18.05.2022. u 15:36

Pad Mariupolja neće agresoru donijeti olakšanje niti mu omogućiti lažnu predstavu da on pobjeđuje u ovom ratu. Putinova agresorska vojska trebala bi s 260 ranjenih i oko 600 preživjelih ukrajinskih vojnika iz Azovstala postupati vrlo pažljivo i s uvažavanjem. Što se gore s njima bude postupalo, to će odgovor Ukrajinaca dugoročno biti gori za ruske vojnike i ambicije putinovaca.

Tako je bilo u našem Domovinskom ratu. Pobunjeni Srbi i miloševićevci te generali JNA mislili su da će uništavanjem čitavog Vukovara, likvidiranjem stotina ranjenika i tisuća civila, mučenjem tisuća preživjelih u konclogorima u Srbiji pobijediti Hrvate u ratu i poniziti ih. Vjerovali su da će to biti smrtonosan i konačan udarac našoj želji za borbom. Bila je to jako pogrešna kalkulacija. Naprotiv, žrtva Vukovara i Vukovaraca bila je mnogima tako snažan motiv, jedan od glavnih događaja koji su dodatno “nabrijali” hrvatsku stranu. Pa mnogi Hrvati i danas, više od 30 godina poslije pada Vukovara, na spomen imena grada heroja osjete navalu inata i odlučnosti kao i devedesetih. To se ne da izbrisati. Bila je to, dakle, zaista prekretnica u našem ratu. Nakon toga više nije bio problem kako natjerati miloševićevce i njihove sluge da se zaustave, nego je bio problem kako zaustaviti Hrvate da na kraju rata ne uđu i u Banju Luku. Poslije su mnogi od odgovornih u SAD-u zažalili što su natjerali Hrvate da se zaustave.

Ne mora ova priča, a ona je istinita, biti potpuno ponovljena u Ukrajini. Rat je još gori, ubitačniji, a agresor nemilosrdniji i snažniji, no princip je isti. Pa tko je prije tri mjeseca vjerovao da će se Ukrajinci sada ravnopravno nositi s nasljednicima Crvene armije? A to upravo čine. U želju Ukrajinaca da se oslobode i odlučnost da otjeraju okupatora ne treba sumnjati. Pad Mariupolja je, stoga, kap koja će njihovu motiviranost podići do kraja, jer će ih sada u borbi pratiti slike razorenog grada i žrtava hrabrih branitelja Azovstala. Zato je to i poruka agresorima neka radije dobro paze što će učiniti s preživjelim ukrajinskim vojnicima. Jer, kad se putinovci odluče zaustaviti, pojavit će se pitanje odnosno problem kako privoljeti Ukrajince da se zaustave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije