21.02.2022. u 15:22

Obrazac je već desetljećima jednak – prvo se medijima pusti glas da zorom kreću uhićenja, a onda im se servira materijal iz optužnica pa potom u pravilu slijedi javna sotonizacija.

U roku dan-dva tako se stvori opće raspoloženje u puku koji traži pravdu jer je riječ o lopovima. Nakon takve pripreme, glas odvjetnika obrane i osumnjičenika biva nadjačan. Kruha i igara, linč može započeti. No, problem nastaje kada se ispostavi da je bila riječ o nevinim ljudima, kojima su život i karijera ili uništeni ili zastali.

U tim slučajevima mnogi bi u sustavu trebali osjetiti sram, no to se ne događa i treba nadoknaditi štetu, što se isto u pravilu ne događa. Ivan Herak bio je mladi, perspektivni ministar turizma, Berislav Rončević ministar obrane, Damir Polančec potpredsjednik Vlade, Darko Marinac prvi čovjek Podravke, Ivan Gotovac, mladi u SAD-u obrazovan ekspert za financije, potpredsjednik HFP-a (slučaj “peka”). I najtragičniji je tu slučaj splitskog poduzetnika, osnivača tvrtke SMS Srđana Mladinića. U svim tim zvučnim slučajevima pokazalo se – DORH je podbacio.

Svi optuženi su na višim sudskim instancama proglašeni nevinima, jedino je Mladinić u jednom procesu proglašen nevinim, a u drugom dobio uvjetnu kaznu. Mnogi od spomenutih u pritvoru su odležali i više od godine. Neki su se uspjeli vratiti, nekima su razoreni brakovi ili ih nitko nije želio zaposliti, a Mladinić je doživio i velike osobne tragedije, izgubio tvrtku, svu imovinu, dok zadnje provjerljive informacije govore da živi od socijalne pomoći i nosi Caritasovu odjeću.

Neki od spomenutih konačnu presudu su dobili tek za prošli Božić, dovoljno ogorčeni da će od države tražiti desetke milijuna kuna odštete s obrazloženjem da se nisu mogli nigdje desetak godina zaposliti jer nisu mogli dobiti potvrdu da se protiv njih ne vodi kazneni postupak te da se u naponu snage nisu mogli zaposliti.

Previše je, dakle u DORH-ovu skoru nevinih, a da bi se i sada a priori trebalo vjerovati u stav DORH-a i da bi mediji mogli postupati kao hijene. Jer, puno je veća nepravda nevinog osuditi nego krivog propustiti kazniti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije