25.10.2023. u 11:08

U Svetom pismu imamo 150 psalama. Židovi ih nazivaju himni. Psalmi su molitve kojima Bog podučava čovjeka kako će moliti. Oni su postali molitva Crkve. Psalmi posebno dobivaju na ljepoti kad se pjevaju. Bibličari ih dijele u tri skupine: 1. himni ili hvalospjevi, 2. prozbeni psalmi ili tužbalice i 3. psalmi – zahvalnice.

Psalam broj 6 pripisuje se Davidu, a pripada u pojedinačne tužbalice. Svrstava se među sedam Pokorničkih psalama (Psalmi 6, 32, 38, 51, 102, 130 i 143). Bitna misao psalma jest molitelj (bolesnik) koji osjeća samoću i moli Gospodina da ga ozdravi i spasi od neprijatelja. Naslov je "Vapaj u nevolji". Molitelj se obraća Gospodinu i moli da ga ne kara: "Gospodine, nemoj me karati u srdžbi svojoj, ne kažnjavaj me u svojoj jarosti!" (Ps 6, 1-2). Svjestan je svoje bolesti i nemoći. Na kraju je životne snage. Traži smilovanje: "Smiluj mi se, Gospodine, jer sam iznemogao, Gospodine, ozdravi me jer dršću kosti moje" (Ps 2,3).

Molitelj vjeruje u Božju dobrotu. Želio bi živjeti i hvaliti Boga. Zna da smrću prekida komunikaciju. Njemu živjeti znači hvaliti: "Duboko mi je duša potresena, a ti, o, Gospodine, dokle ćeš? Vrati se, Gospodine, dušu mi izbavi, spasi me rad' svoje dobrote: jer među mrtvima tko te se sjeća, u podzemlju tko ti hvale pjeva?" (Ps 6, 4-6).

U trećoj strofi ispovijeda svoje stanje noći. Ne može spavati. Provodi noći jecajući i plačući. Žalostan je jer ima puno onih koji ga mrze: "Iznemogoh od pusta jecanja, u noći postelju plačem zalijevam, suzama ležaj natapam. Od žalosti oko mi gasne i slavi, jer su mnogi neprijatelji moji (Ps 6, 7-8).

Psalam završava radošću. Gospodin je čuo moliteljev vapaj i uslišio ga: "Odstupite od mene svi opaki, jer je Gospodin plač moj čuo. Čuo je Gospodin molbu moju, Gospodin je primio moju molitvu. Neka se postide i užasno zbune svi moji dušmani, i puni srama neka smjesta odstupe (Ps 6, 9-11). •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?