U balkanskoj krčmi događa se svašta, može te pogoditi pjesma, a može i - flaša!

Frano Vukoja
15.06.2020. u 13:10

Na zapadnom Balkanu sve po starom. U balkanskoj krčmi događa se svašta, može te pogoditi pjesma, a može i - flaša! Pa tako čitamo kako se popularni srbijanski novinar Milojko Pantić odrekao Crvene zvezde jer su vodeći ljudi srpskog nogometnog kluba Dragan Džajić i Zvezdan Terzić Kapetanu Draganu, osuđenom za ratne zločine za vrijeme agresije na Hrvatsku, uručili Zvezdin dres s imenom i titulom počasnog člana kluba. Nekadašnji Zvezdin kapetan Dragan (Džajić) uručio je Zvezdin dres Kapetanu Draganu. Kapetan Dragan kapetanu Draganu. Pa ispade da je Džajić sam sebi uručio dres i klupsku počast! Neće Crvena zvezda zaostajati za raznim srpskim institucijama koje svako malo učine nešto što se Hrvatima neće nimalo dopasti. Dok se Hrvatska u isto vrijeme pretrže da Srbiju približi Europskoj uniji. I ne samo Srbiju već i druge zemlje zapadnog Balkana, koje žele u europsku obitelj. A često se neke institucije tih zemalja “zahvale” Lijepoj Našoj na način kao da im je savjetnik srbijanski ministar Aleksandar Vulin. Sve po onoj: “Sve to gore, moj Todore!”

Hrvatska se kao predsjedateljica Europske unije i u vrijeme pandemije živa polomi kako bi Sjevernoj Makedoniji pomogla približavanje EU, a onda su i iz te države stigle objede u smjeru Hrvatske. Brojne političke strukture u BiH utrkuju se oko toga tko će više otrovnih strjelica uputiti prema Zagrebu, a svi putevi BiH u Europu idu upravo preko Zagreba. Pokušavaju minirati prugu kojom treba krenuti posljednji vlak za Europu! Puno toga iz “građanskog” Sarajeva prema europskom Zagrebu potpuno je nerazumljivo. Događanja oko mise u sarajevskoj katedrali za pobijene na Križnom putu podsjetila su nas na Stockholmski sindrom. Riječ je sindromu emocionalne veze i identifikacije s agresorom. Ovaj sindrom naziv je dobio po pljački banke u Stockholmu 1973. godine, kad su se djelatnice banke, koje su bile šest dana zatočene kao taoci, emocionalno vezale za pljačkaše banke! Na sudu nisu htjele svjedočiti protiv pljačkaša, a jedna od njih se zaručila s jednim pljačkašem i s njim održavala emotivnu vezu dok je on bio u zatvoru. Kasnije je ova tema postala jedna od najzanimljivijih za psihologe.

Politička partija pokera u BiH nastavlja se i podsjeća na izjavu poznatog glumca Seana Conneryja: “Život je kao poker. Trebaš imati sreću, hrabrost, nadu, ali, prije svega, trebaš naučiti tko blefira!”

Sveučilište Oxford proglasilo je pet najboljih viceva na svijetu svih vremena. Među njima nalaze se dva koja na svoj duhoviti način pokazuju društvenu i političku zbilju u BiH. Prvi vic govori o trima osobama koje su zaglavile na pustom otoku na kojem su nakon izvjesnog vremena našli magičnu lampu koja svoj trojici obeća ispuniti po jednu želju. Prva osoba poželi da ga magična lampa vrati doma, druga također. Magična lampa vrati doma obje osobe pa se obrati trećoj osobi:

- A koja je tvoja želja?

- Usamljen sam i jako mi je dosadno, želim da se moji prijatelji vrate na otok!

Drugi vic među pet najboljih svih vremena na svijetu po istraživanju Sveučilišta Oxford govori o dvama planinarima i jednom medvjedu. Ta dva planinara ugledala su medvjeda na udaljenosti od 50 metara. Medvjed potrči prema njima, a jedan od planinara brzo skine ranac s leđa, izvadi tenisice i poče ih navlačiti. Drugi planinar mu reče:

- Što to radiš? Tenisice ti neće pomoći da budeš brži od medvjeda.

- Meni je važno da budem brži od tebe – objasni mu.

Teško je vratiti izgubljeno povjerenje među narodima koji su ne tako davno ratovali između sebe. Bilo je tako i među drugim narodima, ali došlo je do pomirenja i uvažavanja. Valjda će konačno tako biti i u BiH. Pri tome dobro bi došla iskrena pomoć daytonskih kumova. Trenutačno stanje podsjeti nas na razgovor ugodni između bračnog para. Supruga reče:

- E, kad bi ti bio ja!

- Kad bih ja bio ti, ja ne bih mogao živjeti bez mene – uzvrati muž.

Tko će tada biti odgovoran? •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije