“Probosanski” stav je poznat: gradonačelnik grada u kojem su Hrvati većina ne smije biti – Hrvat!

15.02.2021. u 09:20

Već tri desetljeća svjedoci smo raznih planova, referenduma, rezolucija, deklaracija, inicijativa, plenuma, procesa, zasjedanja bez zasjede i sa zasjedom, otvorenih pisama i otrovnih prijetnji, nimalo diplomatičnih diplomatskih nota, orkestriranih starih pjesama, neodgovornih ugovora i još neodgovornijih dogovora, pregovora, razgovora, prigodnih prigovora i odgovora. Održane su razne konferencije, simpatični i nesimpatični simpoziji, okrugli, zeleni i švedski stolovi, cesije i sećije te još puno toga. Sve je počelo od planova Slobodana Miloševića pa je akcija agresije izazvala silu reakcija. Došlo je do Cutilierova i Owen - Stoltenbergova plana, sporazuma Tuđman – Izetbegović, Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, Petritschevih amandmana, Barryjevih izbornih pravila, “travanjskog paketa”, Prudskog dogovora, Butmirskog sporazuma, Njemačko-britanske inicijative, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u te još puno toga do mostarskog dogovora između Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o izborima u Mostaru i izmjenama Izbornog zakona.

No zapelo je na mostarskim izborima. HDZ BiH pobjednik je ovih izbora i bilo bi logično da mu partner bude stranka koja je dobila najveće povjerenje mostarskih Bošnjaka. Činjenica je da se bez HDZ-a BiH ne može vladati Mostarom jer stranka ima više od trećine vijećnika, a sve se odluke Gradskog vijeća donose dvotrećinskom većinom. Izabrano je Gradsko vijeće Mostara, a njegova sjednica održana u prošli petak prekinuta je uoči drugog kruga izbora mostarskog gradonačelnika, a bit će nastavljena danas kada bi se mogao izabrati dugoočekivani nasljednik Ljube Bešlića. No ne lezi, vraže! U “građanskom” Sarajevu pojavila se ideja o tročlanom “gradonačelništvu”, odnosno “rotirajućem” gradonačelniku Mostara. Po uzoru na Predsjedništvo BiH. Još kad bi Bošnjaci mogli u tročlano “gradonačelništvo” ubaciti Hrvata po svojoj želji, a on još više djelovati po njihovoj. Svidjela nam se Goetheova misao, stara dva stoljeća: “Tko spava u demokraciji, budi se u diktaturi!” Što je svijet doživio u brojnim diktatorskim režimima. Dva stoljeća nakon Goetheove proročanske misli na djelu su i globalni i lokalni pokušaji da se slome temeljni demokratski postulati. Mudri Sokrat prije dva i pol tisućljeća kazao je kako će se u demokraciju ubaciti razni prevaranti, a demokracija će im to omogućiti, te će nastati gora tiranija nego u vrijeme bilo koje monarhije ili oligarhije. Zato ljudi dobre volje ne smiju spavati u demokraciji jer bi se lako mogli probuditi u diktaturi. Bh. Hrvati ne smiju oka sklopiti dok se ne izbore za svoju ustavnu jednakopravnost, što je utvrđeno i presudom Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda.

Bh. unitaristi u građanskom ruhu svim nedemokratskim sredstvima pokušavaju eliminirati Hrvate iz vlasti pa se onda “pošorati” među sobom, onako “građanski”! No Hrvati su tvrd orah od stoljeća sedmog pa se onda na bošnjačkom političkom spektru trenutačno ne zna tko s kime i zašto. Sve podsjeća na razgovor (ne)ugodni između skupine moćnika i uglednika s jednim šeikom. Pitaju ga kako on izlazi na kraj sa svoje tri žene, a on im uzvrati:

- Isto kao i vi, samo što se ja ne krijem!

Danas bi se, unatoč svemu, ipak mogao izabrati novi gradonačelnik Mostara, koji će biti gradonačelnik svih Mostaraca. Dragan Čović uputio je pismo predstavnicima međunarodne zajednice o najnovijim marifetlucima “probosanskih“ snaga, vezanih za izbor mostarskog gradonačelnika. Nadamo se će onaj vic s mostarskog Bulevara biti konačno prestar. Vic ide ovako:

- Gdje se trenutačno nalazim? – upita turist duhovitog Mostarca na Bulevaru.

- Ni tamo ni amo – objasni mu mostarska “liska”.

Nadamo se kako neće prevladati “probosanski” koncept u glavnom gradu Hercegovine, a taj koncept je poznat: u gradu u kojem su Hrvati većina gradonačelnik ne smije biti – Hrvat! Ili mu dati tek trećinu “rotirajućeg” mandata tročlanog “gradonačelništva” hercegovačke metropole!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?