30.12.2013. u 10:33

Prolazi još jedna prijelomna godina koju su prelamali jedni onako preko svoga koljena i leđa onih drugih

Na izmaku stare godine treba podvući crtu, izvršiti inventuru, okrenuti novu turu, a nakon inventure dolaze na red novi novogodišnji eventi. Mnogima i nije do nekakvog slavlja. Tako jedan bh. građanin u šali reče:

- Još su samo dva dana do Nove godina, a ja još ne znam koju ću pidžamu obući!

Drugi zove trećega da proslave Novu kod njega:

- Kod mene će doček biti mrak mrakova. Tako su mi barem javili iz Elektroprivrede!

Četvrti građanin pročitao je oglas o novogodišnjem dočeku u nekom ekskluzivnom odredištu za „samo“ 299 KM pa reče:

- Ja za tu lovu mogu dočekati 8. mart!

Dan kad su barem žene barem jedan dan u godini barem malo ravnopravne. Prolazi još jedna prijelomna godina koju su prelamali jedni onako preko svoga koljena i leđa onih drugih. Usput se kunući u demokraciju, pravdu, jednakopravnost. Pa kardinal Vinko Puljić konstatira kako je BiH postala država od koje okreću glavu. I dižu nos oni koji su kreirali ovakvu BiH, a ima i podmetanja nogu vlastitom daytonskom čedu. Naglašava kardinal kako je BiH opet sitniš za potkusurivanje velikih moćnika.

Godina na izmaku pamtit će se po maratonskim sastancima, cesijama, sećijama, okruglim i švedskim stolovima o provedbi presude u predmetu “Sejdić-Finci”, a sve će se nastaviti u godini koja dolazi. Jer je nekima jako stalo da se raspišu izbori prije rješenja toga slučaja, a posebno stoga da se slučajno ne bi dogodilo da bh. Hrvati dođu u poziciju da sami sebi izaberu političke predstavnike. A u najboljem slučaju da u izbornoj 2014. godini izbora i ne bude. Ako baš mora, neka izborna bude – reizborna. Godina na izmaku bit će upamćena i po popisu stanovništva. Pokazalo se da popis za bh. Hrvate nije značio i otpis. Na popisu stranaka pojavile se nekoliko novih čiji čelnici čvrsto vjeruju da neće biti za staro željezo. BiH je u 2013. godini bila na krivom kolosijeku kad je Europa u pitanju. No, kad se radi o najvažnijoj sporedna stvar na svijetu, tu je BiH na glavnom kolosijeku – plasirala se u svijet. Europa mora puno brže reagirati jer BiH ode u Brazil.

Učiteljica života neke u BiH ništa nije naučila. Igraju ulogu Srba u propaloj Jugoslaviji, a čude se što se Srbi u BiH ponašaju kao Hrvati u Jugi, a bh. Hrvati kao tadašnji Muslimani (kasnije Bošnjaci). Pa im povijest služi kao onoj gospođi kad je pekla blagdanske kolače.

- Dodaj mi knjigu „Povijest BiH“ – obrati se mužu.

- Što će ti sad ta knjiga, ta nećeš je baš sad čitati? – upita je muž.

- Ma, kakvo te je čitanje snašlo, nego da pritisnem ove oblatne – pojasni mu supruga.

Kardinal na božićnom prijmu reče da su ljudska prava Bogom dana, a da građanska prava imaju uporišta u pravednim zakonima koja treba zajednički donositi i provoditi, kako bi svaki čovjek mogao doživjeti svoje dostojanstvo prava. Dodao je da se na isključivosti i mržnji ne može graditi pravedno društvo. No, nekima takve riječi na jedno uho uđu, a na drugo iziđu pa se čude zašto se Europa oglušuje na njihove riječi. Nepopravljivi i profesionalni bh. optimisti očekuju da će godina koja dolazi ipak donijeti taj minimum tolerancije i minimum povjerenja, da će se neki odreći maksimuma pretenzija. Djed Mraz koji je stigao iz Europe dijeli darove samo onima koji su ove godine bili dobri, ali valja ga uvjeriti da će dogodine biti puno bolji te da dadne nešto na veresiju. No, neki će se zacijelo i dalje ponašati po onoj: Kad se dovedem u red, napravit ću kaos! Teško će se odreći svojih ambicija, svojih birača kojima prodaju rog za svijeću umjesto svijetla na kraju bh. tunela, svojih privilegija stečenih utopijom kojom utapaju one koji ih drže kao malo vode na žuljevitom dlanu. Ne mogu oni tek tako lako prijeći na nešto što BiH čini jedinom mogućom, jedino održivom. Postoji opasnost da se na kraju svoje balade počnu ponašati poput jedne dame koja reče:

- Mogu preći preko svega, ali kad prelazim, dobro izgazim!

Tko ih može osujetiti i kako? Tko god je pokušao, naišao je na tvrd orah, a orah je voćka čudnovata. Puno njih kunu se u prijateljstvo s BiH, ali polažu i neko pravo na BiH. No, neki unutarnji dušobrižnici BiH igraju se Chuck Norrisa koji je i Facebook izbrisao iz prijatelja!

Ključne riječi
BiH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?