Puštaju se duhovi iz raznih boca, ali i iz balkanskog bureta baruta i bosanskog lonca!

Frano Vukoja
12.10.2020. u 13:44

Ponovno sve po starom. Na Istoku stare priče, na Zapadu ništa novo. Na Bliskom istoku posebno. Sukob između Armenije i Azerbajdžana jako je ozbiljna stvar, a nadamo se da sukob između Grčke i Turske neće biti ponavljanje povijesti. Zveckanje oružjem na Mediteranu opasno je kockanje. Kao da je malo problema s koronom. A što koronavirus više “pecka”, to se oružjem više zvecka! Puštaju se duhovi iz raznih boca, ali i oni iz balkanskog bureta baruta, a posebno iz bosanskog lonca. Najveća hrvatska pjesnikinja Vesna Parun napisala je: “Prevareni traži istinu.” A svjedoci smo toga da svakoga dana slušamo laži kojima je cilj prevariti Hrvate u BiH. Pa traže istinu i pravdu. Svako malo slušamo od pojedinih bošnjačkih političara i njihovih medijskih telala kako Europa ne želi ni čuti za stvarnu jednakopravnost bh. Hrvata, zajamčenu Daytonskim sporazumom i Ustavom BiH.

Posebni europski predstavnik u BiH i voditelj Izaslanstva EU-a u BiH Johann Sattler istaknuo je kako će BiH uvijek morati imati balans nacionalnog i građanskog kako bi uspješno funkcionirala. Svojedobno je Wilfried Martens, prvi čovjek Europske pučke stranke i višegodišnji premijer Belgije, kazao da su kojim slučajem brojniji Flamanci nametnuli političke predstavnike Valoncima, ta bi se država raspala. Komšić reče i ostade na mjestu hrvatskog člana Predsjedništva, iako ga bh. Hrvati nisu birali, da je belgijski model za BiH neprihvatljiv. A u Belgiji konstitutivni Nijemci, kojih je gotovo deset puta manje nego Hrvata u BiH, biraju svog predstavnika u Vijeću Europe! Stigao je mak na konac, sasvim je jasno da politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka moraju pokušati naći konsenzus oko legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, što bi vratilo povjerenje dvaju naroda. Nadamo se da opet neće doći do novih marifetluka političkog Sarajeva, koji podsjećaju na izmišljenu priču o udaji kćeri Billa Gatesa za nekog siromašnog momka. Taj siromašni momak upita oca je li mu već odabrao djevojku koju bi trebao ženiti.

- Odabrao sam najbolju moguću, i to kćer Billa Gatesa! – odgovori otac.

- Dobar izbor, tata, ali teško da bi se kći Billa Gatesa htjela udati za mene – reče sin.

- Ništa se ne brini, sine, sutra idem kod Billa Gatesa riješiti tu stvar – na to će otac.

I doista, mladićev otac ode kod Billa Gatesa i preporuči mu:

- Imam idealnog muža za vašu kćer!

- Lijepo čuti, ali čini mi se da ona još ne razmišlja o udaji – reče Bill Gates.

- Ali momak je potpredsjednik Svjetske banke – nastavi mladićev otac.

- E, u tom slučaju, kći će biti za udaju – uzvrati Gates.

Nazdrave jedan drugome, a otac mladoženje ode kod predsjednika Svjetske banke i reče mu:

- Imam idealno rješenje za mjesto vašeg potpredsjednika.

- Žao mi je, ali mi imamo više potpredsjednika – reče predsjednik Svjetske banke.

- Znam, ali ovaj mladić oženjen je kćeri Billa Gatesa – nastavi mladićev otac.

- E, ako je tako, onda je sve OK – zadovoljno zaključi predsjednik Svjetske banke.

U politici, ali i u drugim sferama života, valja uvijek imati na umu riječi uglednog američkog odvjetnika Franka Clarka: “Ako ste pronašli put bez prepreke, vjerojatno ne vodi nigdje!” Kao da uvaženi strani dužnosnici u BiH, a posebno predstavnici europskih i svjetskih institucija, još nisu dovoljno svjesni toga u što bi se BiH pretvorila bez vrlo jasne i konkretne ustavne jednakopravnosti konstitutivnih i državotvornih Hrvata u BiH. Stvorila bi se dva potpuno antagonistička entiteta, srpski i bošnjački, te potpuno neodrživa država. Bh. Hrvati vezivno su tkivo i zaglavni kamen BiH, treća noga bh. tronošca. “Građanski” koncept, zapravo unitaristički ustroj barem Federacije BiH, opasno prijeti svim građanima ove zemlje. Što nas podsjeti na nezgodnu zgodu s mačkom u stanu. U policijskoj postaji zazvoni telefon, a s drugog kraja žice čuje se glas:

- Halo, policija, mačka mi ušla u stan.

Policajac koji je dignuo slušalicu reče:

- Ma, ništa strašno, nije mačka neka opasnost, draga gospođo!

- Ma, kakva gospođa, ovdje papagaj! •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?