Sve funkcionira, jedino nitko nije provjerio zašto su naša djeca prestala pjevati

18.03.2022. u 16:52

U dvije godine pandemije i potresa pročitao sam bezbroj samohvala prosvjetnih vlasti kako se nastava izvodi redovno, kako se zadaće na vrijeme predaju na Merlinu, Optimi... kako su kurikulumi ispunjeni

Naša djeca više ne pjevaju, rekla mi je neki dan profesorica solfeggia iz glazbene škole. Mali vrtićanci jednako su veseli kao i prije, ali školska djeca sva su se uvukla u sebe – priča mi ona – i samo šute i gledaju iz zadnjih klupa. Takvo je iskustvo i drugih koji rade u nastavi. 

Sada, kada su se napokon učenici i studenti vratili u škole i fakultete, pokazalo se da su povučeniji i tiši, da teže prate i sporije odgovaraju, da se ne mogu koncentrirati i zapravo ne vide neku svrhu u svemu tome, iako im je drago da se opet mogu družiti s vršnjacima. Nešto smo pogrešno napravili. U ove dvije godine pandemije i potresa pročitao sam bezbroj samohvala prosvjetnih vlasti kako se nastava izvodi redovno, kako se školski serveri održavaju uredno, kako online predavanja počinju i završavaju u skladu sa školskim vremenikom, kako se zadaće nalaze na Merlinu, Optimi i Ms Teamsu i kako se predaju na vrijeme, kako su nastavni planovi i programi izvršeni, a kurikulumi ispunjeni – jedino nitko nije provjerio pjevaju li djeca još uvijek. 

A čak ni u Ukrajini muza nije ušutjela. Na jednom od bezbroj videa iz rata koji se vrte po društvenim mrežama, vidi se mlada žena u potpuno razrušenom stanu kako sjeda za bijeli koncertni klavir, čudom neoštećen. Stan je velik, i bio je lijepo opremljen, pomalo istočnoeuropski ukus, ali mladenački, s mnogo stvari iz Ikee. Bomba je očito tek eksplodirala, prozori su razbijeni, ormari otvoreni, zemlja iz tegli rasuta, vrata po stanu izletjela su iz dovratka i sve je u totalnom neredu. Kroz prozore se vide okolne zgrade, također u prilično jadnom stanju.

Žena, odjevena u zimsku jaknu i s pletenom kapom na glavi, rukom malo otrese žbuku s klavira, sjedne za njega i počne furiozno svirati Chopinovu etidu, broj 1, Opus 25. Svira bez nota, žestoko i odlučno, usred raspadnutog svijeta, na svojem lijepom glasoviru Essex, koji proizvodi Steinway, po cijeni od 18.000 eura. U međuvremenu ga je zacijelo već zaklopila, pokrila i s jednim koferom prešla slovačku granicu, anonimna među milijunima. 

Nema veće boli glazbeniku nego se odvojiti od instrumenta. Poljsko-židovski pijanist Władysław Szpilman, o kojemu je Roman Polanski prije 20 godina snimio nagrađivani film, držao se svojeg klavira iako su Židovi u Varšavi bili progonjeni kao divlje životinje. Ondje ga je zatekao njemački satnik Wilhelm Hosenfeld i zamolio da mu nešto odsvira, što je Szpilman, zapušten, neobrijan i klimav i učinio – i opet Chopin, Nocturno broj 1, koji je u filmu, gdje je glazbenika glumio Adrian Brody, zamijenjen atraktivnijom Baladom broj 1, Opus 23. 

Hosenfeld je, doduše, već bio pokoleban u svom nacizmu i neko je vrijeme pomagao Židovima, pa nije trebalo mnogo da ga Szpilmanova svirka gane, nakon čega mu je dopustio da se i dalje skriva, i čak mu donosio hranu, čime mu je spasio život. No nije vjerojatno da će ova ukrajinska pijanistica svojim Chopinovim suzama i bijesom ganuti Moskvu. Kao što je Staljin imao svoje orgulje – kako su nazivali kaćuše, višecijevne raketne bacače iz Drugog svjetskog rata – tako i sada Putin ima svoje ubilačke instrumente čiji ga pjev opija. Dapače, spreman je odsvirati i posmrtni marš civilizaciji, u strašnom krešendu Sudnjeg dana, uz timpane i fanfare nuklearnog oružja. 

I tako za našu djecu nema ničega tajnovitog iza sedam gora i sedam mora, nego se razaranje prikazuje izravno u dnevnom boravku; nebom naše djece ne lete anđeli nego navođene rakete i borbeni avioni, demoni osvete u ovom paklu koji uzalud nazivamo rajem; ako i anđeoski korovi pjevaju negdje u bezmjernim visinama, mi to ne možemo čuti od tutnjave mlaznih aviona i krstarećih projektila. Pa kad već tako stoje stvari, samo da sam ja ministar, ja bih rekao djeci i učiteljima da ugase kompjutore i da upale noge za šetnju; da ne provjeravaju Yammer, nego da odu provjeriti jesu li šafrani proljetos niknuli; da zaborave kurikulum i puste iz grla jedan glasni i srdačni kukuriku! 

Neka ne brinu zbog kvalifikacija i klasifikacija, cjeloživotnog učenja i ostalog obrazovnog mučenja, nego neka sjednu na klupu u park. Jer stvarno je glupo posljednje dane svijeta ne iskoristiti za lijepu šetnju. Pogotovo kad su tako lijepi i sunčani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?