05.12.2015. u 07:00

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović nastavlja djelovati liderski u interesu svojih vjernika. Ovaj put, okupljajući bošnjačke političare, intelektualce i kulturne djelatnike, s kojima je potpisao "Zajedničku izjavu o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma", efendija Kavazović pokazuje kako ima viziju i hrabrost javno predvoditi osudu toga zla u BiH, unatoč uopćenih mu prijetnji u posljednje vrijeme.

On je svjestan kako bujajući islamski radikalizam i prateći terorizam postaje najveća opasnost za same muslimane, Bošnjake, kao narod i državu BiH u kojoj s drugima žive.

Nažalost, javnost je u BiH dugo čekala ovakvo nedvosmisleno očitovanje o procesu uvezene islamizacije tijekom rata, a više ili manje podržavane tijekom ova dva desetljeća nakon rata. Mustafa Cerić, bivši reis, je sve brojnije zajednice vehabija ili selefija u BiH, a čije djelovanje se izravno povezuje sa sve češćim terorističkim činovima, svojedobno nazivao "novim muslimanima", te time amnestirao sebe od neupitne odgovornosti i želje da tu činjenicu nazove pravim imenom.

Oni pojedinci koji su na vrijeme ukazivali na opasnost djelovanja "novih muslimana" su doživljavali prijetnje i osude. Rešid Hafizović, redoviti profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prije više od desetljeća dramatično je upozoravao na opasnost za muslimane, pa i cijelu Europu. On je kazao: "Oni dolaze po našu djecu". Djeca, odnosno "novi muslimani" su završavali u Siriji, Iraku... Mnogi tamo ostavili i svoj život, a neke uzeli sebi i nevinima i u BiH.

Potpisnici zajedničke izjave ističu kako su svjesni "svoje odgovornosti za očuvanje slobode, mira i zajedničkog života u našoj domovini, odgovorni za političke, kulturne i vjerske prilike u bosanskohercegovačkom društvu, kao i za budućnost države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana". Zlo ekstremizma "na Alahovu putu" je duboko pustilo korijenje u BiH i prijetnja je s kojom se neće biti lako obračunati. Pa i uz 
najbolju volju i kapacitete. No, davno je bilo vrijeme da se s tim započne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?