15.03.2014. u 10:10

Zadnje riječi pokojnika ostaju duboku u sjećanju njegovih najbližih

Vjerujem kako se u svakoj našoj obitelji ponekad spominju posljednje riječi naših pokojnika. Zadnje riječi pokojnika ostaju duboko u sjećanju njegovih najbližih. Zabilježene su zadnje riječi mnogih osoba. Kaže se kako mnoge osobe pred smrt traže hranu ili piće. Osim Isusovih zadnjih riječi na križu, Biblija navodi i zadnje riječi Izraela (Jakova), Mojsija i prvomučenika Stjepana.

Posljednje riječi Jakovljeve su bile naredbe: “Naskoro ću se pridružiti svojim precima. Sahranite me kraj mojih otaca, u špilji što se nalazi na polju Efrona, Hetita, u spilji na polju Makpeli, nasuprot Mamri, u zemlji kanaanskoj. To je ona koju je Abraham kupio s poljem od Hetita Efrona za mjesto sahranjivanja. Ondje je pokopan Abraham i njegova žena Sara; sahranjen je ondje Izak i njegova žena Rebeka, ondje sam ja sahranio Leu. Polje i špilja na njemu kupljeni su od Hetita“. (Post 49,29-39) Posljednje Mojsijeve riječi su zabilježene u 33. poglavlju Knjige Ponovljenog zakona. Zadnje njegove riječi su bile blagoslov kojim je blagoslovio svoj narod. Blagoslov završava: “Blago tebi, Izraele! Koji narod k’o tebe Jahve spašava? On štit je tvoj što te brani i mač tvoj slavodobitni, dušmani ti se ulaguju, al’ ti ćeš im gazit’ po leđima“. (Post 33,29)

Posljednje riječi prvomučenika đakona Stjepana bijahu:

“Dok su kamenovali Stjepana, on je zazivao i govorio: ‘Gospodine Isuse, primi duh moj!’ Zatim kleče i viknu glasno: ‘Gospodine, ne upiši im ovo u grijeh!’. Kad to reče umrije“. (Dj 7,59-60) Evanđelja nam donose sedam posljednjih Isusovih riječi. 1.”Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!“ (Lk 23,34)

2.”Zaista, kažem ti, danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Lk 23,43)

3.”Ženo, evo ti sina! Zatim reče učeniku: Evo ti majke!“ (Iv 19,26-27)

4.”Eloi, Eloi, lama sabakthani!“ - što znači: Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“ (Mk 15,34)

5.”Žedan sam!“ (Iv 19,28)

6.”Završeno je!“ (Iv 19,30)

7.”Oče, u ruke tvoje povjeravam duh svoj!“ (Lk 23,46)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?