Sakriti se ne da - “građanska” BiH učinila bi Hrvate građanima drugog reda!

Frano Vukoja
22.07.2022. u 16:41

Teoretiziranje o aksiomima BiH nastavlja se nesmiljenom brzinom. To teoretiziranje koje nema nikakve veze s logikom i zdravim razumom pretvorilo se u teroriziranje

Toplinski valovi preplavljuju Europu, ruše se temperaturni rekordi, suše prijete nedostatkom vode, a velikom dijelu svijeta prijeti i nestašica hrane. Ugledni analitičari predviđaju da bi nazimu mogli uslijediti hladni valovi zbog nedostatka energenata. Pa Mujo skuplja drva, a Haso ga upita:

- Koliko si već nakupio tih drva?

- Jedno dvadesetak kubika, treba mi još barem desetak - odgovori.

- Jesi li ti normalan, što će ti tolika drva? - čudi se Haso.

- Zar nisi čuo da je Putin rekao da nas čeka duga zima? - priupita ga Mujo i podsjeti na onaj stari vic o poglavici, vraču i meteorologu.

Vrač je tri godine tvrdio kako dolazi jaka zima, a Indijanci su uporno skupljali drva. No, svaka zima bila je toplija od prethodne. Poglavica prekori vrača zbog neznanja pa vrač ode kod meteorologa i upita ga kakva bi mogla biti sljedeća zima.

- Bit će jako hladna zima, već tri godine Indijanci prikupljaju drva - zaključi meteorolog.

Tako nekako stoje stvari i s budućom zimom. Nitko ne zna što se sve s Urala valja i što sve u svijetu ne valja. Ruski projektili na Ukrajinu odjekuju na brdovitom Balkanu, a posebno u BiH koja je po svojoj građi sklona odjecima svih vrsta. A unutarnja zbilja je zbilja nešto posebno. U medije je procurio Schmidtov nacrt odluka o izmjenama Izbornog zakona, vezanih za funkcioniranje domova, izbor rukovodstva FBiH… Bitno je to da će raspodjela mandata u Domu naroda FBiH biti reprezentativnija kad su konstitutivni narodi u pitanju. Borci za “građansku” BiH mrmljaju, neki i galame jer im je status quo conditio sine qua non! Više im šest fikusa u hrvatskom Klubu neće biti dovoljno, a vrište na cenzus od tri posto.

Za stabilnu BiH valja primijeniti odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. A kako te odluke uskladiti s odlukama stranih sudova, dovoljno je pročitati bilo koji od prijedloga HDZ-a i HNS-a BiH. U kojima je sve jasno. I sve pod liver i pod vinklo! No, unutarnji medijski telali i vanjski lobisti unitarne BiH, odjeveni u prozirno “građansko” ruho i dalje melju jedno te isto na ustaljeni papagajski način. A sakriti se ne da - “građanska” BiH učinila bi bh. Hrvate, tvorbeni narod BiH, građanima drugog reda!

Tako je mladež njemačkih nezrelih Zelenih objavila tweet u kojem piše da su Srbi i Hrvati učinili genocid u Srebrenici. A Hrvate sa Srebrenicom veže samo činjenica da su franjevci u Srebrenici u 13. stoljeću podigli svoj prvi samostan na području BiH! Tweet je konačno skinut nakon što ga je Veleposlanstvo RH oštro osudilo. Potom se zelena mladež ispričala Hrvatima. Bacili su perje s nebodera po najvećem vjetru i sad ga valja skupljati! No, mnogo stariji od njemačke zelene mladeži deset puta su zeleniji i sto puta zlobniji. Koliko je gadosti napisano o Hrvatima Mostara od strane raznih “dobrih duša” i “veleumnih” glava te lobista unitarne BiH, teško da bi stalo u najveću knjižnicu na svijetu. No, internet sve trpi i trpa. A Mostar je upravo sve suprotno od tih napisa. Hercegovačka metropola primjer je kako tri naroda mogu živjeti složno ako se slože oko temeljnih zakonskih i ljudskih normi. “Veleumni” ne bi o Matvejeviću ni zucnuli kad bi znali da se nije rodio u zgradi u mostarskoj Cernici, a pogotovo kad bi znali da je Matvejević iz te zgrade išao u katoličku crkvu kao ministrant i znao napamet misu na latinskom! Oni “znaju” tko je rušio spomenik partizanima u Mostaru, a svaki vrabac na okolnom drveću znade da takav čin najmanje odgovara Hrvatima. No, ne znaju tko skrnavi svetinje Hrvata diljem BiH. Ni slova nisu napisali o tome kako je godinama Andrićeva rodna kuća u Docu kod Travnika služila kao birtija! Gradsko vijeće Mostara, u kojem su Hrvati većina, promijenilo je sporne nazive mostarskih ulica, a oni koji Hrvate ma gdje bili nazivaju fašistima, svaki dan prolaze sarajevskim ulicama koje nose nazive po fašističkim slugama. O, tempora, o mores! Pjesnik Arturo Graf kazao je: “Znanje i pravda govore, dok neznanje i nepravda - urliču!” Urliču i truju sve oko sebe i sebe. A Seneka je još prije dvije tisuće godina rekao: “Zloba sama ispije najveći dio svoga otrova!”

Teoretiziranje o aksiomima BiH nastavlja se nesmiljenom brzinom. To teoretiziranje koje nema nikakve veze s logikom i zdravim razumom pretvorilo se u teroriziranje. Do napisanih pravila ni malo ne drže, a do nepisanih još manje. Po onoj pisanoj fori o tri nepisana pravila. Idu ovako:

1.

2.

3.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?