Herc iskrice

Sport se uvukao u politiku, a politika se nikada nije ni pokušala povući iz sporta

Frano Vukoja
02.07.2018.
u 08:00

Zemljina sjeverna polulopta dublje zalazi u ljeto, živa na termometru sve niže pada. Pa je jedan Ero s ovoga svijeta dao oglas u novine: - Mijenjam suncobran za metar drva! No, za ljubitelje nogometa nema zime dok traje Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji.

Zbivanja na Zemljinoj lopti svako malo okrenu se naopačke. Tako je i s nogometnom loptom od strane kopačke. Pa Južna Koreja šutne kući reprezentaciju Njemačke, aktualne svjetske prvake, još u prvom krugu Svjetskog prvenstva. Što su umišljeni Nijemci doživjeli kao deveti krug pakla. Nijemcima nešto ne ide s Rusima pa su se neki sa zbivanjima na Svjetskom nogometnom prvenstvu i oko njega počeli šaliti na crnohumorni način, uspoređujući ih s Drugim svjetskim ratom. Pa kažu kako su se Talijani na vrijeme povukli, da SAD na sve još uvijek gleda priličiti nezainteresirano, spominju Japan i sve u tom stilu. U svakoj šali ima puno istine, a povijest se sve češće ponavlja na sve groteskniji način. Kad David (Južna Koreja) šutne kopačkom u rit Golijata (Njemačku) golijadom od 2:0, počnu zlurada sprdanja pa su se sportski komentatori i društvene mreže počeli utrkivati oko toga tko će biti ironičniji na račun (ne)moćne Njemačke. Odmah su rekli da je Južna Koreja ekspresno poslala Nijemce Lufthansom kući. Što nas je podsjetilo na razgovor (ne)ugodni između Muje i Hase u zrakoplovu BH Airlinesa na letu za Europu. Haso zamoli Muju da malo otvori prozor zrakoplova (!) da se malo “proluftaju”!

- Kakvo te je “luftanje” snašlo, Haso, ovo je BH Airlines, nije ti ovo nikakva Lufthansa!

Onda je netko konstatirao:

- Kad su svi navalili u Njemačku, zašto ne bi i Nijemci!

Hrvati su poštenom igrom i pobjedom nad Islandom Messija vratili od kuće, ali i dalje svijet zbija šale na račun arogantne Argentine, odnosno Arogantine. Tako su novinari pitali Pelea, po mnogima boljeg nogometaša i od Maradone i od Messija, bi li Brazil iz 1970. pobijedio današnju Argentinu.

- Pobijedio bi, naravno – odgovori Pele.

- Kojim rezultatom? – znatiželjni su novinari.

- Rezultatom 1:0 – odgovara Pele.

- Samo 1:0, zašto ne većim rezultatom? – pitaju dalje novinari.

- Većina nas ima više od 75 godina – objasni im Pele.

Strani mediji proglasili su Hrvate najsportskijom nacijom na svijetu. Sami bosanskohercegovački Hrvati u nogometu, rukometu i košarci mogu sastaviti momčadi koje mogu pobijediti gotovo sve reprezentacije u svijetu. A u Davis kupu i od šale. Možda i zbog toga urođenog sportskog duha bh. Hrvati odolijevaju najgrubljim nasrtajima, mučkim udarcima, podmetanjima nogu, nepoštivanju pravila igre, isključivanju iz (političke) utakmice i još gorem od toga.

Sport se uvukao u politiku, a politika se nikada nije ni pokušala povući iz sporta. Što i nije loše ako je sve fer i sportski. Za razliku od BiH u kojoj se u političkoj utakmici igra nefer i nesportski. Način na koji su bošnjački zastupnici bez nazočnosti hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu hrvatsko-bošnjačke Federacije usvojili “lex izborne jedinice” daleko je i od fer i od sportskoga. I sad da imaju šest “svojih” Hrvata od ukupno 17 Hrvata u Domu naroda, “lex izborne jedinice” bi prošao. Bošnjaci se nadaju da će im OHR ili netko još jači takvo nešto ipak omogućiti, a Hrvati se opet nadaju da će se međunarodna zajednica poslužiti nečim sličnim VAR tehnologiji u nogometu i osujetiti nepravdu te neće dopustiti da se zavari “građanski” koncept hrvatsko-bošnjačke Federacije. Bošnjačke stranke stavljaju Ustav entiteta iznad Ustava države BiH i Ustavnog suda BiH pa politički analitičari tvrde da glavne bošnjačke stranke svojim političkim djelovanjem omogućuju političkoj Banjoj Luci potpuno osamostaljenje RS-a. Ako je entitet jači od države, zašto bi slušao državu. Inače je poznato da je najveća moguća podijeljenost iz dva dijela. U Sarajevu se nadaju da svijet neće dopustiti odcjepljenje RS-a, vjerujući da će srpski entitet doživjeti nešto slično čovjeku koji je opljačkao banku kako bi dospio u zatvor i tako pobjegao od svoje nepodnošljive supruge. No, sud ga je osudio na - kućni pritvor!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?