13.07.2022. u 14:40

Na posljednjoj večeri, nakon pranja nogu apostolima, Isus je bio potresen u duhu. Reče apostolima: "Zaista, zaista, kažem vam, jedan će me od vas izdati" (Iv 13,21). Kad su to čuli apostoli, počeli su jedan drugog gledati. Kao da su pogledima tražili tko bi mogao biti onaj koji će izdati Učitelja. Petar, kao i obično, ne može ostati miran. On reagira na Isusovu izjavu. Primijetio je kako je Ivan blizu Isusa. Dade znak Ivanu da on, kojeg je Isusu na poseban način ljubio, upita Isusa tko je taj koji će ga izdati. Ivan se još više približi Isusu i upita tko je onaj koji će ga izdati. Isus mu odgovara tako da su mogli čuti svi: "To je onaj kojemu ću ja dati zalogaj kad ga umočim" (Iv 13,26). Isus je umočio zalogaj i dao ga Judi Iškariotskom. Evanđelist Ivan napisa kako je odmah Sotona ušao u Judu. Isus reče Judi: "Što kaniš činiti, učini brzo!" (Iv 13,27). Ostali apostoli nisu razumjeli riječki koje je Isus uputio Judi. Juda je držao njihovu blagajnu. Zato su neki Isusove riječi interpretirali kao da mu je rekao da ide kupiti što je potrebno. Juda je uzeo zalogaj i izašao iz dvorane posljednje večere. Ivan zapisa: "Bijaše noć" (Iv 13,30). Isus nastavlja razgovor s jedanaestoricom koja su ostala. Najavio im je svoj odlazak i kako će biti još malo s njima. Vrhunac razgovora s apostolima je poruka koju im ostavlja: "Novu vam zapovijed dajem: Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge! Ako budete imali ljubavi jedni prema drugima, po tome će svi prepoznati da ste moji učenici" (Iv 13, 34).

Petar ponovno reagira. Želi znati kamo Isus ide. Isus ga opominje kako sada ne može ići za njim, ali doći će vrijeme kad će krenuti za njim. Petar ponovno reagira, sada malo žešće riječima: "Svoj ću život dati za te" (Iv 13, 37). Isus ga upita: "Svoj ćeš život dati za me?" (Iv 13,38). Zatim najavi kako će ga baš Petar zatajiti: "Zaista, zaista, kažem ti: prije nego pijetao zapjeva, doista ćeš me triput zanijekati" (Iv 13,38). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?