05.08.2022. u 15:29

Nakon što je procurio sadržaj nacrta izmjena Izbornog zakona Christiana Schmidta uslijedio je tsunami od strane čelnika bošnjačkih i pseudograđanskih stranaka i pripadajuće im sarajevske intelektualne i medijske kamarile. Pozvali su dvije-tri tisuće svojih najvjernijih poslušnika na “događanje naroda” pred zgradom OHR-a. Digla se kuka i motika, kako se to metaforično kaže, a uslijedili su i prijetnje dronovima, unitaristički “biseri” kao što je onaj o vagonima za Hrvate i puno još toga izvan pameti, srca i duše. Udaralo se drvljem i kamenjem po “antiislamističkom” Zapadu, novovjekim “križarima”, “fašistima” u Zagrebu, Hrvatima ma gdje bili i slično. Čak i iz usta eminentnih bošnjačkih akademika. Čitav svijet mogao je vidjeti da nema nikakve razlike između bošnjačkih nacionalnih stranaka i onih “građanskih” sa sjedištem u Sarajevu kad je poimanje sadašnjosti i budućnosti BiH u pitanju. Da bi ovladali čitavom BiH, kočnica im je entitetski veto RS-a. Pa bi se BiH pretvorila u dva entiteta - bošnjački i srpski! BiH s dva entiteta bez hrvatskog ljepila, vezivnog tkiva, raspala bi se kao kula od karata. A tko potkopava temelje sporazuma o miru, otkopava - ratnu sjekiru!

Još se ne zna je li netko iz OHR-a Schmidtov nacrt dilao tajno i učinio ga javnim, ili je bio probni balon Visokog predstavnika ili je taj nacrt doista nešto što će Schmidt nametnuti, na što ga obvezuju odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Tom odlukom ne bi šest podobnih Hrvata ili nehrvata koji se Hrvatima proglase u Klubu Hrvata Doma FBiH mogli sve Hrvate u Federaciji izbaciti iz federalne vlasti, a posljedično i iz državne. Jer bi im umjesto takvih šest trebalo osam, što je za bošnjačke unitariste nedostižan broj. Tim nacrtom bi Schmidt Hrvatima vratio samo djelić onoga što im je prije dva desetljeća oteto. Njegovi prethodnici nijemo su gledali kako Bošnjaci dva puta izbacuju konstitutivne Hrvate iz vlasti i tri puta biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Neće valjda i Schmidt biti kao njegovi prethodnici. I sam znade da bez primjene barem dijela odluka Ustavnog suda BiH izbori ne bi bili ni blizu legalnima.

HNS BiH reagirao je na izvanrednoj sjednici. Osuđen je govor mržnje prema Hrvatima, a konstatirano je da OHR treba preseliti u Bruxelles jer se u Sarajevu ne mogu donositi objektivne odluke. HNS BiH najavio je kako će nastaviti raditi na pokretanju pravnih i političkih procedura u smjeru institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima, kako bi se osigurala funkcionalnost države i zajamčila jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. U HNS-u BiH ističu da je ovo rezultat bošnjačkih prijetnji i nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u BiH.

Bakir Izetbegović i dalje kupuje vrijeme, vjeruje u svoje lobiste po svijetu, posebno u moć Erdoğana, kao da turski predsjednik ima sultanske ovlasti u BiH. Bošnjačkim unitaristima (be)zdušno pomažu lobisti u SAD-u i Europi kroz specijalni rat protiv bh. Hrvata i RH. U ovako nabrušenoj zbilji teško je vjerovati u razgovor između bošnjačkih i hrvatskih stranaka, a kamoli dogovor, u preostala četiri od šest tjedana. Bošnjačke nacionalne stranke i njihovi pseudograđanski ukrasi s pripadajućom intelektualnom i medijskom svitom imaju svoju jedinstvenu aritmetiku - posebno kad je brojanje i prebrojavanje u pitanju. Pa tako daytonsku formulu 1 - 2 - 3 (jedna država, dva entiteta, tri naroda) izvrću naopako u 3 - 2 - 1, a glasi: Tri člana Predsjedništva BiH - dva bošnjačka i jedan srpski! Iz petnih žila i svih grla uporni su na cementiranje famoznog broja 6 jer im jamči još famozniju trećinu u Hrvatskom klubu Doma naroda Federacije BiH. Tih i takvih šest daje im sto posto vlasti u Federaciji i 66,66666... posto u državi BiH! Način njihova brojanja i prebrojavanja podsjeti nas na razgovor (ne)ugodni između studenta medicine i profesora.

- Koliko imamo bubrega? - upita profesor studenta.

- Imamo četiri bubrega - odgovori student.

Profesor reče asistentu:

- Idi tu u park i donesi trave, imamo ovdje magarca!

- I meni ponesite kavu - dobaci student.

- Marš van! - viknu profesor na studenta.

- Gospodine profesore, vi ste mene pitali koliko imamo bubrega. Sama riječ imamo znači da se radi o množini. Ja imam dva bubrega, vi također dva, dakle, imamo četiri bubrega. I dobar vam tek - uzvratio je student koji je kasnije postao humorist.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?