18.01.2023. u 10:12

Izraelci su zatražili od Samuela da im postavi kralja jer su im suci “gledali na svoj dobitak, primali mito i izvrtali pravicu” (1 Sam 8,3). Nisu više htjeli Gospodina za kralja. Prije nego što im ispuni zahtjev, Gospodin je rekao Samuelu da ih “svečano opomene i pouči o pravima kralja koji će vladati nad njima” (1 Sam 8,9). Samuel im je izložio koja će biti prava kralja. Ali oni ga nisu ozbiljno slušali, nego su tražili da im postavi kralja kao što imaju svi ostali narodi.

U Benjaminovu plemenu živio je u to vrijeme čovjek po imenu Kiš. Imao je sina Šaula. Za Šaula piše da je bio lijep, mlad i visok. Otac ga je poslao da traži magarice koje su mu se izgubile. Tražeći magarice, Šaul je došao do Samuela. Samuelu je dan prije Gospodin objavio kako će doći Šaul i da upravo njega postavi Izraelcima za kralja. Samuel ga je poveo na jednu gozbu te ostavio njega i njegova pratitelja na noćenje. U zoru je uzeo Šaula na stranu da ne čuje njegov pratitelj što će mu reći. Objavio mu je riječ Božju i pomazao ga za kralja. Prije rastanka rekao mu je koga će sve susreti na povratku kući i kako se treba ponašati. Promijenilo se Šaulovo srce. U susretu s prorocima primit će duha Gospodinova i promijenit će se u drugog čovjeka. Sve se događalo kako mu je Samuel najavio.

Samuel je sazvao narod u Mispi. Rekao im je kako su odbacili Gospodina koji ih je spašavao i vodio te kako su se odlučili za kralja kojeg će im izabrati ždrijebom. Kad se biralo iz kojeg će plemena biti kralj, ždrijeb je pao na Benjaminovo pleme. Kad se u plemenu Benjaminovu birala obitelj iz koje će biti kralj, ždrijeb je pao na Matrijev rod i tako sve dok ždrijeb ne pade na Kiševa sina Šaula. Samuel je predstavio Šaula narodu, a narod je počeo klicati “Živio kralj” (1 Sam 10,24). Još jedanput Samuel reče narodu kraljeva prava i zapisa ih. Šaul se vratio kući u Gibeu i već je bilo junaka koji su mu se pridružili. No, jedna mala skupina prezrela je Šaula. Nisu mu donijeli nikakve darove, nego ironično rekoše: “Kako će nas taj spasiti?” (1 Sam 10,27).

Amonac Nahaš zaprijetio je Izraelcima koji su živjeli u Jabešu Gileadskom. Nahaš im reče da će svima iskopati desno oko. Jabeške starješine poslali su poslanike među ostale Izraelce da im prenesu Nahašovu prijetnju. Poslanici su u Gibei izložili okupljenom narodu što će zadesiti njihove sunarodnjake u Jabešu Gileadskom. Kad su poslanici iznijeli poruku, narod zaplaka. Šaul je čuo plač pa upita: “Što je ljudima te plaču?” (1 Sam 11,5). Njemu izaslanici rekoše poruku Jabešana. On je okupio izraelske čete i krenuo u Jabeš Gileadski. Pobijedio je Amonce i tako spasio sunarodnjake.

Benjaminovo pleme bilo je najmanje od svih izraelskih plemena, ali iz njega je izabran kralj. Kiševa obitelj bila je najmanja u Benjaminovu plemenu, ali iz nje je izabran kralj Šaul. Nitko se ne treba opravdavati svojom neznatnošću. U istinskoj suradnji s Gospodinom sve je moguće. Zar i Blažena Djevica Marija nije bila iz neznatnog i malog Nazareta? •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije