Srpski i albanski rat "orlova" prelio se s Balkana na Euro, Vatreni između dvije vatre

18.06.2024. u 07:00

U ratničkoj bitci "orlova" danas bi na utakmici Hrvatske i Albanije Vatreni na svojoj strani mogli imati "neplanirane" srpske navijače, a protiv sebe dio Bošnjaka iz BiH. I Sandžaka.

Odcjepljenje Republike Srpske, odnosno mirno razdruživanje, Rezolucija o genocidu u Srebrenici, Svesrpski sabor, izbor suca Ustavnog suda BiH, europski put zemlje... neke su od tema koje su proteklih mjeseci zaokupljale pozornost javnosti u Bosni i Hercegovini, pa i šire. Od petka je to, barem privremeno, potisnuto u drugi plan jer je i BiH zahvatila nogometna groznica iako ta zemlja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj nema svoju reprezentaciju.

Utakmice se na terasama kafića, posebno uređenim trgovima... gledaju na programu BHRT-a, koji je osigurao prava prijenosa iako je opstanak javnog RTV servisa pod znakom pitanja. Sad su mnogi sretni što je državna televizija preživjela barem do Eura, ako ni zbog čega drugog, onda zbog mogućnosti da iz Njemačke prate dvoboje najboljih reprezentacija Staroga kontinenta.

Uobičajene političke podjele i rasprave na mjesec će dana zamijeniti borba navijača, ali u sportu. I tu, naravno, svatko ima svoje favorite. Očekivano, najvatreniji su oni hrvatski jer kult nogometne reprezentacije među Hrvatima u BiH postoji još od osamostaljenja RH. Pa čak i onda kada teško gubi, kao u subotu protiv Španjolske. Potvrđuju to i slike iz Njemačke, gdje među navijačima nerijetko dominiraju oni iz Hercegovine, Bosne, Posavine. Prešli su dug put kako bi podržali najdražu nogometnu vrstu. Vjeruju kako će pobjedom vratiti Hrvatima onaj navijački zanos kakav ih prati na svim velikim natjecanjima.

No, za Dalićeve izabranike ne navijaju samo Hrvati. Svoje fanove imaju i među velikim brojem Bošnjaka. Mnogi će reći – pa to je i logično, ali u podijeljenoj zemlji, kakva je BiH, međunacionalni sukobi prenose se i na nogometni teren pa su nekima bliže Turska, Albanija, Njemačka, čak i Gruzija. Drugim riječima, svatko osim najbližih susjeda.

Za neke od njih imaju i konkretan razlog za navijanje. Jer, osim Hrvatske i Srbije, još je poneka reprezentacija u Njemačkoj u kojoj igraju nogometaši podrijetlom iz BiH. Takav je slučaj sa Slovenijom, čiji napad predvodi Benjamin Šeško. I dok se Bošnjaci dijele na one koji podupiru Hrvatsku i druge reprezentacije, Srbi nemaju dvojbe. Oni su svim srcem uz momčad Dragana Stojkovića Piksija, koja se nada da "orlovi neće rano letjeti kući". Iako ima reprezentaciju sastavljenu od vrsnih nogometaša, Srbiji je, u pravilu, problem ono što je Hrvatskoj prednost, a to je zajedništvo, odnosno ozračje u ekipi. U srpskoj se reprezentaciji, po običaju, među igračima uvijek dogodi incident. Ovog je puta tradiciju nastavio njihov kapetan Dušan Tadić. Nezadovoljan minutažom igranja protiv Engleske, već je unio nemir među srpske navijače i igrače.

S druge strane, u Njemačkoj se razbuktao rat među balkanskim navijačima. Srbe provociraju "dvoglavim orlovima". "Srpski orlovi" uzvraćaju s tri prsta. Na naslovnicama vrište optužbe jednih protiv drugih. Svih protiv svih. U ratničkoj bitci "orlova" jučer su na utakmici Hrvatske i Albanije Vatreni na svojoj strani imali "neplanirane" srpske navijače, a protiv sebe dio Bošnjaka iz BiH. I Sandžaka.

Formalno gledano, jedini predstavnici BiH na ovogodišnjem Euru 2024. su Irfan Peljto i Senad Ibrišimbegović. Iako kao četvrti sudac i rezerva, oni nastupom u Njemačkoj ulaze u povijest i kao prvi bh. suci na najvažnijem reprezentativnom natjecanju u Europi. Za promjenu će, eto, pravdu Europljanima dijeliti i netko iz BiH. Jer dosad su oni presuđivali BiH – politički. Treba li uopće kazati kako njihovim sudačkim odlukama mnogi u BiH nisu zadovoljni? Valjda Peljto i Ibrišimbegović u Njemačkoj budu uspješniji od njih. Neće im biti nimalo teško!

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije