Crno na bijelo

Predlažem da igrači nose košaricu kao što je nose oštri psi

markin
Foto: Zoran Grizelj
10.07.2014.
u 12:20

Glasam za nogomet kakav smo gledali u vremenu kraljeva nogometa, Pelea, Garrinche...

Nije ni čudo da zemlje kao što su Španjolska, Engleska, Portugal, Italija nisu prošle prvo kolo na SP u Brazilu, a zemlja kao što je Švicarska, koja je do jučer bila poznata po parama i satovima, ali nikako po nogometu, kvalificirala se. Više nijedna zemlja nema monopol nad nogometnom vještinom, svatko može pobijediti svakoga. Odlučujući faktori su trenutno raspoloženje igrača, te nepristranosti sudca! Ova konstatacija izjednačenosti snaga i znanje zemalja koje su na SP u Brazilu se vidi po tome što su se tri zemlje plasirale u daljnje natjecanje pucanjem jedanaesteraca nakon što su rezultati igre i nakon produžetaka bili neriješeni. Vješti faulovi koji sportaši čine tijekom utakmice, a koje sudac nije mogao vidjeti jesu efektivni načini osvajanja lopte, a time i mogućnosti davanja gola. Ima dosta načina da se faulira protivnika ili natjera protivnika da napravi faul. Najčešće je podmetanje nogu između noge protivnika ili udaranje po nozi s traga, ili fizički guranje protivnika.

Sve se to vidi, a najčešće se ne kažnjava. Ima i drugih dobro efektivnih, ali ne tako često vidljivih, a to je na primjer “pljuvanje” protivnika. To je efektivan način ometanja i omogućuje da osvoji loptu od protivnika, a da sudac ne vidi. Za vrijeme finalne utakmice u Njemačkoj igrale su Francuska i Italija. Jedan talijanski nogometaš toliko je verbalno izazvao francuskog nogometaša Zinadine Zidana da na kraju Zidan nije mogao kontrolirati svoj bijes pa je glavom udario protivnika, a ovaj je pao kao da ga je udario grom. Naravno, Zidane je dobio crveni karton i udaljen je isti tren iz igre. Talijanski nogometaš je postigao što je htio, izbacio Zidana iz igre, a nakon toga je Italija pobijedila i postala prvak. Do tada je Francuska bila bliže naslovu. Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi Gana je trebala ući u četvrtfinale. Tijekom zadnjih minuta igrač Urugvaja je rukom zaustavio loptu da ne uđe u gol, dobio je crveni karton. Urugvajski vratar je uspješno obranio jedanaesterac koji je izvodio ganski nogometaš. Rezultat je da je Gana konačno izgubila utakmicu, a Urugvaj je otišao dalje. Na kraju je „ Božja ruka“ spasila Urugvaj. Sada protiv SAD-a Gana je od njih prvi put izgubila utakmicu. Do sada je dva puta pobijedila SAD-e. Opet u ovom slučaju, „ Božja glava“ je spasila SAD u zadnjoj minuti, ali ovaj put Gana je opravdano izgubila.

Svakakvih prijestupa ima u sportu i nogometu. Ali ujesti protivnika je stvarno nešto novo, ali efektivan da se uzme lopta. Tako je bilo sad u Brazilu kada je Suarez ujeo protivnika iz Italije Chiellinija. Sudac nije reagirao mada je oštećeni uporno pokazivao da ga je Suarez ujeo. Suarez je osvojio loptu i nastavio igrati. Ne znam odakle je Suarez naučio koristiti to“ oružje“ u nogometu. Jedino znam da ga je koristio u boksu Tyson kada je Holyfieldu otkinuo dio uha. Da bi se spriječila daljnja mogućnost ujedanja u nogometu, za sada predlažem da igrači nose košaricu kao što je nose oštri psi. Ovaj prijedlog nije namjera da omalovaži ili uvrijedi igrače nego ipak da ih zaštiti od mogućeg ujeda u budućnosti od kojeg nesavjesnog ili bolesnog igrača. Sport je dinamičan po prirodi zato postoji uvijek mogućnost promijene ili izmjene načina igre te zakon koji primjenjuju kod tog sporta. Ako se sjetimo ne tako davnog vremena kada je počela propaganda boksa kao sporta. Većina se zgražala oko toga da uđu dva čovjeka u ring i da se tuku bez ikakvog povoda. Još su okarakterizirali taj sport kao plemeniti sport. Sada kako je boks evoluirao i nastali njemu slični sportovi K1 te KAVEZ, sada je boks stvarno plemenit u odnosu na ove novije. Po dinamici kako mijenjaju zakon o načinu igranja, i te kako postoji mogućnost da se u nogometu ozakoni mogućnost ujedanja protivnika da se osvoji lopta, barem jednom u poluvremenu, a da ne bude sankcija. Tko zna?! Sve je sada moguće u duhu evolucije u sportu. Postoji mogućnost nove smjernice razvoja nogometa, a to je mješoviti nogomet gdje mogu igrači koristiti vještine boksa i kick boksa, te možda pomalo i hrvanja jer sam u Brazilu vidio dosta hrvanja među igračima.

Idući korak još će biti kao u filmu Povratak u prošlost. Tada će se s pravim oružjem voditi borbe u ringu ili kavezu. Pobjednik će tada biti samo jedan, kao što je nekad bio onaj tko preživi. Tako je bilo u Rimskoj Imperiji, hoćemo li zatvoriti taj krug i vratiti se nazad ovisi o nama i o našoj želji za grubosti u sportu. Glasam za nogomet kakav smo gledali u vremenu kraljeva nogometa Pelea, Garrinche i njihovih suigrača...     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?