23.08.2021. u 09:59

Sve je više oprečnih mišljenja oko stavova Samuela P. Huntingtona izrečenih u knjizi “Sukob civilizacija i prepravljanje svjetskog poretka”. Jer tko bi mogao reći lani da će u Kabul ući talibani! Pokazala se opet ona stara da rat dobije onaj tko je tvrđe odlučio dobiti ga. Talibani su u Kabulu, što mnogi nikako ne mogu “ukabuliti” (pristati, dopustiti, žrtvovati, prema Ričniku zapadnoercegovačkog govora Ante Kraljevića). No, puno je i onih koji talibanima pola toga nedopustivoga opraštaju jer nose maske pri napadu! Amerika je odlučila vruć afganistanski krumpir ostaviti Kini i Rusiji po onoj ovdašnjoj: “Eto vas tamo!” Ameri su spram Afganistana, nakon što su u tu zemlju tisućama milja daleko od SAD-a ulupali dvije tisuće milijardi dolara, shvatili da je to bio jalov, ćorav posao. Što nas nekako podsjeti na Muju kada mu je neki vlasnik pokušao prodati starog Yuga.

- Prodam ti ga za 2000 KM i ti iz Sarajeva kreneš njime u šest sati, a u Tuzli si već u osam sati – uvjerava Muju vlasnik starog Yuga.

- Ali što ću ja u Tuzli u osam ujutro, majke ti – uzvraća Mujo.

Jedni govore kako je pobjeda talibana u Afganistanu veliki poraz politike SAD-a i NATO-a, a drugi će reći kako je Joe Biden zapravo povukao mudar potez. NATO je još uvijek Wyatt Earp kad je globalna sigurnosna moć u pitanju, a neki misle da sve češće kašljuca i da sve više nalikuje Docu Hollidayu. No, NATO-ov kišobran je i dalje ipak najsigurnija zaštita na našem planetu na kojem je započeo novi hladni rat. Nadamo se ne i 3. svjetski. Jer bi se četvrti vodio lukom i strijelom. Stariji bi Hercegovci znali reći da je cijeli svijet kabanica, a Amerika – kukuljica! Što vrijedi i danas.

Postavlja se pitanje kakve veze ima Afganistan s BiH. Neke su uvažene individue iz BiH poslale savjete talibanima u Afganistanu, neke Joeu Bidenu, neke Bruxellesu. Najviše se strahuje od izbjegličkog vala iz Afganistana jer bi granica s Hrvatskom mogla postati tvrđa, ne toliko zbog korone već preduge izbjegličke kolone iz Afganistana, pa i šire. BiH će i dalje imati velikih problema s Europskom unijom sve dok i sama ne postane dijelom EU-a. Ozbiljni politički analitičari pitaju se može li BiH uopće opstati ako se ne budu poštivala daytonska načela stvarne jednakopravnosti konstitutivnih naroda i svih njezinih građana. Daytonska BiH američko je čedo i valja vjerovati da ga se Ujak Sam preko Velike bare neće odreći. BiH je ipak u Europi za razliku od Afganistana. Hrvatska i Srbija kumovi su tog američkog čeda, a novo kumstvo postignuto je i s EU-om.

U obzir valja uzeti činjenicu da je prostor današnje BiH od sredine 15. stoljeća bio u sastavu TU (Turske), pa AU (Austo-Ugarske), onda prve YU (Jugoslavije), pa U (NDH), onda druge YU, a sad je u poluprotektoratu USA (Sjedinjenih Američkih Država) i EU-a. Prostorima BiH vladalo se iz sredina s početnim slovom B – iz Budima (Budimpešte), Bospora, Beča i Beograda. A sada iz Berlina i Bruxellesa! Ima i ozbiljnih analitičara koji postavljaju pitanje može li BiH uopće funkcionirati bez protektorata ili barem poluprotektorata, tutora i egzekutora.

Treba postaviti nekoliko ozbiljnih pitanja vrućim zagovornicima unitarne BiH odjevene u građansko ruho i onima koji ih tajno ili javno podržavaju. Kako bilo kakva federacija može biti unitarna? Kao što ne može kamen biti drven, led vruć i slično, tako ni federacija ne može biti unitarna. Pogotovo ne država sastavljena od jedne republike (Srpske) i jedne federacije (hrvatsko-bošnjačke). Zagovornici unitarne BiH u građanskom ruhu moraju konačno biti svjesni povijesnog i geostrateškog konteksta Balkana i šireg okruženja te trenutačnog stanja na terenu. EU i NATO-ov kišobran, makar neki misle da je počeo prokišnjavati (ali da se pokrpati), najbolja su zaštita za sve u BiH. U svijetu još uvijek odlučuje ekonomska i vojna moć. Po onom vicu u kojem se postavlja pitanje:

- Kako se zove čovjek koji ima strojnicu u ruci?

- Gospodine! – glasi odgovor. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?