Redizajniranje bosanskog lonca - okolo “građanski” kalaj, a unutra unitaristički belaj!

26.07.2021. u 15:42

Valentin Inzko na odlasku s mjesta visokog predstavnika zakonski je zabranio negiranje genocida, a Dodikov odgovor stigao je u prijetnji odcjepljenja RS-a od BiH. Dok unitaristi u građanskom ruhu pripremaju cijepljenje Federacije protiv jednakopravnosti bh. Hrvata. Ako nastave u tom stilu, Federacija BiH mogla bi se naći u identičnoj situaciji kao donedavno Mostar – godinama bez izbora! Bez izmjena Izbornog zakona i djelomičnih izmjena Ustava BiH neće se moći održati izbori 2022. godine. Bez legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda BiH ne može maknuti s mjesta. Bošnjačke stranke i dalje svojski rade na redizajniranju bosanskog lonca – okolo “građanski” kalaj, a unutra unitaristički belaj!

Predstavnici bošnjačke strane nisu dostavili ni jedan prijedlog koji bi ispunjavao temeljne uvjete izborne i ograničene ustavne reforme. Inzistiraju na provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, a ignoriraju presudu Ustavnog suda BiH, najviše sudske instance države u koju se s toliko žara zaklinju. Kao netko tko se kune u majku, a drži je zatvorenu u podrumu. Puna su im usta prava manjina, a u njihovim prijedlozima ne postoji nikakvo jamstvo da bi neki autentični Židov ili Rom bio izabran u tijela vlasti. U svojim prijedlozima bošnjačka strana inzistira na smanjenju ovlasti i nadležnosti Doma naroda. Bošnjačke strukture natječu se u tome tko će u širem luku zaobići presudu Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, ali i tko će je ružnijim epitetom oblatiti. A radi se o presudi Ustavnog suda BiH! Ej, Ustavnog suda države! Takvo nešto samo se rijetki diktatori u svijetu usude ignorirati. Kao Josip Broz koji je kazao onu poznatu: “Ta nećemo se držati zakona k’o pijani plota!”

HDZ BiH i HNS BiH izišli su s prijedlogom da se biraju bošnjački, srpski i hrvatski član Predsjedništva BiH i tako pomiruju presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH. I golubovi na Baš-čaršiji znaju da se po postojećim izbornim pravilima više od 97 posto biranih na izborima bira po građanskom načelu, a na načelima konstitutivnosti naroda manje od tri posto – radi se o predstavnicima domova naroda, Predsjedništva BiH i Vijeću naroda u RS-u. Komšić najavljuje novu kandidaturu, a bošnjački unitaristi nastoje zadržati pravo na izbor “svojih” šest Hrvata u Domu naroda FBiH, dovoljno za vlast na federalnoj i državnoj razini.

Brojni sarajevski vitezovi “građanskog” okruglog stola na “ćoše” verbalno se predstavljaju čuvarima europske uljudbe, a u mislima im je “logika” Atile, vođe Huna, koji je poznat po izreci: “I ja sam za mir, ali hunski!” Jako nas čudi zašto zagovornici “građanske” BiH ne uvjere Valonce u Belgiji da je za njih najbolje da im većinski Flamanci biraju političke predstavnike ili kako još nisu počeli uvjeravati Švicarce da su njihovi kantoni stvar prošlosti ili izmišljotina sovjeta. Te uvjere Joea Bidena da on ne može biti predsjednik SAD-a ako je Donald Trump dobio više glasova Amerikanaca.

Dr. Sanja Vlaisavljević kazala je da su po logici političkog Sarajeva od Hrvata normalni samo Mesić i Komšić. No, postoje i paranormalni Hrvati. To su oni koji za puno para (novca) govore i pišu “normalno”, to jest, po želji bošnjačkih unitarista odjevenih u “građansko” ruho. A to ruho odavno je prozirno. “Građanski” car je gol i svako malo zabije svojoj Bosni (i Hercegovini) – autogol. Što nas podsjeti na razgovor ugodni između oca i dokonog sina.

- Kad ćeš se ženiti, sine? – upita ga otac.

- Čim nađem paranormalnu djevojku – odgovori sin.

- Kakva je to paranormalna djevojka? – čudi se otac.

- Da je normalna i da ima para – objasni mu razmaženko.

Prošlo je više od četvrt stoljeća od Daytona, a bh. Hrvatima, suverenom i konstitutivnom narodu u BiH, onemogućuje se televizijski kanal na javnom servisu na jeziku koji je ustavno ravnopravan s drugim dvama službenim jezicima. To je jedinstven slučaj u demokratskom svijetu. Sve zajedno podsjeća nas na vic iz olovnih vremena kad se godinama najavljivao drugi kanal na televiziji SSSR-a. Kad se konačno pojavila najavna špica drugog kanala, oglasio se namrgođeni “voditelj” koji reče:

- Što je, narode, ne sviđa vam se prvi, a?!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?