09.01.2017. u 07:00

Zima, zima, e, pa što je… Mraz po staklu šara, stigla nova godina, a otišla stara. Mnogo toga u BiH događa se po nekoj pjesmi staroj. No, u svijetu počinje neko novo doba. Ove godine počinje Trumpova era, nanovo se miješaju geopolitičke karte. Za geostrateškim kartaškim stolom naći će se veliki igrači, bit će blefiranja, izvlačenja novih asova iz starih rukava i raznih drugih kartaških štosova. Neki s lošim kartama odustat će, neki i s dobrim kartama nisu toliko bogati da bi smjeli riskirati s velikim ulogom. Nadamo se da u toj kartaškoj partiji nitko neće potegnuti pištolj, da će sve proći na džentlmenski način. No, čini se da će puno ovisiti o tome što će Trump trampiti s Putinom. Možda dogovore neku novu Jaltu, a ravnotežu straha iz doba hladnog rata zamijeni ravnoteža interesa i zatopljenje odnosa između Amera i Rusa. I sudbina stare dame Europe umnogome ovisi o svemu tome. Nadamo se da Kinezi neće previše poprijeko gledati na novo prijateljstvo između Ujaka Sama preko velike bare i njegova novog prijatelja iz Kremlja. Ali valja znati da Kina starim Putem svile želi do svog dijela globalnog kolača kapitala i šlaga političke (i vojne) moći.

Ciklona s Urala dopire do Balkana i stvara jako čudnu ružu političkih vjetrova. Politički vjetrovi s Urala znaju na Balkanu izazvati sibirsku zimu. A znaju zapuhati i jako britki vjetrovi s Bospora od previše političkih bofora. BiH je na posebnom udaru tih strujanja pa se najbolje skloniti pod euroatlantsku zavjetrinu. Pa je i krenula u pravcu Zapada, sve drugo vodi u zemlju Nedođiju. No, jedni se još uvijek okrenu u suprotnom pravcu iako znaju da se od okretanja u pogrešnu stranu na brdovitom Balkanu lako zaluta. BiH krajem ove godine očekuje status kandidata EU, ali prije toga statusa valjat će promijeniti brojne statute, ali i društvene i političke statuse nekih struktura koje, pjevajući neke pjesme stare, nastoje BiH zatvoriti u svoje politikantske atare. Naprave zabunu, zbrku, pobunu, strku. Puno toga u ide po logici grafita: Ako im ne možete objasniti, zbunite ih! Valja odgovorno pristupiti odgovorima na opsežan upitnik EK kako EU ne bi postao upitan. Valja pristupiti izmjenama Izbornog zakona u skladu odlukom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, treba konačno postupiti po presudi u predmetu “Sejdić - Finci”, riješiti problem izbora u Mostaru, a tu su i brojne (s)ustavne reforme. Ali ne onako pro forme. Dragan Čović reče kako se bez promjena Izbornog zakona neće moći formirati izvršna vlast ni na federalnoj ni na državnoj razini. Valja požuriti na taj posljednji vlak za EU i najodgovornije podsjetiti na Murphyjev zakon: “Kad kasnite, na svakom je semaforu crveno svjetlo!”. Vrijeme u BiH apsolutno je relativna kategorija pa se neki odgovorni ponašaju više nego neodgovorno i vrijeme doživljavaju kao onaj bezbrižni pilac piva.

- Što radiš u petak popodne? – upita ga prijatelj.

- U petak popodne obično idem na pivo – odgovori.

- A poslije? – pita dalje prijatelj.

- A poslije je ponedjeljak – objasni mu.

Naši stari rekli bi: Koga je molit’, nije ga srdit’! Mnogo toga iz starih vremena u vremenu današnjem ponavlja se na groteskan način. Kad je odnos BiH i EU u pitanju, vrijedi ona iz osmanlijskih vremena: Nije beg cicija, ali nije ni budala! Valja odgovoriti na europske upite i slijediti europske upute. Nadamo se da s time neće biti kao s Mujom kad se sa svojim gazdom dogovorio obojiti prozore na gazdinoj vili. Nakon sata i sata bojanja nazove gazdu i upita ga:

- Ej, gazda, treba li i okvire?!

Po najuvaženijim političkim analitičarima ova 2017. godina za BiH bit će prijelomna. U redu, neka bude prijelomna, ali ne onako – preko koljena! Nadamo se da se s BiH i EU tijekom ove godine neće događati nešto slično kao s Mujom i Fatom krajem pošle. Mujo upita Fatu:

- Ej, Fato, što bi željela da ti kupim za Novu godinu?

- Joj, gdje me nađe, ne znam baš stvarno što bih…

- Ma, nema problema, Fato, evo ti rok od godinu dana pa da razmisliš o tome – uzvrati Mujo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?