20.05.2022. u 12:41

Naime, 1969. godine brazilski "Santos" s Peleom igrao je prijateljsku utakmicu protiv nogometne selekcije grada Sarajeva. Tada je Osim bio ozlijeđen, a kad je za to čuo legendarni Pele, kazao je: - Ako ne igra Osim, neću igrati ni ja! Tada su Osimu dali injekciju da se barem pojavi na terenu pa je zaigrao i Pele.

Kada padne veliki nogometni hrast, zatreperi svaka travka nogometnih travnjaka. Ivica Osim, Strauss s Grbavice, Švabo bio je nogometni čarobnjak na travnjacima diljem Europe i veliki učitelj nogometašima i u dalekoj Aziji. Svjetski, a naš! Reći će tako i Hrvati i Srbi i Bošnjaci, ali i Austrijanci, Japanci… Mnogo toga rečeno je ovih dana o jedinstvenoj ličnosti u svijetu najvažnije sporedne stvari pa tako i o njegovom iskričavom humoru… Valja podsjetiti na to da je Ivica Osim jedno vrijeme preživljavao dajući instrukcije iz - matematike! Ej, instrukcije iz matematike! Bio je počeo i studirati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, ali je sračunao da će biti teži problem za protivnike u nogometu od najtežih matematičkih zadataka i za odlične matematičare. Znamo za još jednog nogometaša s darom za matematiku, a često njegovi nogometni potezi djeluje onako "osimovski" - riječ je o Bruni Petkoviću, nogometašu Dinama, koji je kao đak imao uspjeha na natjecanjima iz matematike!

Puno toga čuli smo ovih dana o Osimovim nogometnim čarolijama, trenerskom umijeću, sposobnostima u vođenju sustava. No, Strauss s Grbavice bio je i - novinar! Na internetu se mogu naći preslike novinskih stranica koje je pisao i uređivao - Ivica Osim! I to ne bilo gdje, nego u kultnom zagrebačkom "Plavom vjesniku"! Osim je bio toliko popularan i toliko nadaren pismenošću da mu je redakcija Plavog vjesnika ustupila stranicu o sportu, koju je i pisao i uređivao. Uz ime autora i urednika stajala je i Osimova fotografija. Imao je samo 26 godina i bio je u to vrijeme jedan od rijetkih novinara s vlastitom slikom uz ime i prezime. Više su nego rijetke osobe kojima je dobro išla i matematika i lijepo pisanje. Na internetskim stranicama može se naći Osimov tekst u Plavom vjesniku s priprema nogometne reprezentacije bivše države 1967. godine. Družio se s reprezentativcima zagrebačkog Dinama Zambatom, Škorićem i Brnčićem pa u tekstu Osim na svoj duhovit način piše o razgovoru s njima uoči utakmice protiv sarajevskog Željezničara u kojem je briljirao Švabo. Osim je na svoj način zezao nogometne prijatelje iz Zagreba pa im je u svom stilu kazao da nastoje odgoditi odlazak na odsluženje vojnog roka u tadašnjoj JNA kako bi se mogli nadmetati s njim u nogometnom umijeću u utakmici koja je slijedila u prvenstvu bivše države! Jedne prigode Stjepan Lamza, Dinamov nogometni Schumann, pričao nam je kako je Dinamo u vrlo važnoj utakmici protiv Željezničara vodio s dva gola razlike, a onda je Strauss s Grbavice nekim čudnim loptama sa svoja dva gola izjednačio rezultat. U posljednjim minutama utakmice Josip Gucmirtl nekako je utrpao gol i donio pobjedu Dinamu.

U humornoj nogometnoj predaji poznata je "provala" radijskog reportera Mirka Kamenjaševića: "Dok Osim izgubi loptu, vi, dragi slušatelji, poslušajte muziku iz našeg studija!" Edo Pezzi reče kako se tako nešto vezano za nogomet pamti duže od rezultata. Friedrich Nietzsche kazao je da je često samo jedna anegdota dovoljna da bi se potpuno opisala neka osoba. Prisjetit ćemo se jedne vezane za Osima i duhovitog nogometaša sarajevskog Željezničara Nikolu Nikića Gutu. Publika je na Grbavici uzvikivala Nikićevo ime i prezime, a trener Osim ga je poslao na zagrijavanje, pa kad je popularni Guto počeo skidati trenirku, Švabo mu reče:

- Ne trebaš skidati trenirku, traže te oni gore na tribinama!

"Die Neue Zeit" prikupio je 80 anegdota, citata i zanimljivih podataka o Osimu. Među citatima je i njegova izjava: "Dan bez nogometa je izgubljen dan!" Nekako nas se posebno dojmila anegdota o Osimu i Peleu. Naime, 1969. godine brazilski "Santos" s Peleom igrao je prijateljsku utakmicu protiv nogometne selekcije grada Sarajeva. Tada je Osim bio ozlijeđen, a kad je za to čuo legendarni Pele, kazao je:

- Ako ne igra Osim, neću igrati ni ja!

Tada su Osimu dali injekciju da se barem pojavi na terenu pa je zaigrao i Pele. Nakon utakmice svi su potrčali kako bi od Pelea dobili dres, a on je otišao do Osima da razmjene dresove. "Die Neue Zeit" piše i o tome da je Osim izvlačio Nogometni savez BiH iz krize. To je svakako jedna od najvažnijih misija Ivice Osima. Kao predsjedatelj Odbora za normaliziranje Nogometnog/fudbalskog saveza BiH bio je najzaslužniji za ukidanje suspenzije N/FS-a BiH koju su uvele FIFA i UEFA. Svojim autoritetom pomirio je tri strane bh. nogometa, izračunao "kubikažu" bh. nogometne lopte. I pokazao i dokazao kakva je BiH moguća - da jednaka pravila vrijede za sve u BiH. No, neke unitarističke strukture u BiH smatraju da je to bio Osimov - autogol! Bude čarki, kojekakvih podmetanja, glume, niskih udaraca, vrijeđanja i slično, ali ipak funkcionira. Zrinjski je opet prvak samo zato što igra bolje i od Sarajeva i od Željezničara i od Borca i ostalih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije