18.01.2016. u 06:45

Meteorolozi najavljuju polarni udar na BiH, a nisu isključeni ni drugi udari. U svijetu se trenutačno vodi više od 80 raznih ratova, što je rezultat novih kulinarskih egzibicija masterchefova svjetskih političkih kuhinja koji kažu da je bolje i 80-ak “lokalnih” ratova nego samo jedan, ali onaj – svjetski.

Kad je o ratovima riječ, svjetski politički autoriteti autoritativno rekoše kako su u BiH mogući novi ratni sukobi, a pritom šute o tome da se povod za Prvi svjetski rat dogodio upravo na prostoru današnje BiH, tada na prostoru europske Austro-Ugarske. Kažu kako je novo ratovanje u BiH moguće, a ništa o tome kako je provođenje daytonskog dvoentitetskog ustroja BiH, koji je nakon rata donio mir, nemoguće. Pa bi pametnije bilo nešto korjenito mijenjati jer je bolje spriječiti nego liječiti. Proključali bosanski lonac sustavom spojenih posuda vezan je za balkansko bure baruta pod koji svako malo netko naloži vatru i usred ljeta, a kamoli zimi. A dolijevanje novog ulja na stare vatre prastara je tradicija balkanskih političkih kuhinja. Pogotovo ako se netko sjeti ugasiti svjetlo u balkanskoj krčmi.
Na brdovitom Balkanu neozbiljno politikantsko zvocanje zazvuči kao zveckanje oružjem. A odjekuju i upozoravajući plotuni s raznih strana. Pa BiH treba puno više opreza i dobrih političkih veza. Nije vrijeme za dizanje nepotrebnih tenzija, isticanje nerealnih pretenzija, valja spustiti loptu da ne bi vrcale kugle. Ne bi bilo pametno ući u neko novo vrzino kolo koje bi BiH donijelo novo duplo golo. BiH mora požuriti na svom europskom putu i biti spremna za odlučujuću etapu, inače bi opet mogla odnijeti gaće na štapu. Budući da se nalazi na razmeđu svjetova pa bi je eventualni svjetski sukob teško mogao mimoići. No, mnogi će reći da je Treći svjetski rat nemoguć zbog mogućeg uništenja života na zemlji. No, moguć je treći entitet u zemljici Bosni (i Hercegovini). O mogućem trećem entitetu oglasio se Bogić Bogićević, poznat i po tome što kao član Predsjedništva SFRJ nije glasovao za Kadijevićevu nemoguću Jugoslaviju. O sudbini BiH ne mogu odlučivati oni koji, za razliku od Bogić(ević)a, o njoj malo znaju. Valja im poručiti: - Ako mislite da dobro poznajete političke (ne)prilike u BiH, u pravu ste – samo mislite! Valja se danas prisjetiti i riječi pametnih ljudi iz bivših vremena. Prije više od sto godina Anton Gustav Matoš reče: “Hrvatska je zaslužila malo sreće.” Danas bi dobri, mudri Gustl rekao ovako: “Hrvati u BiH zaslužili su malo sreće.” Valja se prisjetiti i anegdote o Matoševu imenjaku Gustavu Krklecu iz vremena stare Jugoslavije, koja dobro oslikava stanje u novoj BiH. Jedan se ministar K. Jugoslavije upoznavao s Gustavom Krklecom, a duhoviti hrvatski pjesnik prozbori: - G. Krklec! - Imate li, gospodine Krklec, puno ime? – upita ga ministar.
- Bilo mi je ime Gustav, ali kako je kralj ukinuo Ustav, ostalo je samo G - pojasni mu Krklec.
Ustav BiH, zapravo Aneks 4 Daytonskog sporazuma, više je od sto puta preinačavan na štetu Hrvata BiH, pa je za hrvatski narod zapravo ukinut. A bez rješenja hrvatskog pitanja, upitna je i BiH. Izetbegović reče kako u prvoj polovici ove godine treba riješiti hrvatsko pitanje u BiH kroz izmjene Izbornog zakona. No, neki se u BiH i dalje kao pijani plota drže svojih politikantskih komplota, ponašajući se poput gospodina koji se kasno pijan vratio doma pa ga dočekala supruga: - Opet si u birtiji bio i muzikante markama kitio!
- Nisam, draga, nego se nešto duže zadržao kod prijatelja.
- Nisi, a, hajde se zakuni da nisi pio i markama muzikante kitio! - uporna je supruga.
- Evo, kunem ti se životom i ranjenom dušom svom - zakune su on onako muzikalno.
Ova i ovakva BiH po mnogo čemu jedinstvena je i bez jedinstva, zagonetka i sebi i drugima. Trenutačno je problem njezinim narodima (i građanima), a može prerasti i u međunarodni. Europa se na smije poigravati s njom da joj se u zbilji ne dogoditi nešto slično Googleu u vicu: - Kako je Mujo pokvario Google?
- Utipkao ono “Šta ima!” 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije