01.09.2021. u 16:44

Nakon što je Isus treći put navijestio svoju muku i smrt, evanđelist Marko donosi zgodu kad su Isusu pristupila dvojica Zebedejevih sinova Jakov i Ivan. (Mk 10,35-45) Htjeli su ga nešto zamoliti. Ovu istu zgodu donosi i evanđelist Matej u 20,20-28. Međutim, Matej piše kako je s njima pristupila i njihova majka. Matej navodi kako je njihova majka bila na Kalvariji kad su Isusa razapeli. (Mt 27,56) Neki navode da se njihova majka zvala Saloma. Ona je pala na koljena i bilo je očito da nešto želi zamoliti Isusa.

Isus je upita: “Što želiš?” (Mt 20,21) Ona zamoli Isusa: “Reci da ova moja dva sina u tvome kraljevstvu sjednu uza te, jedan tebi zdesna, drugi slijeva.” (Mt 20,21) Međutim, Marko piše kako je njima dvojici Isus rekao:

“Što biste željeli da vam učinim?” (Mk 10,36) Oni su zamolili: “Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.” (Mk 10,37) Isus ih upita: “Možete li popiti kalež koji ja pijem? Ili primiti krštenje koje ja primam?” (Mk 10,38) Zapravo, pitao ih je o njihovoj spremnosti da ga nasljeduju. Oni su odgovarali potvrdno.

Ostala desetorica, kad su čula što Zebedejevi sinovi traže od Isusa, naljutila su se na njih. Isus ih okupi oko sebe i podučava ih u čemu je razlika između njegova kraljevstva nebeskoga i zemaljskih kraljevstva. Reče im:

“Znate da oni koji se smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.” (Mk 10,41-45) U kraljevstvu nebeskom služenje je ono što čini nekoga velikim, a ne vladanje. Ovo će ostati trajno iskušenje svakog kršćanina i Crkve.•

“Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?