Pozovimo djevojku i upitajmo što ona misli?

08.05.2024.
u 13:12

Imamo i danas kultura u kojima otac bira kćeri muža. Postoji u Bibliji jedan događaj koji je stariji od tri tisuće godina, a u kojem se djevojku pitalo za mišljenje u vezi s njezinom udajom.

Abraham i Sara imali su sina Izaka. Abraham je zatražio od svoga najstarijeg sluge da mu se zakune kako će potražiti Izaku ženu u krajevima iz kojih je on došao. Abrahamov sluga dobro se pripremio za put i krenuo prema Aram-Naharaimu. Sluga, kad je stigao do cilja, zadržao se na studencu ispred Arama. Pomolio se Bogu da mu pomogne pronaći ženu za Izaka. On će na izvoru zatraži vode za sebe i svoje deve. Djevojka koja mu iskaže milost i pomogne mu napojiti deve smatrat će kako je baš ona određena za Izaka. Došla je na zdenac Rebeka, kći Betelova. Rebeka je donijela vode Abrahamovu slugi i pomogla mu je napojiti deve. Abrahamov sluga darovao je Rebeki zlatnu viticu i dvije narukvice. Raspitao se kod Rebeke za prenoćište u njihovoj kući. Onu mu se predstavila i rekla kako u njihovoj kući ima dovoljno mjesta za prenoćiti, a i pića za deve. Rebeka je otrčala kući i rekla bratu Labanu za Abrahamova slugu s devama. Laban je žurno otišao na studenac. Pozvao je Abrahamova slugu da svrati kod njih jer je sve spremano za njihovo noćenje. Prije nego što su objedovali, Abrahamov sluga predstavi se Labanu i njegovima tko je on i koja je svrha njegova dolaska. Kad je sve iznio, zatražio je od Labana odgovor. Nadao se pozitivnu odgovoru kako će odobriti Rebeki da se uda za Izaka.

Rebekini su pristali da ona pođe s Abrahamovim slugom i uda se za Izaka. Ali rekli su: “Pozovimo djevojku i upitajmo što ona misli” (Post 24, 57). Kad su je pitali za mišljenje, Rebeka je slobodno odgovorila kako želi poći i udati se za Izaka. Kad se Abrahamov sluga vratio s Rebekom, ispričao je Izaku sve što se dogodilo. Izak uze Rebeku za svoju ženu. Ta perikopa završava riječima: “U ljubavi prema njoj Izak je nalazio utjehu nakon smrti svoje majke” (Post 24, 67). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?