26.06.2024. u 16:34

Često čujemo ili izgovaramo riječ "Izrael" (heb. jisra el: čovjek koji je vidio Boga ili koji se borio s Bogom). Odakle ta riječ?

U Knjizi Postanka dva su izvješća koja govore kako je Jakov dobio ime Izrael. U prvom izvješću kaže se: Jakov je ostao sam jednu noć na povratku iz Harana (Padan Arama) uz potok Jabok (pritok Jordana oko 40 km sjevernije od Mrtvog mora). Neki čovjek hrvao se s Jakovom tu cijelu noć. Nije mogao svladati Jakova. Međutim, uganuo je Jakovu bedrenu kost u blizini kuka. Iščašio mu je kuk. Čovjek je tražio od Jakova da ga pusti. Ali Jakov ga je držao snažno. I tražio od njega blagoslov ako hoće da ga pusti. Započeli su razgovor. Čovjek upita Jakova za ime: "Kako ti je ime?", Jakov reče svoje ime. Čovjek nastavi: "Nećeš se više zvati Jakov, nego Izrael jer si se hrabro borio s Bogom i s ljudima i nadvladao si" (Post 32, 29). To mjesto Jakov je nazvao Penuel izgovarajući pritom riječi: "Vidjeh Boga licem u lice i na životu ostadoh" (Post 32, 31).

Betel ili Luz je mjesto koje je 18 km sjeverno od Jeruzalema. U Betelu (Kuća Božja) Bog se objavio Jakovu kad je bježao od brata Ezava u Haran ujaku Labanu. Jakov se tu zavjetovao, ako ostane živ i vrati se, na tom mjestu podignut će žrtvenik i odvajat će za Gospodinu desetinu (Post 28,20-22). Kad se Jakov vratio, u Betelu je podigao žrtvenik. Bog mu tu, u Betelu, reče: "Ime ti je Jakov, ali odsad se nećeš zvati Jakov, nego Izrael će biti tvoje ime (Post 35,10).

U Jošuinoj knjizi izabrani narod naziva se Izrael: "Jošua potom sabra sva plemena Izraelova u Šekumu; i sazva starješine Izraelove, glavare, suce i upravitelje i oni stadoše pred Bogom" (Jš 24,1).

Kralj Salomon umro je 931. pr. Krista. Trebao ga je naslijediti sin Roboam. Ali je Jeroboam pobunio narod i slavno Davidovo kraljevstvo podijelilo se na dva dijela: Sjeverno kraljevstvo ili Izrael i Južno kraljevstvo ili Juda. Kraljevstvo Izrael imalo je deset plemena, a Juda dva: Judino i Benjaminovo. Sjeverno kraljevstvo ili Izrael prestalo je postojati 722. ili 721. pr. Krista. Osvojio ga je asirski kralj Sargon II.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije