27.07.2020. u 16:21

Najprije su sve granice prešli migranti i koronavirus, a ni Erdoğan ne želi puno zaostajati. Pa je za početak Aju Sofiju pretvorio u džamiju. Trump, Putin i kineski predsjednik Xi Jingping sve to ljubomorno gledaju i smišljaju svoje planove. Smišljaju i nove svemirske projekte jer samo im je nebo granica. Kad su granice u pitanju, nas ovdje najviše zanima Europa bez granica u punom kapacitetu. Ide teško i sporo jer se Bruxellesu baš puno i ne žuri jer su zemlje takozvanog zapadnog Balkana okružene državama EU-a. Te računa kako nigdje ne mogu pobjeći. No, ne lezi, vraže! Erdoğan se ne šali, a Putin je uvijek ozbiljan. A što će biti dalje, nije predvidjela ni baba Vanga! Kad je u pitanju približavanje BiH Europskoj uniji, mnogi se odgovorni prema tome ponašaju po logici vica o Chucku Norrisu koji glasi: “Chuck Norris prvo se vrati pa tek onda ode!”

Daytonska BiH američko je čedo, a kao da je dano staroj dami Europi na ljuljanje. Europska unija sama se o sebi zabavila, a za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa “pronašla” je 750 milijardi eura, od čega Hrvatskoj otpadaju 22 milijarde. Aleksandru Vučiću rastu zazubice kad čuje o kojoj se lovi radi za susjede Hrvatsku, Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku. Ne može ga utješiti činjenica da ima i susjede koji također nisu u EU. No, ostat će ponešto na švedskom financijskom stolu Bruxellesa. Valjda će doći do realizacije europskog investicijskog plana Europske komisije za zapadni Balkan, koji bi trebao pomoći oporavku gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa. Europski povjerenik za proširenje Oliver Vrhelyi najavio je na Twiteru da će telefonski razgovarati s bh. dužnosnicima o najnovijim dostignućima, napretku u rješavanju 14 ključnih prioriteta koje je EU postavio pred BiH kao uvjet za dobivanje kandidacijskog statusa. RS-u ne odgovaraju neke stavke iz ovih 14 prioriteta pa će zastoja biti i previše. Valja pozdraviti europski model izmjena i dopuna Izbornog zakona, čime se omogućuju izbori u Mostaru, što spada među tih 14 prioriteta Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. No, postoje indicije kako neke “probosanske” snage u glavnom gradu Hercegovine nastoje nešto muvati ispod žita, a ne isključuje se ni izborni inženjering.

Uopće nije slučajno da netko opet od Mostara pokušava stvoriti “grad slučaj”. I ne samo Mostar jer malo je to za njih. No, planove im kvari činjenica da je BiH primorana na europski put. BiH je konačno dobila i poslovnik o radu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Europskog parlamenta. No, valja uvijek imati u vidu i to da je BiH američko čedo. Što nas podsjeti na razgovor (ne)ugodni između lijepe dame i mladog gospodina u zagrljaju.

- Dragi, imat ćemo dvoje djece – reče dama.

- Kako znaš – upita gospodin.

- Trenutačno su kod tate – objasni mu dama.

Kako će se u BiH problemi s koronavirusom odraziti najesen, teško je predvidjeti. Ovisit će najviše o težini eura koji stignu iz EU-a. Pogledi nekih prema Bospora su sve besmisleniji. Turska je više puta investirala u Srbiju nego u BiH, dok su u BiH najviše investirale Austrija i Hrvatska. Neki će u sarajevskoj “građanskoj” čaršiji reći da je to nova agresija RH na BiH! Valja se nadati novim ulaganjima i financijskoj potpori iz EU-a. Recesija je na vidiku pa se jedan muški šovinist koji nije imao sreće sa ženama našalio na crnohumorni način:

- Kriza je već tolika da se brojne djevojke udaju iz ljubavi!

A kolika će biti pomoć od stare dame Europe, vidjet ćemo. Puno toga nejasnoga na svoj način objasni humor. Poznati talijanski pisac Alberto Moravia rekao je: “Humor je oružje nenaoružanih”. Odnos stare dame Europe i BiH podsjeti nas na razgovor ugodni između bake i unuka koji je već kao srednjoškolac postao strastveni pušač. Baka je bila u kupnji i unuku kupila paketić rezanog duhana te mu reče:

- Nadam se da će ti se svidjeti, na njemu piše “TOBACCO”.

- TO, BAKO, nema te kugla zemaljska!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?