08.06.2020. u 11:29

Klimatološko ljeto počelo je nimalo ljetnim temperaturama. Takve bi temperature koronavirus poželio, pa se 1. lipnja, prvog dana klimatološkog ljeta, na društvenim mrežama pojavila čestitka: “Sretno svima koji ložite”! Pa smo pročitali i objavu: “Ne skidam dugi veš dok kilo paradajza ne bude jedna marka”! No, politička atmosfera još je hladnija i gadnija. Ne samo u razjedinjenoj BiH već i u Sjedinjenim Američkim Državama koje su od Drugoga svjetskog rata na svoj način sudjelovale u nekoliko desetaka ratnih sukoba uzduž i poprijeko planeta Zemlja. Onda je po zakonu velikih brojeva red došao i na to da se malo Amerika pozabavi i sa samom sobom. Nadamo se da Trump neće posegnuti za nekim značajnijim trupama.
Ratuje se diljem svijeta, ne samo raketama raznih dometa, vidljivim i nevidljivom zrakoplovima već je na (ne)djelu i biološki rat, a da o hibridnim, cyber i sličnim ratovima i ne govorimo. Balkansko bure baruta posebna je priča, a bosanski lonac još posebnija. Balkanski poluotok geografska je i geometrijska zagonetka - s geografske strane upitan kao poluotok, pa je više sociološki i politološki pojam. Na Zapadu područja zemalja na Balkanu, koje još nisu u Europskoj uniji, a nalaze se na istoku Europe, zovu zapadni Balkan. A kad se krene prema jugu, naiđemo na – Sjevernu Makedoniju. Grčka je u političkom smislu Zapad, a BiH je puno zapadnije od Grčke, pogotovo od Bugarske ili Rumunjske, a ne može ni primirisati Zapadu. No, valjda će jednog dana sve ipak doći na svoje. U europskoj zgradi Balkan bi trebao biti lijepo uređen – balkon!
Kad smo kod strana svijeta, valja podsjetiti kako više gradova u BiH u svom nazivu ima jednu od strana svijeta – iz mnogih mjesta u BiH, koja u svom nazivu ima pridjev “istočni”, ljudi bježe na Zapad. I sve podsjeća na pjesmu staru: “Na Istoku stare priječe, na Zapadu ništa novo”!
Trenutačno se u BiH zbog raznih sukoba, smjena i ostavki tresu vlade na gotovo svim razinama vlasti. Političke relacije u BiH po mnogočemu sliče na razgovor (ne)ugodni između dvije marmelade i pekmeza. Naime, svađale se dvije marmelade, a naiđe pekmez i reče:
- U DŽEMU je problem?!
U “građanskom” Sarajevu sve po starom. Mnogi prvaci sarajevske političke i medijske scene po mnogo čemu baštine riječi jednoga beogradskog pisca s kraja 80-ih godina prošloga stoljeća: “Nemam ništa protiv diktature ako je diktator Srbin”! Naravno, oni nemaju ništa protiv unitarizacije u BiH ako unitarizaciju provodi Bošnjak, ili više njih! Lijevi, desni, žuti, zeleni ili crni, svejedno. U startu “rezoniraju” ovako: Ako je Bošnjak, automatski je za građansku BiH! Iako pojam građanski po logici ne stane u istu rečenicu s pojmom unitaristički. No, BiH je u mnogo čemu do sada bila iznimka, zašto ne bi i kad je tako nešto u pitanju.
I takva BiH bila je relativno uspješna u borbi protiv koronavirusa. E, sad je pitanje kako pobijediti viruse unitarizma i kako poboljšati gospodarsku situaciju u BiH. Prošlog tjedna Dragan Čović i hrvatski premijer Andrej Plenković položili su kamen temeljac za Podravkin pogon za preradu voća i povrća kod Mostara. Tom prigodom Plenković je kazao kako će se Hrvatska zauzimati za povećanje prava bh. Hrvata, a Čović je, komentirajući uvjete da bi BiH napredovala na putu prema EU, rekao kako se u međuvremenu, uz potporu predstavnika najvećih svjetskih administracija, vode razgovori o izmjenama Izbornog zakona, što je prva točka zahtjeva EU-a prema BiH. No, to neće biti moguće bez rješenja vezanih za SIP koji je ključ nesporazuma.
A puno se toga još preko balkanskih brda valja. Medo s Urala ima svoje planove na Balkanu, daidža s Bospora također, Bruxelles je tu s jednom nogom, kineski put svile ne može zaobići BiH, a Ujak Sam preko Velike bare ćaća je daytonske BiH. Pa bi i ćaće trebalo nešto pitati. To nas podsjeti na razgovor (ne)ugodni između Muje i sinčića koji rješava križaljku.
- Babo, evo samo što nisam riješio križaljku, ostala mi je samo zadnja riječ.
- Sine, pitaj mamu, ona uvijek ima zadnju riječ - objasni mu otac Mujo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?