15.09.2022. u 11:50

Oni koji su tajno primali novac iz raznoraznih kanala Putinove duboke države, morat će sada dobro promisliti hoće li to opet učiniti. Naime, Glas Amerike (VOA), radijski informativni sustav u vlasništvu američke države, počeo je skidati veo s tajnih informacija o tzv. ruskim igračima koje Putinova Rusija godinama plaća kako bi ostvarila svoj utjecaj i usmjeravala politička zbivanja pa i rezultate izbore u različitim zemljama svijeta. Saznalo se tako od neimenovanog vladina dužnosnika SAD-a da je Rusija “u nekoliko godina izdvojila 300 milijuna dolara kako bi ostvarila utjecaj u svijetu”. Naravno, dio tog novca završio je i na “brdovitom Balkanu”, odnosno na jugoistoku Europe, a Amerikanci za sada imenom spominju samo dva korisnika tog novca, Milorada Dodika i crnogorski prosrpski i proruski Demokratski front, koji, gle čuda, upravo pokušava postaviti novu crnogorsku vladu i premijera.

Sada će Rusija, prema procjeni iz SAD-a, izdvojiti znatan novac kako bi potkopala međunarodne sankcije uvedene joj zbog rata u Ukrajini. Informacija koja će zalediti srca “ruskih igrača” kaže da su po nalogu Joea Bidena informacije o korisnicima tog novca “podijeljene sa 100 država kako bi se mogle oduprijeti utjecaju Moskve”. Među ruskim klijentima su i političke stranke i političari u više od dvadesetak zemalja. SAD je te informacije podijelio i s Hrvatskom, svojim partnerom. Podatke vjerojatno ima SOA, a ona je, izgledno je, o popisu obavijestila i premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. Koji se voli družiti s Dodikom, za kojega se i bez Amerikanaca zna da je zagriženi putinovac. Sve dok ovome ne smrkne. Bilo bi zanimljivo poviriti u taj popis pa saznati tko se svojedobno trudio blokirati izbor Kolinde Grabar-Kitarović, kao NATO-ove djelatnice, za HDZ-ova kandidatkinju za predsjednicu RH, koji se antisistemski pokret u RH digao uz rusku novčanu potporu, koji su se od političara protivili sankcijama protiv Rusije, opet uz ruske “dotacije”? Teško da će se to objaviti jer ti popisi politikama vrijede sve dok su tajni. Takvi su, pa i potencijalni budući proruski klijenti iz politike i institucija na kraju priče s VOA jasno upozoreni: “Upozoravamo stranke i kandidate da ih, ako tajno prime ruski novac, možemo razotkriti i razotkrit ćemo”. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?