03.01.2022. u 17:12

Pandemija koja je poharala svijet pokazala se u 2021. prilično milostivom prema hrvatskom turizmu. Više od osam milijardi eura za devet mjeseci i čak 88 posto od deviznog prihoda od rekordne predpandemijske 2019. rezultat je kojim se u 2021. malo koja zemlja u svijetu može pohvaliti. Razloga za tako dobre brojke - a financijske su iznad rasta i broja gostiju i broja noćenja - ima više, no turizam svakako može zahvaliti i cjepivu protiv korone. Ono je ljudima dalo osjećaj da se može sigurnije putovati. Svijet se, istina, i dalje suočava s prijetnjom koronavirusa i njegovih mutacija, pa kraj noćne more uz sadašnja cjepiva i antivakserske struje i dalje nije izvjestan.

Većina čestitki u novogodišnjoj je noći sadržavala i želju da pandemija stane. Čeka li nas to možda već u 2022. ili u nekoj drugoj godini, za hrvatski turizam pomalo postaje sve manje bitno. Putovanja su odavno iz luksuza prerasla u potrebu, a mnogima su jednostavno postala stil života. Već neko vrijeme više nije ni tako skupo otići i na drugi kraj svijeta. Svoj su obol dali i low cost carrieri s kojima je jeftinije putovati negoli i autobusom, pa se između europskih gradova, recimo, leti i za samo deset-dvadeset eura. Putuje se i uz restrikcije, dok god su granice propusne, i svakim je danom sve manje onih koji pristaju biti zatočenici korone. Turistički uspješna 2021. pokazala je zemaljama, a pogotovo Hrvatskoj, da pandemija polako postaje problem prvenstveno javnozadravstvenog sektora, a sve manje turističke industrije. Uz cijepljenje, COVID potvrde i poštivanje epidemioloških mjera može se u većinu zemalja na svijetu. Ljudi su s koronom naučili živjeti i za vjerovati je da, čak i da nam ona ostane suputnik još neko vrijeme, turističkoj industriji može biti samo bolje.

Što to znači za domaći turizam? Hrvatske su turističke vlasti očekivanja za 2022. kvantificirale na 90 posto turističkog prometa iz 2019. Kako se Hrvatska za prvih devet mjeseci prošle godine deviznim prihodom od turizma posve približila toj brojci, možda se može biti i optimističniji od tih 90 posto. Barem mjereno eurima. A to se, na koncu, zapravo jedino i broji.

Sve, naravno, pod uvjetom da naša zemlja i u idućoj godini opravda svoju glavnu “safe stay” poruku i ostane u krugu zemalja koje koronu drže pod kontrolom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?