Schmidt spasio bh. vezivno tkivo, što je bh. "patriotima" jako, jako krivo!

Christian Schmidt
DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
07.10.2022. u 14:25

Bošnjački politički prvaci sami su uoči izbora priznali da su u pregovorima o izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim izmjenama Ustava BiH kupovali vrijeme kako bi sve ostalo po starom. Kupovali su vrijeme, a pokazalo se da su kupili - mačka u vreći! I da mnogo toga mogu svezati tom mačku o rep. Prije tjedan dana pisali smo kako visoki predstavnik Christian Schmidt može i na sam dan izbora promijeniti dio Izbornog zakona, koji se odnosi na popunjavanje klubova u Domu naroda Federacije BiH. Jer je bilo krajnje vrijeme da visoki predstavnik bonnskim ovlastima nametne barem dio presude Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. Svojim odlukama spasio je Hrvate od izbacivanja iz vlasti u Federaciji BiH, a posredno i na državnoj razini. Schmidt je tako spasio vezivno tkivo, ljepilo Federacije i zaglavni kamen BiH te time čvršće vezao Republiku Srpsku za daytonsku BiH. Schmidt je sačuvao vlast Hrvatima na federalnoj i državnoj razini (a Hrvati su bh. vezivno tkivo), što je "patriotskim snagama", žučljivim i bučnim borcima za unitarnu BiH, odjevenu u prozirno građansko ruho, i njihovim medijskim telalima jako, jako krivo. Ozbiljni analitičari slažu se oko toga da su Schmidtove mjere i diplomatski uspjeh Vlade Andreja Plenkovića i diplomacije RH, a potop brojnih lobista unitarne BiH po bijelome svijetu.

Visoki predstavnik je s novim brojem izaslanika u Domu naroda FBiH (23) i novim, pravičnijim kontrolnim paketom (od 11) onemogućio bošnjačkim strankama da nametnu dovoljan broj sebi lojalnih Hrvata ili onih koji se Hrvatima proglase u cilju potpunog razvlašćivanja hrvatskog, tvorbenog, suverenog i konstitutivnog naroda u BiH. No, Schmidt reče kako je ovo prvi korak konačnih izmjena Izbornog zakona, koji treba jamčiti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda. Njegove odluke jedan su korak, a djeluje jako velikim jer je to prvi korak nekog visokog predstavnika u posljednja dva desetljeća koji nije išao na štetu bh. Hrvata. Oni koji podržavaju eliminaciju hrvatskog nacionalnog bića u BiH govore kako su Schmidtove odluke u korist HDZ-a BiH. Ne spominju još 11 hrvatskih stranaka koje s HDZ-om čine Hrvatski narodni sabor BiH, koji ima plebiscitarnu potporu bh. Hrvata. Schmidt je djelomično ispravio kardinalne pogreške svojih prethodnika i pokazao da neće biti "tehnički tajnik" stranaka sa sjedištem u Sarajevu.

Željko Komšić još će ovaj mandat uzurpirati fotelju hrvatskoga člana Predsjedništva BiH jer slijede nove izmjene Izbornog zakona BiH i djelomične izmjene Ustava BiH. Očekuje se da će visoki predstavnik nametnuti pravedne izmjene na tragu hrvatskih prijedloga koji pomiruju sve presude Ustavnoga suda BiH i europskih sudova, koje je Venecijanska komisija ocijenila prihvatljivima. Schmidtove odluke treba promatrati i u kontekstu trenutačnih geopolitičkih okolnosti i čvrste potpore SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Valja požuriti s dodatnim izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim izmjenama Ustava BiH jer bez toga je BiH daleko od kandidacijskog statusa za EU. Bez stvarne jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda i primjene konsocijacijskih modela karakterističnih za višenacionalne države BiH Europu i fondove EU-a može samo sanjati. Sad će valjati sastaviti koalicije na županijskoj, federalnoj i državnoj razini. Bez hrvatskih legalnih i legitimnih predstavnika neće se moći formirati vlast u četiri ili pet županija, Federaciji i državi! No, ne lezi, vraže! U najvatrenijem i najžučljivijem krugu bošnjačkih unitarista traže načina kako paket od 11 izaslanika politikantskim marifetlucima i "matematičkim" nonsensima smanjiti najprije na sedam pa na četiri! Jednom nogom prijeđen je unitaristički Rubikon, ali valja požuriti s cjelovitim izmjenama Izbornog zakona i djelomičnim izmjenama Ustava BiH kako bi se potpuno eliminiralo antidaytonski i neustavni projekt unitarne BiH u prozirnom građanskom ruhu. Izbori su završili, počeli su izračuni vezani uz moguće koalicije. Neki algebarski nonsensi procurili su u javnost.

Podsjetiše nas na nezgodnu zgodnu s Mujom, Hasom i medvjedom. Mujo i Haso bili su u šumi, a odjednom se pojavio medvjed i natjerao ih u bijeg. Dok su trčali, Mujo je iz torbe vadio tenisice i pokušavao ih obuti umjesto cipela koje je imao na nogama.

- Misliš da ćeš u tenisicama biti brži od medvjeda - viknu Haso.

- Meni je, jarane, važno da budem brži od tebe - objasni Mujo i pretrča Hasu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije