08.08.2016. u 07:00

Svijet se kotrlja kroz prostor i vrijeme, Zemljina kugla se okreće, a narodi i ljudi zajedno s njom, s više ili manje sreće. Sve po Božjim, prirodnim i ljudskim zakonima. Netko će reći da nema pravde na ovom svijetu, ali ima Boga pa sve ipak dođe na svoje. Nadamo se da će tako biti i s BiH.

Tranzicija iz komunizma i socijalizma u demokraciju i kapitalizam, po mnogo je čemu u BiH još uvijek samo u tranzitu. Sve zbog izvrtanja činjenica, izvrdavanja dogovora, iznuđivanja privilegija za jedne i druge na račun onoga trećega. Svako malo toga bude više nego puno. U asimetričnoj državi dvaju entiteta i triju etniciteta puno se toga događa ispod žita pa je žita sve manje, sve je više oraha u džepovima, a BiH treba neku drugu jezgru koja bi je činila europskom prosperitetnom državom. To su, naravno, jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i građana u okrilju euroatlantskih integracija. Sve drugo je dezintegracija.

Svaki dogovor dvojice za svoj proračun, a na račun trećega, nije u skladu s političkom, ustavnom i svakom logikom i duhom BiH. Bez trećeg u BiH nema sreće, svi koji na sve načine guše konsocijaciju i provode unitarizaciju pretvaraju BiH u zemlju Nedođiju. Niz preglasavanja hrvatskih predstavnika vlasti u Federaciji bila je samo uvertira u dogovor između Izetbegovića i Dodika o Mehanizmu koordinacije i kreditu MMF-a. Umjesto hrvatskog predstavnika u dogovoru o tako važnim pitanjima na sastanku je bio posebni izaslanik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Možda neki misle da Hrvati i ne trebaju uopće sudjelovati u odlučivanju o putu BiH u Europi jer su ti Hrvati već u Europi! Pogotovo kad je o županijama riječ, a one su u slovu Ustava BiH jamstvo konstitutivnosti. Ima se dojam da BiH u Europsku uniju treba ući kao unija jedne nacionalne republike (Republike Srpske), i jedne građanske federacije (Federacije BiH). Mehanizam koordinacije bez ispravne koordinacije postaje zapravo neispravni mehanizam. S daljinskim upravljačem omotan sad već istrošenim, neljepljivim selotejpom.

Dodik je nakon dogovora s Izetbegovićem kazao da će potpisati sve prijedloge bh. Hrvata, Ivanić je rekao kako nije bilo pametno isključiti Hrvate iz razgovora o Mehanizmu koordinacije, a onda je Denis Zvizdić najavio da je suglasan da se u tijela odlučivanja Mehanizma koordinacije vrate županije. No, neki još misle da će bh. tronožac biti stabilniji ako jednu njegovu nogu dodatno skrate ili potpuno odsijeku. Nastoje u Federaciji pomiriti građansko i nacionalno na način da nacionalno, kao pametnije, popusti. A popustilo se do mjere da više nema što i gdje popustiti. Mora svakome biti jasno da je BiH država triju jednakopravnih konstitutivnih naroda. No, neki su u nekom drugom filmu ili ga vrte unatrag u neka natražnjačka vremena. Kao Mujo kojeg su pitali koji film ili seriju najradije gleda, a on im objasnio:

- Najviše uživam gledati videosnimku mojih i Fatinih svatova. Muzika mi vraća lovu, a Fata ide materi!

Ne znaju da je snaga lanca u najtanjoj karici. Ako pukne jedna od bh. karika, BiH postaje karikatura, a onda sve političke kreature gube konture. Majstori negativne geometrije i dalje inzistiraju na bh. trokutu s dvije strane. Još ne znaju da se na taj način dobije ili krivi kut, ili tupi kut, ili mrtvi kut. Pokušava se dokazati da je dva u BiH vrjednije i veće od tri. A dokazalo se da je tri minus jedan u BiH - jedna velika nula! A postavlja se i pitanje što i kako s onima koji govore da su za EU, a u mislima su im TU ili RU (Turska ili Rusija). BiH se mora brže i učinkovitije otvoriti, mnogi se opravdano plaše zatvorenog bh. prostora. No, ima i onih koji na sve to gledaju kao Mujo kad ga je Haso pitao:

- Što je to klaustrofobija?

- To ti je strah od zatvorenog prostora. Na primjer, pođeš u birtiju, a strah te da će biti zatvorena!

A kad je politički brak u pitanju, vrijedi ona jednog Hercegovca zajedljivca, koji je prepirku sa suprugom zajedljivo završio riječima:

- Ženu i bostan ne možeš izabrat’, možeš jedino - potrefit’!

Pa je zbog te rečenice obrao bostan!•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije