31.01.2024. u 12:59

Timotej je živio u Listri u Maloj Aziji. Smatra se da se obratio 46. poslije Krista zahvaljujući sv. Pavlu. Sv. Pavao spominje Timoteja u svojim poslanicama (1 Sol 3, 2 i 2 Kor 1,19), ali mu posvećuje dvije poslanice. Naziva ga "pravim sinom u vjeri" (1 Tim, 1, 2). Pavao ga je ostavio u Efezu da se trudi kako neki ljudi ne bi naučavali pogrešne nauke. Potiče ga: "Bij, ojačan njima (proroštvima), dobar boj s vjerom i s dobrom savješću" (1 Tim 1, 18). Podučava ga kako treba moliti, zagovarati i zahvaljivati Bogu za sve ljude. Zatim, iznosi mu sadržaj koji treba propovijedati. Poziva ga da njeguje duh pobožnosti. Timotej je bio mladi Pavlov suradnik. Hrabri ga Pavao da ne dopušta nikome podcjenjivati ga zbog njegove mladosti. Traži od njega da bude uzor vjernicima "u riječi, vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći" te neka se posvećuje "čitanju, opominjanju i podučavanju" (1 Tim 4, 12-13). Dobio je Timotej upute kako se odnositi prema starcima, mladićima, majkama, djevojkama, udovicama, prezbiterima, robovima, bogatašima… (1 Tim 5). Zatim ga potiče Pavao neka teži za "pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, blagošću" (1 Tim 6, 11). Poslanicu završava opomenom: "O, Timoteju, sačuvaj što ti je povjereno. Kloni se bezbožnih brbljarija i prigovaranja lažno nazvane spoznaje!" (1 Tim, 6,20).

Drugu poslanicu Timoteju Pavao počinje pozdravom i zahvalom. Kaže kako se moli za Timoteja "noću i danju" te nastavlja: "Kad se sjetim tvojih suza, poželim te vidjeti da se napunim radosti" (Tim 1, 5). Potiče ga Pavao na vjernost, da čuva zdrav nauk, pretrpi s njim te izbjegava "bezbožne i šuplje govore" (2 Tim 2, 16) i kloni se "ludih i razuzdanih rasprava" (2 Tim 2, 23). Napominje mu da bude ljubazan prema svima i kako mu ne dolikuje kao sluzi Gospodinovu svađati se (2 Tim 2, 24). Timotej je vjerno slijedio Pavla. Od dječaštva Timotej je bio upućivan u Sveto pismo.

I pred svoju smrt Pavao potiče Timoteja na naviještanje Riječi u svako vrijeme.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?