herc iskrice

Sjaj betlehemskog svjetla jače svijetli od sjaja novca cijelog svijeta!

Frano Vukoja
24.12.2018.
u 09:00

Božić je blagdan mira, ljubavi, radosti i nade. Sjaj betlehemskog svjetla jače svijetli od sjaja novca cijelog svijeta! Unatoč tomu što neoliberalizam i konzumerizam i slični izmi nastoje vjernicima ukrasti Božić, pa papa Franjo apelira na katolike da ne pretvaraju Božić u svjetovni događaj uz “zaglušujuću buku konzumerizma” te da je bolje pomoći siromahu. Lažni sjaj novca uporno nastoji zasjeniti betlehemsko svjetlo pa je “sveti” konzumerizam iskoristio svetoga Nikolu i preobukao ga u Djeda Božićnjaka koji dijeli darove. Sve zato kako bi zaradili gospodari novca. Onda su komunisti iskoristili rusku bajku iz koje se pojavio Djed Mraz jer im je u nazivu smetala riječ Božić. Pa se ovih dana pojavila “fora”: “Djed Mraz je brat svetoga Nikole koji je otišao u partizane!”. No, nisu svi partizani bili ateisti, nekima je čak i Josip Broz morao osobno čestitati Božić!

Mali Isus od svih puno je veći! Valja se prisjetiti i božićnih primirja između vojnika zaraćenih strana. Stoga bi bilo fer da se ovih božićnih dana katolici u BiH poštede prekomjernog politikantskog granatiranja od političkih struktura koje se svojski trude da im oduzmu prava koja im pripadaju.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) odlučilo je o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH, u kojem se ostvaruje nacionalna jednakopravnost. SIP je pokušao sa “solomunskim” rješenjem – da se iz svake od deset županija bira barem po jedan izaslanik iz sva tri naroda, ako je biran, a da se raspodjela mandata vrši prema popisu iz 2013. godine. No, ni hrvatska ni bošnjačka strana nisu zadovoljne ovom odlukom SIP-a, a pitanje je i koliko je SIP uopće kompetentan u donošenju ovakvih odluka. Oko svega imat će posla i sudske institucije, a ima i onih koji kažu da će podnijeti i kaznenu prijavu protiv SIP-a, iako pravno nije nadležan za donošenje sporne odredbe koja se jako svidjela i Bruxellesu i Washingtonu.

Jedni tvrde da će Hrvati u Domu naroda FBiH imati najmanje 12 izaslanika te da ih onih pet Hrvata koje bošnjačke stranke guraju kao svoje neće moći preglasati i tako izbaciti Hrvate iz federalne vlasti. No, mediji bruje o tome kako se dva-tri Bošnjaka svađaju oko toga tko bi od njih trebao zauzeti mjesto koje pripada Hrvatu. Sve na očigled svijeta. No, europski moćnici ovih dana slave Božić pa ih zbivanja u BiH samo inkomodiraju. A koliko političko Sarajevo drži do popisa iz 1991. godine, najbolje govori činjenica da u Sarajevskoj županiji nema ni jednog ministra Hrvata!

Vlast na državnoj razini može se formirati relativno brzo, a za onu federalnu trebat će vremena. Postoje razne kombinacije, a HDZ i HNS suradnju uvjetuju izmjenama Izbornog zakona. Jedni hoće s ovima, drugi neće s onima. Pa sve podsjeti na razgovor (ne)ugodni između Muje i Hase:

- Zašto ti, Mujo, više ne igraš šah sa Suljom? - upita Haso.

- Pa bi li ti igrao s nekim tko stalno puši, pije, psuje, vuče krive poteze, krade figure?

- Ne bih – reče Haso.

- Neće ni Suljo – objasni mu Mujo.

Zahvaljujući Zagrebu, Europa je konačno upoznata s time u kojem unitarističkom grmu leži “građanski” zec. BiH je država triju etniciteta, kao Belgija i Švicarska. Zna i to da BiH ima dva entiteta i da dva nije djeljivo s tri. Pa se puno toga mora i mijenjati, ovakva BiH u Europu ne može. Sve podsjeti na nezgodnu zgodu na božićnom domjenku jedne tvrtke, na kojem je goste zabavljao jedan trio. Galantni gazda plati triju za nastup dogovorenu svotu i počasti glazbenu trojku dvjema novčanicama od po sto eura.

- Dečki, je li u redu? – upita.

- Nije u redu jer dvije “stoje” nisu djeljive s tri – uzvrati jedan član trija.

Gazda gizdavi nasmija se i počasti ih s dodatnih 100 eura. Jedni se u BiH, ali i u Europi, prave slijepi pored očiju, drugi na sve gledaju kroz neku svoju dioptriju, treći imaju ružičaste naočale, što podsjeća na razgovor (ne)ugodni između Muje koji je izgubio naočale i Hase.

- Pa zašto ne potražiš te izgubljene naočale? – upita ga Haso.

- Ne mogu ih početi tražiti dok ih ne nađem – objasni mu Mujo. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?