Nisi ti, Fato, iznenađena, ti si šokirana, a mi smo iznenađeni - ispravi je Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije