Oko nas sve više peludi, virusa i fake newsa, dealova, drilova i spinova, dimnih signala i drugih zala!

Frano Vukoja
29.03.2021. u 17:27

U noći sa subote na nedjelju kazaljke koje pokazuju sate na urama trebalo je pomaknuti s broja dva na tri. To je godinama jedan od rijetkih napredaka u BiH. U tom trenutku bili smo sat vremena bliže policijskom satu, poželjnim količinama cjepiva protiv korone, ali i kraju pandemije, bliže izmjenama Izbornog zakona, koje bi trebale jamčiti jednakopravnost bh. Hrvata, ali i statusu kandidata BiH u EU. No kršćani zapadnog svijeta ušli su u Veliki tjedan. Pa opet valja citirati Krležin upit star čitavo stoljeće: “Što može mali hrvatski čovjek na europski Veliki petak?” A mi se pitamo što može u vremenu današnjem u kojem cijeli svijet doživljava kalvariju s koronavirusom, ali i geostrateškim virusima i njegovim najnovijim mutacijama. Vjerujemo da nikakva korona, kao i podosta toga sličnog njoj, vjernicima ne može ukrasti Uskrs. Oni koji vjeruju u uskrsnuće kojem prethodi kalvarija uvjereni su da se i najveća zla mogu pobijediti.

Kad je u BiH konačno stiglo 23.400 doza Pfizerova cjepiva, pitali su Muju koje bi cjepivo najradije primio, a on im odgovori:

- Ja bih najradije primio onu Astru iz Zenice!

Povijest nas uči kako su loše prošli i najveći silnici cijeloga svijeta kroz sve vjekove. Iako nije bio neki veliki vjernik, filozof Nietzsche reče: “Tko ima jako zašto, izići će na kraj s bilo kojim kako!” Prošloga tjedna naslušali smo se i nagledali svakojakih nonsensa, fake newsa, spinova, dealova, uskakanja u vlastita usta, pila naopako, dimnih signala i drugih zala. SDA opstruira postizanje dogovora o izmjenama Izbornog zakona iako se na to obvezao sporazumom u lipnju prošle godine kojim su dogovorena izborna pravila za Mostar. No do riječi ne drže i neki uvaženi pravni “stručnjaci” iz velikog svijeta. Tako je profesor ustavnog prava Sveučilišta u Grazu i bivši sudac Ustavnog suda BiH Joseph Marko 2000. godine bio za odluku o konstitutivnosti naroda u BiH, a danas je protiv legitimnog predstavljanja bh. Hrvata, iako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda natkrovljuće načelo Ustava BiH. Institut za društveno-političko istraživanje (IDPI) objasnio je na svojoj web-stranici kako bošnjački mediji i Joseph Marko podržavaju unitarističko-šovinistički narativ o Hrvatima u BiH, nastojeći posve eliminirati konstitutivna prava hrvatskog naroda, napose njihovo legitimno političko predstavljanje.

A koliko je Sarajevo multietnički i građanski ružičnjak, pokazala je ujdurma oko Bogića Bogićevića koji je drugi put rekao NE - prvi put politici Miloševića i takozvane JNA, a sad “građanskom” Sarajevu povlačenjem kandidature za gradonačelnika bh. metropole. Sve kao u ovom telefonskom razgovoru (ne)ugodnom:

- Halo, s kim razgovaram?

- Dobar dan, ovo je prodavaonica cipela.

- Oprostite, dobio sam pogrešan broj.

- Ma, nema problema, dođite i zamijenit ćemo!

Aurelije Augustin reče i ostade (vječno) živ: “Ako nema pravde, što su onda kraljevstva nego velika razbojstva!” No nikome nije jasno kako je BiH “skočila” na listi najsretnijih zemalja svijeta. Naime, prema UN-ovoj ljestvici sreće, BiH se nalazi na 64. mjestu među 150 zemalja svijeta, a prije korone bila je na 94. mjestu. Iako se bošnjački unitaristi u “građanskom” ruhu sve agresivnije trude svoje susjede bh. Hrvate učiniti najnesretnijim narodom na svijetu. I to uzgojem političkih fiskusa hrvatskog imena i drugim metodama “komšićizacije”. No ne znaju da na taj način niče sve više hrvatskih bodljikavih kaktusa i visokih eukaliptusa. Hrvatska u tijelima EU-a sve snažnije inzistira ne legitimnom predstavljanju Hrvata u BiH, a Izetbegović sve glasnije divani o unitarnoj BiH. Zna li uopće da se svaki pokušaj majorizacije najčešće vrati kao bumerang? Što nas podsjeti na nezgodnu zgodu s Mujom koji je u Australiji boravio kod kuma Sulje. “Zulao” bi Mujo danima po australskim prostranstvima, a onda se jedne večeri vrati kod Sulje s čvorugom na čelu i masnicom ispod oka. Suljo ga upita:

- Gdje si to zaradio tu čvorugu i “šljivu” ispod oka?

- Ma, pusti, kupio novi bumerang, a bacio stari – objasni mu Mujo. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije